Pages

Monday 27 February 2023

Att vara specialist eller generalist

Jag läste nyligen ut boken “Range”, vilken är skriven av David Epstein. Underrubriken till boken är ”How generalists triumph in a specialized world”.

Många påstår att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något, och att således generalister som testar på många olika saker sällan blir riktigt bra. Det finns exempel när 10 000 timmarsregeln är ett vinnande koncept, exempelvis när människor spelar schack mot varandra eller när doktorer genomför operationer. De flesta som ska opereras är nog överens om att man hellre har en doktor som genomfört många operationer än någon som ska göra sin första operation.

Enligt författaren är dock dessa exempel att se som undantagen som bekräftar regeln. Om man t ex är en fotbollsspelare och har sett bollen studsa miljontals gånger då lär man sig intuitivt att veta hur bollen (sannolikt) kommer att studsa. Det kan därför ibland se ut som fotbollsspelaren har ofantligt snabba reaktioner.

Det gjordes också ett experiment där man initialt trodde att extremt duktiga schackspelare hade fotografiskt minne, detta efter att de kunde återge exakt hur ett parti schack såg ut på ett schackbräde som svischade förbi under endast några få sekunder.

När fotbollsspelarens reaktion testade i en helt annan miljö än där bollar var inkluderade, hade hon inte längre någon exceptionell reaktionsförmåga. När schackspelaren fick testa minnesförmågan på något som inte hade med ett (traditionellt) parti schack att göra, visade sig minnesförmågan svikta ordentligt.

10 000 timmarsregeln visar sig inte vara värdefull när det kommer till områden med dynamiska utfall, t ex inom finans- och den politiska världen. Det kan snarare vara till nackdel om man har nischat in sig på ett väldigt smalt område om utfallen aldrig är desamma och helt nya utmaningar dyker upp med jämna mellanrum. Specialistkunskap är enligt författaren å andra sidan särskilt viktig ”i en snäll värld”, dvs. där saker som händer inträffar inom ett begränsat universe och där inte helt nya utmaningar uppstår.

Jag tycker boken ger en intressant ögonöppnare. Specialistkunskap är många gånger inte det mest eftersträvansvärda, ibland kan det till och med vara kontraproduktivt. Tänkvärt citat från boken: ”Knowledge is a double-edged sword. It allows you to do some things, but it also makes you blind to other things you could do”.

I boken anges det att fokusera på många olika saker (vs. tidig specialisering) är något positivt för den långsiktiga prestationen, detta då man blir bättre på att lösa nya problem som uppstår. Då information är något betydligt mer utbrett i dagens samhälle jämfört med tidigare gör också att det krävs färre specialister.

Jag tycker att boken innehöll intressanta poänger. Personligen tycker jag dock att det ibland blev lite långrandigt. Boken skulle kunna ha varit kortare utan att tappa konceptet. Sammantaget tycker jag att det var en okej bok, men den står inte först i kön på att läsas om.

2 comments:

  1. Säg så här:
    Förvisso har du en poäng i att man blir förblindad av sin kunskap, å andra sidan så är det ju ett faktum med den sk 4 stegsmodellen på kompetens; unconscious incompetence, conscious incompetence, unconscious competence och conscious comptenece. På ren svenska, ju lägre kompetens man har desto mer tror man sig veta om en sak medan man i realiteten vet nada, det är väl det som alla hobbyepidemiologer och hobby inflationister sades sig veta :-)

    Jag får ofta frågor från vänner hur de ska investera. Jag säger då i regel: när ska du ha pengarna, om inom kort framtid - placera säkert, om på längre sikt så kan du göra si och så. Jag är noggrann med att poängtera att jag säkert har många fel i mina prognoser och scenario framöver men tror du på mitt scenario, då skulle jag agera etc.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, det där är intressant hur man tror att man kan "allt" när man egentligen inte kan något. Också ger det ibland en lite nedslående känsla när man kommer till insikten att det är väldigt mycket man inte kan om ett ämne :)

      I dynamiska och rörliga strukturer kan det nog vara bra med lite blandning av kompetenser. En specialist på ett område kan nog lätt "låsa sig" kring vad som är möjligt eller inte.

      Läser just nu en bok om Benjamin Franklin och han pratade bland annat om exakt det där att man ska ha en "ödmjuk" inställning = så som du skriver ovan om att detta är "min syn" och den kan vara fel, man skulle kunna göra "si och så" etc.

      Delete