Sunday, 26 February 2023

Tankar inför Ogunsens Q4-rapport

På tisdag är det dags för Ogunsen att presentera siffrorna för årets sista kvartal 2022. Jag äger aktier i Ogunsen. Nedan är lite tankar från mig inför rapporten. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.

Mig veterligen är det endast ABG Sundal Collier (ABG) som har (publik) bevakning på Ogunsen. Enligt ABGs senaste analysuppdatering framgår det att analyshusets förväntningar på nettoomsättningen i Q4 2022 uppgår till 134,7 mkr. Motsvarande siffra för vinst per aktie uppgår till 1,18 kr. Vidare prognostiserar ABG en utdelning per aktie på 3,60 kr.

Avseende nettoomsättning och vinst per aktie ligger mina prognoser väl i linje med ABGs. Jag har skissat på en nettoomsättning på 135,0 mkr och en vinst per aktie på 1,19 kr. Givet att inget oförutsett inträffar (t ex att Ogunsen skulle presentera ett förvärv) skulle jag bli oerhört besviken om Ogunsen inte levererar mer än 3,60 kr i utdelning per aktie.

Historiskt har Ogunsen ofta delat ut mer eller mindre hela vinsten. Min utdelningsprognos (inom ramen för mitt basscenario) ligger på 4,30 kr per aktie. När jag gör mina utdelningsprognoser vill jag gärna att utfallet inte ska underskrida mina prognoser, dvs. jag lägger i normalfallet därför prognosen lite lägre än vad jag ibland egentligen hoppas/tror på. När det gäller Ogunsen kan jag dock konstatera att jag inte har lagt mig särskilt defensivt.

Under de senaste åren har Ogunsen levererat en del omvända vinstvarningar. Då man inte har lämnat någon form av vinstvarning inför denna rapport, utgår jag ifrån att man kommer in något sånär i linje med ABGs estimat.

Det skulle betyda att Ogunsen avslutar 2022 på ett riktigt fint sätt. Det skulle vara en fin milstolpe om man för första gången någonsin levererar mer än 500 mkr i nettoomsättning under ett enskilt år. Möjligheten finns men det kommer att bli på håret tror jag.

Vad som enligt mig däremot är mer intressant än Q4-utfallet är hur starten på 2023 har varit. Där är jag faktiskt lite nervös. Enligt min uppföljning av antalet nya rekryteringsannonser så är det sämre momentum nu.

Jag har dock förbättrat min uppföljning under de senaste månaderna. Detta efter att Ogunsen (enligt min tolkning) exempelvis ibland tar bort annonser och lägger upp samma igen, lite samma som händer på Hemnet när man upplever ”den här bostaden var väl ute till försäljningen för fyra veckor sedan”.

Min historiska statistik kan därmed vara lite för ”positiv”. Men även den underliggande aktiviteten känns ljummare nu. Det är dock svårt att avgöra hur pass stor förändringen är. Min förhoppning är att bolaget kan kommunicera något i stil med ”Vi ser en fortsatt efterfrågan på våra tjänster, om än att kunderna uppvisar en mer avvaktande inställning jämfört med det höga aktiviteten under första halvåret 2022”.

Oavsett vilket så ska det bli spännande att ta del av Ogunsens rapport.

2 comments:

  1. Har också ett, relativt, stort innehav i Ogunsen sedan många år tillbaka. Förra årets utdelningshöjning med 65% lär inte upprepas i år men precis som du skriver, 3,60 - 4,30 kr är inte omöjligt. Jag tror på 3,80 kr :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad kul att du också varit aktieägare i Ogunsen i många år! Hade suttit väldigt fint om de delar ut i stort sett hela vinsten :)

      Delete