Pages

Wednesday 15 February 2023

Betsson: Återigen ett nytt rekordkvartal

Igår publicerade Betsson sina siffror för Q4 2022. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar om aktien. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Betsson.

Siffrorna som anges nedan avser Q4 2022 vs. Q4 2021 om inget annat anges:

  • Intäkterna uppgick till 220,6 mEUR (157,5), vilket motsvarar en ökning med 40% (organisk tillväxt: 48%)
  • Rörelseresultatet ökade från 20,8 mEUR till 40,0 mEUR
  • Resultatet efter skatt per aktie uppgick till 0,26 euro (0,14)
  • Det operativa kassaflödet landade på 75,5 mEUR (13,4)

Betsson bjuder sina aktieägare på ännu en stark rapport. En organisk intäktstillväxt på 48% imponerar. Latinamerika och Central- och Östeuropa samt Centralasien (= CEECA) är fortsatt de geografiska regioner som uppvisar bäst tillväxt.

Särskilt gillar jag att Betsson expanderar på den latinamerikanska marknaden, där man bland annat är sponsor för den högsta fotbollsligan i både Peru och Chile. I Q1 2023 har Betsson erhållit en licens för onlinespel i provinsen Cordoba i Argentina, vilket är bolagets tredje licens i Argentina.

Intäkterna i Latinamerika ökade med hela 102% i Q4. I princip är Betssons intäkter i Latinamerika nu på samma nivå som i Norden. Det är ingen vågad gissning att Latinamerika inom kort växer förbi Norden som den näst största geografiska intäktsregionen för Betsson.

Fotbolls-VM blev det största sportevenemanget någonsin för Betsson. Exempelvis lades tre gånger fler spel på VM-finalen jämfört med på Champions League-finalen. Sportboksmarginalen var dock lägre i Q4 2022 jämfört med motsvarande kvartal 2021.

Sammantaget levererade Betsson sitt bästa kvartal någonsin när det kommer till intäkter, rörelseresultat, sportboksomsättning, kasinoomsättning, antal aktiva kunder och kunddeponeringar.

I vanlig ordning när man skriver om Betsson är det nödvändigt att lyfta fram politiska risker, exempelvis i Turkiet och Norge. I Norge för Betsson diskussion med den norska spelmyndigheten om ändringar som gjorts och som avses göras på bolagets webbsidor.

Under perioden 1 januari – 8 februari 2023 ökade de genomsnittliga dagliga intäkterna med 34% jämfört med de genomsnittliga dagliga intäkterna för hela Q1 2022. Betsson har därmed fått en fin start på 2023. Bolaget meddelade också att sportboksmarginalen varit högre än den långsiktiga genomsnittliga sportboksmarginalen.

2022 blev det bästa året någonsin för Betsson. Pontus Lindwall skriver i VD-ordet att han och sina kollegor är ”optimistiska till 2023 som helhet”. För Betssons del är jag också optimistisk och räknar med att 2023 blir ett nytt rekordår för bolaget.

Under 2023 ser jag framemot att Latinamerika växer förbi Norden. Kanske det även kan bli något förvärv? Vem vet, med lite tur annonserar Betsson till och med ett nytt B2B-avtal (där de länge pratat om bra pipeline). Det vore också hög tid att få licens i Nederländerna.

Trots att aktien har stigit med drygt 60% under det senaste året är aktiens värdering låg. Givet signifikant exponering till Turkiet är sannolikheten stor att värderingen fortsätter vara låg. Jag tycker en rimlig aktiekurs för Betsson ska vara över 100 kr. Jag har dock inte planer på att köpa mer aktier för närvarande.

2 comments:

  1. Här har det alltså som mer väntat gynnats av fotbolls VM (jämfört med Kindreds vinstvarning). Betsson verkar ha hittat rätt spår. Turkiet verkar inte vara lika stor börda längre. Betsson verkar ha kommit förbi den saken. Intressant med licens i Argentina som vi vet vann fotbolls VM. En eloge till Pontus Lindwall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt fint av Betsson! Gällande Kindred vs. Betsson har Betsson framför allt vuxit särskilt bra på marknader som Kindred inte har så stor exponering mot. Den underliggande potentiella risken i Turkiet för Betsson vågar jag inte bortse från :)

      Delete