Pages

Wednesday 22 February 2023

Från lägst värderade banken till högst värderade banken

I slutet på förra veckan publicerade Dagens Industri en artikel jag fann extra intressant.

Man kunde i artikeln bland annat läsa: ”För första gången på 15 år är Nordea den högst värderade storbanken i Norden”. Vidare kunde man läsa ”Runt 2018/2019 var Nordea en bank med krisstämpel. Värderingen av det egna kapitalet (p/b) var inte bara den lägsta bland Nordens storbanker, utan det prissattes dessutom med en rejäl rabatt”.

Enligt min uppfattning har storbankerna länge varit ratade investeringsobjekt bland aktiva småsparare (även om storbankerna har förhållandevis många aktieägare). Under åren då Christer Gardell och jag (fin kombo 😊) tjatat om Nordeas låga värdering är min uppfattning vidare att intresset för Nordea har varit särskilt lågt.

För de personer som för några år sedan ändå valde att investera i storbank var Handelsbanken ett ofta förekommande val. Det är därför intressant att notera att Handelsbanken – från att tidigare ha haft en premievärdering jämfört med genomsnittet för sektorn – nu handlas till lägst värdering av storbankerna (mätt som P/B-multipel). En person som är extra nöjd med detta gissar jag är Nordeas nuvarande VD, som tidigare sparkades av Handelsbanken.

Jag återkommer ofta till att det med jämna mellanrum finns intressanta investeringslägen om man antar en ”selektiv motvalsstrategi”. För några år sedan skulle en ypperlig trade ha kunnat vara ”Köp Nordea, blanka Handelsbanken”.

Nordea handlades till en alldeles för stor rabatt. Samtidigt var det allmänt känt att Handelsbanken inte utvecklat i sitt digitala erbjudande tillräckligt mycket, något som i dagens alltmer uppkopplade samhälle inte är en hållbar utveckling. Det som marknaden ogillade i Handelsbankens senaste rapport var just ökade kostnader.

Jag är imponerad över den resa som Nordea har gjort under de senaste åren och jag är nöjd med nuvarande ledning. Gardell anser att aktien har mer att ge. Personligen tycker jag fyndnivåerna är borta i Nordea, men det finns säkert potential för aktien att leta sig upp mot 140 kr åtminstone – givet att ekonomin i stort håller ihop hyggligt och räntenivåerna inte faller ner signifikant. Den starka finansiella ställningen borgar för fortsatt höga utdelningar och nya återköpsprogram.

Som jag har skrivit tidigare är dock Handelsbanken numera mitt top pick bland storbankerna. Att Handelsbanken ska handlas till strax över det egna kapitalet tycker jag är för konservativt. Hade Gardell (via Cevian) varit största ägare i Handelsbanken är sannolikheten stor att kursen hade stått en bit högre idag. En god utdelningsnivå kombinerat med aktieåterköp skulle vara en önskvärd åtgärd i Handelsbanken. I en mer turbulent miljö känns Handelsbanken som ett stabilt val.

På sistone är min uppfattning att storbankerna, om än från låga nivåer, har blivit lite mer populära på sistone. Trots Nordeas fina utveckling känns Nordea fortsatt inte särskilt populär bland småspararna. Personligen tycker jag mest Handelsbanken och SEB nämns bland småspararna – där Handelsbanken är det lite mer defensiva valet och SEB det lite mer offensiva valet.

Vilka (om några) storbanksaktier har du i portföljen?

6 comments:

 1. Morgon!

  Min motvalsstrategi tog mig för fyra år sedan cirka till banksektorn. Med början i Nordea och SEB, för att fortsätta till Handelsbanken och Swedbank i början av 2020. Detta har gjort att jag har en bra YOC på mina innehav.

  Ska sälja av Nordea strax på mitt gamla IPS när jag inte orkar begära tillbaka den finska skatten. I övrigt tickar inkomsterna på riktigt bra från banksektorn!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Snyggt!! Segt det där med finska källskatten, hade det inte varit för den hade (kanske?) några fler svenska småsparare velat investera i Nordea. Ja känns som det finns potential för goda utdelningar även kommande år :)

   Delete
 2. Tack för intressanta reflektioner. Jag äger (delar av :) ) Handelsbanken, Nordea och Danske Bank. Har ägt dem i många år - köpte när sektorn var ngt mindre populär. Känns OK att ligga kvar. Några åsikter om värdering/investering i Danske Bank?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fint! Jag har inte kollat mycket alls på Danske Bank tyvärr. Jag funderade att kika närmare för några år sedan men tyckte de överhängande böterna från USA var lite jobbiga. Jag kanske borde spana in aktien framöver, tycker du Danske är köpvärd idag samt vilken aktie föredrar du mest av de tre du nämnde?

   Delete
 3. Tänker att det som går bra fortsätter gå bra och det som går dåligt fortsätter gå dåligt. Nordea är i flow nu, högt värderad? Kanske med tror de har 5% mer kapital än myndigheterna kräver så ett nytt återköpsprogram fram i april är inte otroligt. SHB å sin sida har kommit ett steg efter i digitaliseringsprocesse iom deras ide om att ha kvar många små kontor. Min gissning är att Norde fortsätter gå bra, i vart fall 2023 och att SHB kommer stå och stampa kanske falla om det visar sig att kostnaderna fortsätter stiga. Men båda gynnas av stigande räntor så att äga bank är nog inte fel. I vart fall inte 2023.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressanta tankar! Jag håller med, kan bli vanskligt ibland när man agerar emot trenden. Jag tycker Handelsbanken är mer attraktiv idag men samtidigt har (som du skriver) Nordea mycket bättre momentum. Kan nog hända att jag är lite tidig i Handelsbanken, men jag håller kvar båda tills vidare :) Jag tycker att det ska bli intressant att se hur t ex Handelsbankens aktie utvecklar sig när utdelningen har skilts av, jag hoppas att man kan köpa några kronor under hundralappen :P

   Delete