Pages

Friday 10 February 2023

Jag köper mer tid med familjen för mina pengar – vad mer bör man köpa?

Hej Konsumentupplysningen! Jag behöver hjälp med vad jag ska spendera mina pengar på. Tacksam för er hjälp! / "Snål bloggare"

Vilken aktivitet det blev i kommentarsfältet efter måndagens inlägg, där jag bland annat beskrev att jag var på jakt efter billiga ägg. Vem skulle kunna ha trott att ägg kan beröra så mycket? 😊 Är det sådan aktivitet i kommentarsfältet på alla mina ”allmänna tankar”, då är jag beredd att ompröva mitt beslut om fredagstankarnas vara eller icke vara.

Om jag ska återknyta till måndagens inlägg: För det första. Jag har förståelse för folk som tycker att jag är snål. Snål är inte ett särskilt trevligt epitet, men jag har som sagt förståelse för den/de som tycker att jag kan kastas in i detta fack.

Min förmögenhet är ett resultat av god kostnadskontroll när det gäller saker som inte har en betydande inverkan på mig. Varje månad sedan augusti 2011 ha jag investerat pengar på börsen. Tack vare hårt arbete under de senaste 12 åren täcks samtliga kostnader numera (om jag vill) från passiva inkomster. Spana gärna in Jeff Bezos koncept kring ”Day One”, det är något jag finner bra och tänkvärt.

Dessa 12 hårt arbetande år har varit fantastiska. Min fru och jag spenderar – både idag och tidigare – pengar på det vi vill. Ingen av oss har ännu fyllt 40 år. Däremot har vi besökt mer än 40 länder. Vi gillar att resa och vi reser hellre än att köpa ägg till premiumpris.

Att exempelvis köpa en större TV skulle vara trevligt. Men jag har redan en helt okej TV och det är därför inte min högsta prioritet. Tittar jag på Barcelona-Real Madrid, är jag tämligen säker på att matchens slutresultat kommer att vara detsamma på min TV som på din (dubbelt så stora) TV-skärm. Min fru och jag tycker att det finns roligare saker att göra än att titta på TV, exempelvis att spendera tid med varandra.

Sonen har ännu inte börjat förskolan. Utan att ha statistik på det skulle jag ändå sticka ut hakan och påstå att jag är föräldraledig längre än vad 95% (lågt räknat) andra pappor är. Min fru har också tagit ut en lång föräldraledighet. Personligen tror jag att min fru redan har jobbat sin sista dag som heltidsanställd.

Att få se vår son växa upp och lära sig nya saker är helt fantastiskt. Hans uppväxt är något som aldrig kommer igen. Vi väljer att köpa tid med familjen och spendera dagarna med vår älskade son, istället för att skicka in honom på förskolan så fort som möjligt så vi kan börja jobba igen och finansiera en ”ändlös” konsumtion.

Jag kan lova att sonen inte känner någon smakskillnad på ägg till fullpris eller ägg till nedsatt pris. Tillsammans är sonen och jag ute och går flera timmar per dag. Vi utforskar närområdet i alla dess riktningar. Vi har säkert minst 20-30 mataffärer i vår relativa närhet. Att då passa på att gå in i de affärer som har bäst erbjudanden, det har jag svårt att se vara ”dåligt”.

Jag ser inte varför jag ska köpa saker ”bara för att”. Vi har köpt en del leksaker till sonen men han hinner inte ens leka med allt. Han tycker det är väl så roligt att leka med plastskeden han äter med som en dyr och cool leksaksbil.

Bakgrunden till frågeställningen i inledningen av inlägget är att det ibland händer att folk påtalar för mig - och andra - att "man måste leva livet idag och unna sig" mm, dvs dessa personer anser att jag (och andra) snålar på ett sätt som gör att vi "inte njuter av livet".

Frågan är därför: Vad "måste" man köpa för att anses njuta av livet?

19 comments:

 1. Man njuter livet som man vill. Det kommer nog att kosta när sonen skall ha sina hobbies och ni kommer kanske att resa mycket vad vet jag.

  ReplyDelete
 2. Tycker ni gör helt rätt. Känner igen mig i mycket av det du skriver vad gäller både konsumtion (snål/smart?), föräldraledighet & leksaker för barnen & har precis samma intresse med resor (där det gärna får kosta, men man kan fortfarande göra det smartare än 95% gör).

  Tror folk i allmänhet är alldeles för upptagna med att fokusera på hur andra har det och hur de tänker kring ens liv istället för att fokusera på vad man själv blir glad av och vad som egentligen är gott nog. Många hade nog mått bättre av att fokusera mer på sitt eget liv, och försöka göra det så bra som möjligt, istället för andras.

  Avslutningsvis spelar ju äggen i sig mindre roll - det är ett mind-set. Du gör antagligen samma sak med resor, elavtal, ev. bil etc som du gör med äggen och då är det inte några få kronor det handlar om. Så länge det inte drabbar någon annan tycker jag mer att det handlar om att man är smart än snål. Man prioriterar vart man vill lägga sina pengar, men många är så upptagna av konsumtion att de aldrig ens ger sig möjligheten att prioritera. Och samtidigt som jag skriver dessa sista rader tickar det in 3 nya utdelningar. Tror att jag fortsätter på det inslagna spåret (vilket verkar synka ganska bra med ert). Ha en trevlig helg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Väldigt bra skrivet, jag håller med ordagrant! Precis, det handlar om mindset och inte vad som just hände med äggen (i det här exemplen). Med lite proaktivitet och smartness kan man spara mycket pengar - eller omvänt: Få väldigt mycket värde för en begränsad slant.

   Trevlig helg!

   Delete
 3. Mitt råd är att sluta lyssna på vad alla andra har att säga, alla har vi olika saker som är viktigt för oss i livet. Jag undrar hur många i dagens samhälle som mår dåligt för att de lever någon annans liv för att normen i samhället är så stark. Bra och viktiga inlägg du lägger ut, får förhoppningsvis fler att tänka till hur de vill leva sina liv. Själv valde jag för några år sedan att flytta ut till ett litet radhus i förorten efter att ha bott med alldeles för självcentrerade människor(enligt mig) på Kungsholmen Sthlm i 15 års tid.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mycket bra råd! Jag försöker verkligen leva efter det rådet, men ibland känns det lite svårt. Härligt med radhuset och komma bort från "bruset" :)

   Delete
 4. Njuta av livet är såklart helt individuellt. För mig är det daglig utelunch, god dricka under helgen (rödvin/champagne), en säker, bekväm och modern bil och ett boende man trivs med. Prylar (tv, möbler, telefon, klockor osv) är däremot helt ointressant för mig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det låter som bra och trevliga prioriteringar :)

   Delete
 5. På tal om att det är ett mind-set är det även väldigt mycket enklare att tackla de högre kostnaderna som kommer överallt i samhället just nu om man redan sedan innan haft en bra kostnadskontroll. Visst - det blir dyrare för alla, men skulle gissa att det är en markant skillnad just nu mellan ”den som bryr sig” och den som bara kör på i samma hjulspår utan att knappt vara medveten om det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag instämmer! Vi har t ex minskat vår elkonsumtion med mer än 50% när priserna stuckit iväg, det är "synd" bara att man får mer bidrag ju mindre man sparar :)

   Delete
 6. Jag misstänker att en och annan "unna-sig-människa" (pengar in, lika många pengar ut) nu har upptäckt elpris och ränta - och att det kanske är nu de själva tvingas börja välja sitt unnande. Men var och en ska leva sitt liv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkligen, det är nog många som har fått ett ordentligt wake-up call senaste kvartalen. Även om jag har haft mycket fokus på kostnader tidigare lär man sig snabbt att belåningsgrad på bostaden är en sak och räntekostnaderna något helt annat (dvs. att om man har en belåningsgrad på 60%, vilket ofta anses vara okej ändå) så blir det snabbt svettigt om lånet i absoluta tal är signifikant och räntan stiger några procentenheter :))

   Delete
 7. Hej, bra kommenterat!
  Människor har svårt ibland att uppträda föredömligt på forum och kan därför vräka ur sig vad som helst ibland.

  Keep up the good work!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Tack! Kloka ord. Jag har nog ibland lyssnat för mycket på vad andra tycker och tänker. Med det sagt är kanske inte en blogg det mest optimala för mig, eller så är det just det så jag kan toughen up lite :P

   Delete
 8. Här är en till som troligen gjort sin sista heltidsinsats som anställd. Sova tillräckligt, äta gott, motionera kropp och knopp och vara med barnen ger ingen tid över till det. Hur hinner alla andra?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fantastiskt, välförtjänt och STORT grattis!! Haha, "att man inte hinner" jobba är bästa anledningen att sluta jobba :)

   Delete
 9. Känner igen mig i ditt inlägg. Jag och frun har sparat i många år och jag har tappat räkningen på diskussioner med kollegor, vänner och familj att "man minsann ska unna sig något" alternativt "men du kan ju dö imorgon" så lev livet. Poängen är att vi lever helt normalt, åker på semestrar, har aktiviteter och intressen, umgås med familj och vänner och gud vet vad - samtidigt som vi sparar och investerar en stor del av vår inkomst. Vi gör inte avkall på någonting enligt vår mening och har betydligt större möjligheter i livet tack vare våra investeringar än om vi hade bränt alla pengar och inte tänkt långsiktigt. Livet är inte ett 100-meterslopp utan ett marathonlopp.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Exakt, det känns ju som man gör massa roliga saker och inte göra avkall på något. Det är lite oklart vad folk som kommer med sådana kommentarer verkligen anser att man bör köpa för att "njuta av livet"? :) Helt rätt med maratonjämförelsen!

   Delete
 10. Man vet naturligtvis aldrig om livet är ett enkilometerslopp eller ett ultramarathon. Det vet jag av egen erfarenhet. Det viktigaste är att man trivs med sin valda livsstil, att den är hyffsat hållbar och stresstestad. Annars riskerar man att behöva byta livsstil.

  ReplyDelete