Pages

Tuesday 7 February 2023

Peab: Kortsiktiga utmaningar, långsiktig potential

I förra veckan publicerade Peab sin rapport för det fjärde kvartalet 2022. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien. Jag äger aktier i Peab och inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.

Utvecklingen avser Q4 2022 vs. Q4 2021 om inget annat anges:

 • Nettoomsättningen minskade med 3% och uppgick till 17 048 mkr (17 520)
 • Rörelseresultatet uppgick till 853 mkr (1 246, varav 179 mkr avser engångspost), där rörelsemarginalen landade på 5,0% (7,1)
 • Resultatet per aktie uppgick till 1,89 kr (3,62)
 • Orderingången kom in på 10 455 mkr (14 443)
 • Nettoskulden ökade till 6 899 mkr (2 404), vilket innebär en nettoskuldsättningsgrad på 0,5 (0,2)
 • Styrelsen föreslår en utdelning på 4,00 kr per aktie (5,00)

Kostnadsinflation och ett försämrat marknadsmomentum har bidragit till en svagare marginalutveckling för Peab. Särskilt bostadsmarknaden uppvisar svaghet. Stigande räntor resulterar i att allt färre nya bostadsprojekt startas.

Vid utgången av 2022 uppgick värdet på orderstocken som är kvar att producera till 44,4 mdkr (45,3), där 35% ska produceras efter 2023.

Peab levererar ett stabilt kvartal i en utmanande omvärld. Jag hade trots detta räknat med ett lite bättre utfall. Peab är hittills det enda bolaget som har kommit med ett utdelningsförslag som var lägre än min prognos. Marknaden var tydligt missnöjd med Peabs rapport och aktien sjönk med drygt 12% på rapportdagen.

Att innevarande år kommer vara utmanande är ingen nyhet. Bolagets har en signifikant exponering mot den publika sektorn, en sektor som i normalfallet är mer stabil. Skuldsättningsgraden på 0,5 ligger inom målintervallet 0,3-0,7.

Det är positivt att priserna på byggmaterial visade svagt fallande utveckling i Q4 i Sverige. Peab uppger att man vidtar åtgärder för att mitigera (delar av) de utmanande omvärldsfaktorerna.

Nordea prognostiserar en vinst per aktie på 6,24 kr för 2023. Jämfört med gårdagens stängningskurs på 58,35 kr ger det ett P/E-tal på 9,4. Andra analyshus har dock högre prognoser än Nordea. Jag tycker inte att värderingen är ansträngd idag.

Kortsiktigt finns flera utmaningar att hantera, långsiktigt tycker jag aktien ska handlas klart högre än vad den gör idag. Peab har fortsatt en god orderstock att beta av och någon gång framöver kommer (bland annat) bostadsmarknaden få bättre momentum igen.

Positivt är också att flera insynspersoner har köpt aktier efter rapporten. Jag är inte främmande för att köpa mer aktier i Peab.

7 comments:

 1. Instämmer här med dig The Dividendstory. Ökade i Peab förra veckan och det är roligt att även insynspersoner ökar. Inflation (ökat kostnadstryck ökar) och högre ränta påverkar helt klart bostadsverksamheten negativt vilket även Skanska påpekade i sin rapport.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riktigt trevligt med insynsköp! Håller med, förhoppningsvis ser det bättre ut om vi zoomar ut några år :)

   Delete
 2. Varför äga bygg långsiktigt överhuvudtaget? Ska man tvunget äga så får man nog swingtrada isf. Köp nu på 62 och sälj någonstans över 70 och repetera för det går alltid ner igen.
  Att äga för utdelningen känns meningslöst.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är man duktig på att "swinga" låter det som ett bra upplägg. Jag är inte så duktig på det dock :) Det finns ett stort behov av att bygga nya bostäder, vägar, skolor mm. Byggbolagen kommer nog aldrig vara de bästa investeringarna, men givet rätt pris tycker jag det är tillräckligt intressant för mig. Nej, man ska aldrig äga något endast för utdelningens skull.

   Delete
 3. "Billigt, men bygg". Jag tycker det är knepigt med byggbolagen, inkl PEAB. Det ser onekligen billigt ut just nu. PEAB och Skanska har väl levererat hyfsad totalavkastning över tid. Konjunkturen lär emellertid fortsätta ned ett tag till innebärande lägre vinst och orderingång för byggarna. Väljer därför att fortsätta avvakta, någon gång blir det ju emellertid så billigt att en bör slå till -kanske inte riktigt där än.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det låter som ett citat från Kvalitetsaktiepodden :) Inwidos rapport verkar (hittills) tas emot väl dock. Överlag håller jag helt med dig. Peab och Inwido är två bolag jag gillar, en sättning ner mot 50 kr respektive 100 kr hade jag gärna sett i de bolagen :P

   Delete
  2. Hehe, ja Kap-podden är en favorit.

   Ja inwindo kom ju in fint och steg välförtjänt. Jag ångra förstås att jag sålde lite inför rapport. Sugen på att öka innehavet igen efter att ha lyssnat på conf-callet idag.

   Även nordic water proffing kom med en okej rapport. Även där funderar jag på att köpa mer.

   Det är svårt att sia om hur hårt konjunkturnedgången slår mot bolag inom bygg. Jag har en tro att inwido och nwp kan klara sig bra då de levererat bra kvalitet i många år. Kanske kan de t.o.m. gynnas av en sämre konjunktur då det skapar förvärvsmöjligheter. Framtiden kommer få utvisa men dagens rapporter gav lite skjuts i den riktningen tycker jag.

   Delete