Pages

Sunday 5 February 2023

Portföljnyheter i veckan: v.5

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

BETSSON: På fredagen meddelade Betsson att man (tillsammans med Casino de Victoria) har erhållit en licens för onlinespel i den argentinska provinsen Cordoba. Detta är en av åtta licenser som har delats ut av den lokala spelmyndigheten.

Min kommentar: Det är glädjande att se att Betsson fortsätter ta kliv och skapa förutsättningar för långsiktig tillväxt på den spännande sydamerikanska spelmarknaden. Detta är den tredje licensen som Betsson har erhållit i Argentina.

CASTELLUM: På fredagen stod det klart Anna Kinberg Batra blir ny landshövding i Stockholm. Det är ett uppdrag som gör att hon måste lämna sin plats i (bland annat) Castellums styrelse.

Min kommentar: Jag lägger egentligen ingen vikt vid den här nyheten. Som jag tidigare har påpekat önskar jag att Castellum ska få lite lugn och ro framöver. 

INTRUM: På tisdagen annonserade Intrum att Julia Reuszner blir ny VD för Intrum Sverige. Hon tillträdde sin tjänst den 1 februari, då hon lämnar rollen som riskchef för Intrum AB.

På onsdagen meddelades det att styrelseledamot Hans Larsson köpt 25 000 aktier till kursen 137,75 kr, vilket motsvarar en affär på 3,4 mkr. Efter affären uppges Hans Larssons ägande uppgå till 41 000 aktier.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se ett ordentligt insynsköp i Intrum. Det är flera insynspersoner som under de senaste månaderna via insynsköp har visat att de tror på bolaget. Jag delar deras syn och tycker aktien är attraktivt värderad idag.

NORDIC PAPER: I veckan har Nordic Paper offentliggjort att man har erhållit tillstånd (från Mark- och miljödomstolen i Vänersborg) för att utöka produktionen vid sin anläggning i Bäckhammar. Efter att investeringar genomförts är bolagets uppskattning att anläggningen kan realisera en produktionsökning på 20% för pappersmassa och 10% för kraftpapper.

Min kommentar: Detta var ett välkommet besked som bidrar till att skapa fortsatt långsiktig tillväxt för Nordic Paper. Bolaget kommer nu att utreda olika investeringsalternativ, där man väntas landa i ett beslut om vägen framåt senare under året. Just denna investering var huvudorsaken till att min utdelningsförväntan på årets utdelning låg klart lägre än utfallet.

OGUNSEN: Tidigare i veckan kunde man läsa att över 4 700 personer i Sverige hade varslats om uppsägning till och med den 27 januari. Under hela januari 2022 var motsvarande siffra drygt 1 400 personer.

Min kommentar: Det ska bli oerhört intressant att följa arbetsmarknaden under kommande månader. Trots utmanande omvärldsfaktorer har arbetsmarknaden än så länge stått emot hyggligt bra. När det gäller Ogunsens utveckling för nya rekryteringsannonser tycker jag den numera varierar en del mellan veckorna. Denna vecka var åtminstone solid med åtta nya rekryteringsannonser publicerade. Däremot är mig uppfattning att det är ett färre antal nya konsultannonser. Enligt min uppfattning är det lägre aktivitet jämfört med peak-nivåerna under förra året men det är inte en aktivitetsnivå som har säckat ihop totalt i alla fall.

SBB: På tisdagen informerade SBB att man har identifierats som ett topp ESG-presterande bolag av Sustainalytics inom kategorin ”ESG Regional Top Rated 2023”.

Min kommentar: Från inte minst institutionella aktörer är hållbarhet en väldigt högt prioriterad fråga, ibland även ett krav för att en investering ska kunna genomföras. Det är därför angenämt att SBB erhåller utmärkelser inom detta område. 

VNV GLOBAL: I veckan meddelades det att VNV Globals chefsjurist köpt 3 300 aktier till kursen 28,46 kr, vilket summerar ihop till en investering på 94 000 kr.

Min kommentar: Aktien handlas långt under substansvärdet och jag har länge efterfrågat insynsköp i VNV Global. Det är glädjande att se att det i november, december och januari har trillat in lite insynsköp, där chefsjuristen också köpte aktier i november.

8 comments:

 1. Fantastiskt för Nordic Paper som jag äger sedan 3v tillbaka, har även ökat Stora Enso. De två bolagen utgör min skogsbolag sektornoch uppe 26% senaste 3 månader. I övrigt är Teladoc, Uber och Beijer Alma, Alleima som har varit månadens vinnare 🥇

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riktigt fint med 26% upp på 3 månader! Beijer Alma är jag lite sugen på att spana in närmare ibland :)

   Delete
 2. Vill börja med att tacka för det stödet jag fick för exakt en vecka sedan och ber om ursäkt om någon tog illa upp. Jag har i princip aldrig varit den tysta oavsett om det handlar om demostrationer, bloggar eller artiklar ( "hörs man så syns man").

  Nu skall jag komma till huvudsaken ( nyheterna).

  Nettoinflöde för Avanza Januari var 5,6 miljarder jämfört med december som var - 0,5 miljarder.
  Då både Fabege och JM ingår i portföljen så tycker jag att det är intressant med att JM köper byggrätter för utveckling av cirka 450 lägenheter från Fabege. Lägenheterna är belägna i Huvudsta ( Solna.) Priset för kalaset blir 484 miljoner.
  JM i sin tur tecknar avtal om att flytta sitt huvudkontor till ett Fabege projekt i Haga Norra, Solna. Fabege går 45 miljoner plus på affären efter återföring av uppskjuten skatt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är vi som ska tacka Mikael! Det är oerhört uppskattat att du bidrar till att göra bloggen mer levande.

   Fint att Avanza fått igång nettoinflödet igen efter några utmanande månader. Jag äger inte JM just nu men den typen av affärer gillar jag mycket att JM gör :)

   Delete
 3. Tack för uppdateringen! Jag har Ogunsen i depån. Vad tror du de kan prestera för vinst per aktie 2022 resp 2023?

  Jag tror att 2022 kan ge 4,2-4,4 och blir imponerad om de klarar samma under 2023.
  //
  Avs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har i min Excel-fil skissat på 4,37 kr i vinst per aktie 2022. Jag skulle också bli oerhört imponerad om de klarar samma 2023. Lönsamheten har varit väldigt bra 2022 och givet osäkerheten i omvärlden för tillfället så vågar jag inte hoppas på ett lika bra 2023. Just nu har jag skissat på 3,87 för 2023, men det känns svårt att gissa 2023 än.

   Delete
 4. Lugn och ro i Castellum är verkligen på önskelistan. Känns nästan som att det varit mer hela havet stormar än i ett totallt krisbolag på väg i konkurs. Vilket ju är lite märkligt givet att verksamheten fortsätter att gå bra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med! Redan på innevarande veckas första dag har det kommit nya nyheter om Castellum :)

   Delete