Pages

Saturday, 4 March 2023

Köp i värdebolag eller värdefälla?

Inledningsvis skulle jag vilja passa på att tacka för alla fina kommentarer jag fick efter torsdagens inlägg om bloggens framtid. Det gjorde mig genuint glad och tacksam – ni är alla bäst!

Under veckan har vi vänt blad i kalendern. Det ska bli spännande att se vad mars har att erbjuda på börsen. För egen del ser jag lite extra mycket framemot när Handelsbanken skiftar ut årets utdelning, vilket för mig utgör den ”riktiga” starten på utdelningsåret 2023.

På börsen har jag i veckan skiftat över kapital från CASTELLUM till NEOBO. Långsiktigt anser jag Castellum ska handlas klart över nuvarande kursnivåer men jag gillar inte ovissheten kring vilka villkor som nyemissionen kommer medföra. Hursomhelst, den huvudsakliga anledningen till omallokeringen är att jag vill syna Neobo.

Substansrabatten i Neobo är cirka 77% och det har trillat in flera insynsköp sedan rapporten publicerades förra veckan. Antalet aktieägare i Neobo (hos Avanza) uppgår till närmare 167 000 stycken, antalet aktieägare är således fortsatt många och sjunkande.

Marknaden är oerhört skeptisk till Neobo. Förvisso saknas det verkligen inte utmaningar, men nuvarande aktiekurs borde ta höjd för en hel del. Marknaden tror inte på den redovisade substansrabatten. Även om substansrabatten per aktie skulle sjunka med 50% handlas Neobo långt under substansvärdet. Det ska bli intressant att se hur bolaget och aktien utvecklas framöver. Givetvis är också (den externa faktorn) räntans utveckling viktig att ha koll på här.

I övrigt har jag i skrivande stund en större kassaposition i portföljen jämfört med vad jag normalt har. Skulle börsen rusa med min kassaposition på sidlinjen skulle jag kunna tänka mig att amortera mer på bolånet. I annat fall är ambitionen att pengarna framöver ska sättas i arbete igen.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

13 comments:

 1. Jag har endast sålt av i Rottneros

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har dålig koll på Rottneros men hoppas det blev en fin affär!

   Delete
 2. Gjort ett första köp i Medical Properties Trust.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande, kul att plocka in ett nytt bolag i portföljen!

   Delete
 3. Köpte några Billerud

  ReplyDelete
 4. Det blev köp i Cibus, SL Green Realty C och Global X NASDAQ 100 CC ETF.

  Neobo har jag också köpt på mig fler utav, fast förra veckan.

  Trevlig helg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressanta köp! Det ska bli spännande att se var Neobo är om något år :)

   Delete
 5. Jag tycker att Fill or Kill podden hade en bra take med Neobo den här veckan. Visst är substansvärdena intressanta men frågan är hur pass pålitliga dessa är, nu när antalet transaktioner gått ned. vad är det för benchmark man jämför med? Jag äger själv aktier i Neobo, givet att jag har aktier i SBB. Dte intressanta med Neobo är väl snarare att man räknar på en yield i företaget men även på de lån företaget har baserat på en långsiktig ränta. Intäkterna torde väl vara relativt stabila i och med att det är bostadsfastigheter, kan aldrig tänka mig att de kommer justeras upp a la svenska CPI utan det blir väl 4-5%. Även om fastigheterna inte ligger i Stockholms innerstad så bör de väl gå att hyras ut? Risken för dramatiska ras bör ju onekligen vara mindre på mindre orter än i Stockholms innerstad? Givet intäkter och lån så kan man själv räkna ut vad som förmodligen är ett motiverat värde NAV, n¨t jag bör göra själv men mina andra aktier i större positioner kräver sin tid.

  För egen del har jag köpt Vår Energi ( i min norska depå) och Intrum, inga stora köp. Sitter på en för stor påse cash som jag borde investera men osäker givet att börsen gått så starkt på sistone. Ska nog putta in en del i high dividend stocks.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skulle man kan sälja allt till NAV idag torde det vara ett väldigt attraktivt alternativ. Det ofta lättare att säga vad det inte ska vara än vad det "ska" vara :) Personligen tycker jag det är bra att inkludera lite olika scenarier. T ex om substansrabatten sjunker med 50% handlas aktien fortsatt till signifikant rabatt mot substans.

   Neobo lär inte få +10% hyresökningar (allt annat lika). Bostadsbolag har svårt att få 100% täckning för inflationen ett sånt här år. Fortsatt högre räntenivåer samt higher for longer är utmaning för Neobo om man kollar några år ut. Beståndet är ganska spretigt, vilket bör gå att optimera framöver. Det finns också en hel del lediga objekt, jag ska försöka följa den statistiken lite närmare framöver.

   Jag vet inte vilken exakt nivå substansen bör vara på, men min förhoppning är att substansen är en bit över nuvarande nivåer - även om man tvingas till NE.

   Kul med Intrum! Vår Energi känner jag inte till, det bolaget får jag spana in :)

   Ha en fin söndag!

   Delete
 6. Lyssna på sista Affärsvärlden a podd, hade en genomgång av Vår Energi. Märks tyvärr att de på Afv inte förstår olja och gas men i stort sett så visar deras genomgång att bolaget är attraktivt. Dessutom hade båda författarna skin in the game, inte en nackdel.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
 7. Först och främst tack för en bra blogg. Har följt dig i några år och tror faktiskt du var den första jag började läsa och din blogg är fortfarande den jag läser mest.

  Sålde av Swedbank och köpte handelsbanken istället, köpte raketech innan rapport, levererade bra men reaktionerna från marknaden uteblev.

  ReplyDelete