Pages

Sunday 5 March 2023

Portföljnyheter i veckan: v.9

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Då jag stämplade ut lite tidigare förra veckan inkluderas även några nyheter från vecka 8 nedan.

B3 CONSULTING GROUP: I förra veckan anordnade B3 ytterligare en introduktionsdag för nyanställda. På torsdagen i innevarande vecka meddelade B3 att Fredrik Dolléus tillträtt som ny chef för affärsområdet Digital Management. Fredrik har jobbat på B3 sedan 2019 och har mer än 20 års erfarenhet från digital utveckling.

Min kommentar: Det är positivt att se att B3 fortsätter att välkomna nya medarbetare. För att fortsätta skapa tillväxt, såväl för tjugonde året i följd som på lång sikt, är det viktigt att antalet konsulter ökar över tid.

KAMBI: På fredagen meddelade Kambi att man har ingått ett flerårigt och flerkanalsavtal med Potawatomi Casinos & Hotels avseende den amerikanska delstaten Wisconsin. Wisconsin blir därmed den tjugoandra delstaten som Kambi går live i.

Min kommentar: Det är alltid trevligt att se Kambi plocka hem nya sportboksavtal, även om Wisconsin än så länge inte tillåter online sportsbetting. Kambi aktien har uppvisat lite bättre momentum på sistone och jag hoppas det dyker upp ett gäng avtal till under året. I väntan på det kan man lyssna in Börspoddens avsnitt från veckan där Kambis VD intervjuades.

NCC: Fredagen den 24 februari meddelade NCC att man vunnit en order på 1,7 mdkr. Sedan tre år tillbaka bygger NCC sjukhuset Nyt Hospital Nordsjälland i Danmark. Byggprocessen har kommit så pass långt att det är dags för installationer för vatten, ventilation och el. NCC och Region Hovedstaden har som följd av detta tecknat avtal om installationerna, där ordervärdet således uppgår till 1,7 mdkr. Arbetet med installationerna börjar i Q1 2023 och förväntas avslutas i slutet av 2025.

På tisdagen annonserades det att NCC erhållit uppdraget att tillsammans med AB Tranåsbostäder bygga nya Granelundsskolan i Tranås. Ordervärdet uppgår till 250 mkr. Bygget inleds i mars 2023 och arbetet ska vara klart under 2025.

På torsdagen informerades det att NCC vunnit uppdraget att bygga en simhall i Uleåborg i Finland. Ordervärdet uppgår till 190 mkr. Arbetet inleds under våren 2023 och planeras vara färdigt i slutet av 2024.

Min kommentar: Det var ett tag sedan NCC levererade tre nya ordrar under en vecka. I NCC-mått mätt är också ordern på 1,7 mdkr en stor order. I en utmanande omvärldsmiljö är det därför trevlig att se att NCC plockar hem en sådan här stor order.

NEOBO: I slutet på förra veckan samt inledningen på innevarande vecka har det genomförts flertalet insynsköp i Neobo. Både styrelseledamöter och ledningspersoner finns på köplistan. Bland annat har bolagets VD köpt aktier för cirka 1 miljon kronor.

Min kommentar: Att det skulle genomföras en hel del insynsköp på kursnivåer kring 13-14 kr var enligt mig högst väntat. Även om det var väntat så är det glädjande att se att insynspersoner köper. Jag har noterat på en del håll att insynsköpen är ”för små”. Personligen tycker jag inte ett köp på 1 mkr är särskilt litet, jag räknar också med att det dyker upp fler insynsköp framöver.

NORDEA: På fredagen offentliggjordes det att ECB har godkänt ännu ett återköpsprogram för Nordea. Det nya återköpsprogrammet, vilket uppgår till 1 miljard EURO, väntas inledas efter bolagsstämman senare i mars.

Min kommentar: Jag är positivt inställd till att Nordea kommer lansera ytterligare ett återköpsprogram. Under de senaste åren har man mer eller mindre dagligen återköpt aktier. Givet bankens starka finansiella ställning tycker jag att det är ett bra sätt att hantera delar av överskottskapitalet på.

OGUNSEN: Vice VD och styrelseledamot Fredrik Lidberg har i veckan sålt 57 000 aktier i Ogunsen. Säljkursen uppgick till 45 kr per aktie. Efter försäljningen uppgår Fredriks innehav till 450 000 aktier.

Min kommentar: Under ett par år påpekade jag tydligt min önskan om mer insynsköp i SJR (som bolaget hette på den tiden). Jämfört med min önskan har dock insynsköpen till stor del lyst med sin frånvaro, varpå jag har gett upp förhoppningen om breda insynsköp.

Grundare och styrelseordförande Per Ogunro samt ovan nämnda Fredrik Lidberg har dock stora och betydande aktieposter i Ogunsen. Det väger mer än vissa insynsförsäljningar som sker, även om jag helst inte hade sett Fredrik sälja aktier nu. 

PEAB: Vid en kundnöjdhetsundersökning, vilken årligen genomförs av Prognoscentret, erhöll Peab Bostad högsta betyget när det kommer till kundnöjdhet två år efter inflyttning. Undersökningen visar vidare att Peab Bostad ligger långt över branschsnittet inom kvalitetsfaktorn Pålitlighet.

Min kommentar: Att ha ett gott renommé är viktigt för ett bolags långsiktiga konkurrenskraft. Det är därför trevligt att se att Peabs bostadskunder är nöjda med bolagets leveranser.

SBB: På måndagens informerades det att SBBs styrelseordförande Lennart Schuss köpt 230 000 B-aktier i SBB. Köpkursen landade på 15,88 kr per aktie. Samtidigt meddelades det att styrelseordföranden sålt 190 000 D-aktier. Köpet av B-aktier uppgick till 3,65 mkr och försäljningen av D-aktier uppgick till 3,56 mkr.

Min kommentar: Som jag har skrivit tidigare tycker jag att stamaktier är att föredra framför en D-aktie, givet att man långsiktigt tror på bolaget (om man inte långsiktigt tror på bolaget torde man dock inte ha någon typ av aktie i det berörda bolaget). Så det är tillfredsställande att se att styrelseordföranden utökar sitt innehav av B-aktier.

5 comments:

 1. Telia föreslår 1 ny styrelseledamot. Tietoevry 4 nya. Inga andra nyheter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kollar utifrån nyheter via Nordea portföljen men visst det är sant. Hos avanza finns ett telegram där Skanska hyr ut 402 kvm i någon liten ort som heter Gårda men inte mer än så.

   Delete
 2. Tack för att du delar som vanligt. För mig har välkomnat inwido och en liten position i Volkswagen som är redan uppe +10% under veckan.Nordic papper har jag ökat rejält 3 veckor sen, visat sig bra äffär där, tog in även en liten post i Ericsson på 57, innan nyheten om böter, för billig aktie😀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande köp och kul med Inwido! Hoppas det dyker upp några förvärv i Inwido i år :)

   Delete