Pages

Sunday 12 March 2023

Portföljnyheter i veckan: v.10

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

INVESTOR: På fredagen informerades det att chefen för Patricia Industries genomfört insynsköp i Investor uppgående till cirka 300 000 kr.

Min kommentar: Trevligt att se insynsköp i Investor. Just chefen för Patricia Industries är den mest frekvent förekommande personen i insynsregistret under det senaste året avseende Investor.

NCC: På måndagen annonserades det att NCC och Jernhusen ingår ett joint venture för Park Central i Göteborg. NCC och Jernhusen äger 50% vardera av detta joint venture. Park Central kommer huvudsakligen bli ett kontorshus, där byggstart väntas i början av 2024 och inflyttning under 2027.

Min kommentar: Detta är ett intressant byggprojekt som jag ser framemot att följa. Jag gillar också när NCC (och andra byggbolag) är med och driver egna utvecklingsprojekt.

NEOBO: På måndagen meddelades det att närstående till Neobos chefsjurist i slutet på februari köpt 3 300 aktier, där köpkursen uppgick till 14,28 kr per aktie. På tisdagen framkom det att Dragfast (som kontrolleras av fastighetsinvesteraren Marjan Dragicevic) har sålt hela sitt innehav i Neobo. Dragfast är näst största ägare i SBB och fick således ett stort antal Neobo-aktier. Utöver de 7,9 miljoner aktier som Dragfast har sålt uppges även Marjan Dragicevic privat ha sålt 1,9 miljoner aktier i Neobo.

Min kommentar: Även om det inte var något häpnadsväckande stort insynsköp är det ändå angenämt att se insynsköp. Jag har skrivit flera gånger tidigare att antalet aktieägare i Neobo sjunker. Under veckan har antalet ägare hos Avanza sjunkit med cirka 1 900 stycken. Att den tidigare storägaren Dragfast har sålt ut ett stort gäng aktier har (allt annat lika) bidragit till säljtryck i aktien. Det känns fortsatt som att Neobo-aktien inte hittat sin marschfart. I veckan har en intressant intervju publicerats i podden Kvartalet, där Neobos VD gästar.

PEAB: På tisdagen meddelade Peab att man vunnit uppdraget att utföra ”bärighetsåtgärder” av väg 745 mellan Bjuråker och Nässviken i Hudiksvall kommun. Ordervärdet uppgår till 105 mkr. Byggstart sker i april 2023 och arbetet väntas vara färdigt i oktober 2024.

På torsdagens informerades det att Peab erhållit uppdraget att sköta drift och underhåll av gata och park i Österåker, vilket är en skärgårdskommun utanför Stockholm. Ordervärdet uppgår till 100 mkr. Detta uppdrag är en förlängning av tidigare drift och underhåll i kommunen, ett uppdrag Peab haft sedan 2011.

På fredagen stod det klart att Peab vunnit uppdraget att bygga en ny ishall i Fruängen (i Stockholm). Ordervärdet uppgår till 114 mkr. Byggstart väntas inom kort och arbetet väntas vara klart i mars 2024.

Min kommentar: Slarvigt uttryckt är dessa ordrar typiska Peab-ordrar, där orderstorleken är relativt liten och där uppdragsgivaren är verksam inom offentlig sektor. Jag gillar dessa lite mindre ordrar, det bidrar till en god riskspridning i orderboken, dock får det gärna trilla in lite fler uppdrag under våren jämfört med inledningen på året.

SBB: På onsdagen annonserade SBB att man kommer genomföra en om- och tillbyggnation av Mosjö skola i Örebro samt att man i samband med detta har tecknat ett hyresavtal med Örebro Kommun på 30 år.

Min kommentar: Långa fina hyreskontrakt inom samhällsfastighetssegmentet är precis den typ av pressmeddelanden som jag vill att SBB ska presentera.

3 comments:

 1. Nimbus Boat förvärvar amerikanska Edgewater Powerboats och gör riktad NE.

  Telia emitterar 2 obligationslån på sammanlagt 4 miljarder kronor.

  Cevian är under 5% nu i Tietoevry.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant med Nimbus! Jag gillar deras båtar men har ännu inte kollat upp bolagets värdering :)

   Delete
 2. Skönt att se att Peab tickar in ordrar. Värderingen är relativt låg nu när ingen vill äga bygg, men ett bolag som har stor del av sina intäkter från samhällsinfra kommer ju kunna ticka på ändå.

  ReplyDelete