Wednesday, 29 March 2023

Stor utdelningsökning i Q1 2023

Det är för mig alltid en höjdpunkt att summera de månatliga utdelningarna. Långsiktigt och regelbundet sparande innebär goda förutsättningar för att pengamaskinen ska kunna utvecklas väl.

Under perioden januari-mars 2023 uppgick hushållets utdelningar till 145 669 kr (46 495), vilket är en ökning med 213% jämfört med motsvarande period föregående år. I absoluta tal är det en ökning med nästan hundratusen kronor. 


Grafen ovan visar hur våra utdelningar har utvecklats i januari-mars under perioden 2011 till 2023. Som framgår av grafen är Q1 2023 vårt bästa första kvartal någonsin när det gäller utdelningar. Det är alltid vanskligt att jämföra enskilda månader eller en kortare period av ett år, men sammantaget är jag väldigt nöjd med utdelningsutvecklingen under Q1.

Givet nuvarande portföljsammansättning visar utdelningsprognosen att vi kommer att inkassera drygt 680 000 kr under helåret 2023.

20 comments:

 1. Hej!
  Grattis till den enorma utväxlingen!
  Själv ökar jag med måttligare 17,8% från förra årets Q1:a. Givetvis är jag nöjd med det!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!
   Tack och detsamma, 18% är riktigt fint! Hur ser resten av året ut för dig? I närtid kommer april bli svagare än 2022 för mig, medan maj kommer bli bättre än förra året.

   Delete
  2. Hej igen!
   Det ser okej ut i närtid, både april och maj ligger runt 18-20% upp, på helåret har jag inte räknat men med första 5 månaderna snart i hamn skulle jag tro att det blir ca. 20% bättre än 2022.

   Vi får nog lov att återkomma senare båda två angående årets resultat!

   Delete
  3. Det låter som en bra utveckling och plan :)

   Delete
 2. Jag ökade med 211 % så matchar dig nästan procentmässigt, men pengamässigt slår du mig med hästlängder. Prognosen för helåret är tyvärr inte lika bra, en ökning med 35 % jmf med 2022. Vilket iof inte är så himla pjåkigt ändå :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Häftigt att vi landar på nästan exakt samma procentsiffra. 211% och 35% är grymt bra! Min helårsprognos är just nu cirka 45% högre än utfallet 2022. Men vi har tid att köpa mer aktier under året och bygga på utdelningarna :)

   Delete
 3. Har inte gjort helårs prognos och min portfölj är mindre. 4903 är summan Januari-mars. Jag har mycket mindre i absoluta tal. Dock lyckats med 219% ökning.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Grymt bra Mikael, väldigt imponerande med 219% ökning!

   Delete
 4. Publicerade precis en sammanställning av mars månads utdelningar. För perioden jan-mars, jämfört med samma period 2022, så ökade vi utdelningarna med 41 % :)

  ReplyDelete
 5. Inget annat än imponerande och inspirerande, verkligen bra jobbat - speciellt då jag vet att detta är mot en balanserad och icke dopad direktavkastning!

  Allt gott!

  /Kristoffer

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Det är kul att zooma ut och kolla utvecklingen över tid :)

   Delete
 6. Fantastiskt! Man blir alltid inspirerad av dina grafer :-).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Hoppas allt är fint med dig och att dina spännande projekt går toppen, saknar din blogg :)

   Delete
 7. Hur kommer det sig att du fått så pass stor ökning jämfört med tidigare år? Är det extrautdelningar, bolag som börjat dela ut fler gånger per år? Talen i sig är ju inte intressant om jag ska vara ärlig om du inte redovisar varför. Är det reella utdelningshöjningar, fine - men det kan ju också vara andra orsaker. Hoppas att du ser det som konstruktiv kritik där det hade varit fint att du redogjort varöfr utdelningshöjningen. Om inte annat, grattis :-)

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Handelsbanken utgör den absolut största anledningen till utdelningsökningen Q1 2023 vs. Q1 2022. Detta då (1) jag äger klart mer aktier i Handelsbanken i år jämfört med utdelningstillfället föregående år och (2) SHB höjde utdelningen med 60%, varav majoriteten av utdelningsökningen avser extrautdelning. Jag räknar dock med att man har goda möjligheter till hög utdelning även kommande år.

   Den långsiktigt underliggande utvecklingen gynnas av nysparande, återinvesterade utdelningar och bolag som höjer sina utdelningar. Kortsiktigt kan utvecklingen påverkas av alltifrån portföljsammansättning till pandemirestriktioner och tuffa ekonomiska konjunkturförutsättningar.

   Delete
  2. Strålande, glad för dig och din familj - unnar alla framgång. Och tack för klargörandet, har själv nyligen gått in i SHB A, har fortfarande inte förstått varför A-aktien kostar 20 SEK mindre än B? Jag tror du har en poäng att banker kommer leverera bra de kommande åren, frågan är bara om myndigheterna kommer sätta nån form av begränsning av hur myket som får delas ut, givet "Credit Suisse" och de amerikanska bankerna? Deutsche Bank ser ju heller inte helt stabilt ut.

   Mvh
   Emigrantinvesteraren

   Delete
  3. Det är verkligen en gåta varför SHB B handlas så mycket högre än A-aktien. Ja ökade regelkrav känns ständigt som en utmaning för bankerna, inte minst (som du skriver) efter bankturbulens. I Sverige känns det som att det är höga krav redan så hoppas att regelsättarna håller sig hyggligt lugna iaf, viktigt med att alla aktörer vet vilka långsiktiga regler som gäller och att det inte ändras hela tiden :)

   Delete
 8. Återinvesterar du alltid utdelningen oavsett bolag eller hur agerar du? Exempelvis Nordea som kommer nu i dagarna som du skalat ner senaste tiden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Generellt återinvesterar jag all utdelning. När jag pratar om återinvestering är det i bredare bemärkelse, dvs. jag återinvesterar utdelningen i NÅGOT bolag och inte nödvändigtvis i det bolag som delade ut. Ser jag hur det har sett ut historiskt så sätts nog mina utdelningar i arbete i ett annat bolag än just det som delade ut.

   Delete