Pages

Saturday 1 April 2023

Köpaktivitet och strategiöversyn

Då har ännu en börsvecka passerat. Det tycks ha varit muntrare miner bland investerarkollektivet på aggregerad basis.

För egen del har jag inte gjort någon aktietransaktion under den gångna veckan. Jag har knappt ens kollat aktiekurserna. Jag har fortsatt en del kassa i portföljen, vilken fylldes på ytterligare av Handelsbankens utdelning som trillade in på kontot i veckan. Därutöver har Avanza under veckan också betalat tillbaka ytterligare källskatt.

Nästa vecka väntas en betydande peng från skatteåterbäringen trilla in på (min frus) kontot. Skatteåterbäringen kommer användas till att extraamortera på bolånet. För egen del väntar skatteåterbäring i juni, vilken också den planeras gå till extraamortering. Sist men inte kommer inom kort Nordeas utdelning att adderas till högen med likvida medel.

Att jag inte har kollat aktiekurser mycket i veckan ska inte tolkas som att mitt aktieintresse har svalnat. Tvärtom är intresset på en hög nivå. Istället för att kolla aktiekurser anser jag det – ur många perspektiv – mer gynnsamt att lära mig mer allmänt om investeringar samt specifikt öka kunskapen om bolagen jag är intresserad av.

Under snart 12 år har vi haft ett dedikerat fokus på att bygga upp en aktieportfölj, där huvudfokus varit på utdelningsinvesteringar. Jag är mycket nöjd med resultatet såhär långt. Jag har lärt mig mycket om investeringar under de senaste 12 åren och jag lär mig fortsatt kontinuerligt nya saker som är värdefulla i mitt investeringsarbete.

Under 12 år hinner man samla på sig saker som fungerar bra, likväl saker som inte fungerar särskilt väl. Givet denna bakgrund håller jag förnärvarande därför på att genomföra en strategiöversyn när det kommer till hur vårt investeringsupplägg ska se ut framöver.

Som jag har skrivit tidigare är en del av mitt framtida fokus att ha färre bolag i portföljen. Resterande fokus kommer jag att återkomma till någon gång framöver.

Har ni köpt eller sålt några aktier i veckan?

14 comments:

 1. Intressant och följa din resa. Sålde Björn Borg idag ganska högt värderad samt att jag inte gillar årets kollektion. Köpte lite fler Cibus, Devport och CAG.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande köp! Har inte kollat in senaste kollektionen för Björn Borg men gillar bolaget men håller med dig om att aktiekursen gärna hade fått vara lägre för att jag ska trycka på köpknappen :)

   Delete
 2. Sålde igår såklart inte idag 🙃

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riktigt bra utveckling av Björn Borg hittills i år!

   Delete
 3. Köpt. Shb, lundbergs och Assa Abloy.
  Jag känner mig lite oinspirerad för tillfället. Har på senast tiden inte känt för att lägga så mycket tid på research. Då blir det påfyllning i stabila favoriter. Jag har några mindre bolag på bevakningslistan, men inte slagit till.

  Alimak har kommit upp efter emissionen. Där funderar jag på om jag ska ta hem vinst eller ligga kvar. Jätteförvävet, som finansierades av emissionen, gör alimak till ett nytt bolag. Kan bli bra, men kan också ha flera svåra kvartal nu om den globala konjunkturen viker.

  Sorgebarnet i portföljen är byggmax. Jag tror att det blir blodigt även i q1. Klarar de sig hyfsat under året kan det vara värt att fylla på lite, men stor osäkerhet med vd byte och vikande konjunktur. Skönt att det är ett av de minsta innehaven.

  Jag har några småslantar i kassan. Ligger nu i stortsett fullt investerad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fint och stabilt! Stabila favoriter är inte dumt att fokusera på :) Jag har inte kollat på så många nya bolag på sistone heller utan försöker fokusera mer på bolagen jag äger.

   Byggmax tycker jag är intressanta att följa framöver. På lite samma (bygg)tema skulle jag gärna vilja se en sättning i Inwido, då skulle jag gärna öka en del där. Hoppas det kan dyka upp en del lägen framöver :)

   Delete
  2. Det är väl delvis så det ska vara att spara - en tuffar på, år efter år, det ska liksom inte alltid vara spännande, buffet säger väl "never lose money" och i stabila bolag som shb, lundbergs och assa känns risken att förlora pengarna som minimal.

   Inwido kikar jag också på att fylla på i. Gillade också KAPs genomgång av Lindab. Den ligger numera på bevakningslistan.

   Ser framemot att rapporterna för q1 ska börja komma in om ca 3 v.

   Delete
  3. Tuffa på-aspekten är nog många som underskattar. Det är nog del som tycker det upplägget är tråkigt och man vill gärna ha lite mer action. Jag håller dock med dig (och Buffett) :) Ska bli mycket intressant att läsa Q1-rapporterna!

   Delete
 4. Jag köpte Yara, med siktet inställt på 2,5% av portföljen ungefär.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fint! Jag har dålig koll på det bolaget :)

   Delete
 5. Ökade i Axfood.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stabilt! Blir spännande att följa matprisdebatterna framöver :)

   Delete
 6. Blev några Xact högutdelande och sbb i veckan :)

  ReplyDelete