Pages

Sunday 2 April 2023

Portföljnyheter i veckan: v.13

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På torsdagen anordnades ännu en introduktionsdag för nya medarbetare på B3.

Min kommentar: Som jag har skrivit tidigare är det alltid trevligt att se att B3 anordnar introduktionsdagar för nyanställda. Att man växer antalet medarbetare är givetvis särskilt viktigt för ett konsultbolags långsiktiga utveckling. Enligt min statistik där jag följer antalet medarbetare på Linkedin ökade antalet medarbetare i veckan både för B3 i Sverige och Polen.

CIBUS: Styrelseledamot Nils Styf köpte den 24 mars 4 000 aktier till kursen 97,90 kr. Därutöver köpte närstående till CFO 500 aktier samma dag till kursen 98,12 kr. Det har i veckan också meddelats att styrelseledamot Victoria Skoglund köpt 1 000 aktier till kursen 101,19 kr. CIO för den norska verksamheten köpte även han 1 000 aktier, köpkursen landade på 98,44 kr.

Min kommentar: Som jag skrev förra veckan var jag inte nöjd med Cibus agerande och kommunikation när det gäller den riktade nyemissionen. Jag är däremot nöjd över de många insynsköp som har skett efter emissionen ägde rum.

HANDELSBANKEN: På måndagen kom det statistik från SCB som visade att tillväxttakten för hushållens lån uppgick till 2,8% i februari i årstakt. Detta var den tionde månaden i följd med sjunkande lånetillväxt för hushållen. När det gäller bostadslån ökade dessa med 3,3%. Utlåningen till icke-finansiella företag växte med 12,8% i årstakt.

I veckan angavs det att Handelsbanken Liv efter upphandling får fortsatt förtroende att förvalta den premiebestämda delen av tjänstepensionen ITP, vilken berör över två miljoner privatanställda tjänstemän. Detta mandat gäller i fem år med start 1 oktober 2023, därefter kommer en ny upphandling att genomföras.

Handelsbanken har under veckan också gett ut sin första gröna säkerställda obligation, något som uppgavs varit föremål för stort intresse bland obligationsinvesterare.

Min kommentar: Nyheten från SCB gäller givetvis även övriga aktörer på den svenska marknaden och inte endast Handelsbanken. Sammantaget är bland annat stigande räntekostnader och svag utveckling för bostadsmarknaden faktorer som bidrar till att lånetillväxten är fortsatt sjunkande.

Det var glädjande att se att Handelsbanken får fortsatt förtroende att vara med och förvalta tjänstepensionen för ett stort antal privatanställda tjänstemän. 

NCC: På tisdagen informerades det att NCC fått uppdraget att bygga nya Håstensskolan i Varberg. Ordervärdet uppgår till 530 mkr. Projektet startar under våren 2023 och planeras vara färdigtställt under hösten 2026.

På onsdagens meddelade NCC att man vunnit uppdraget att bygga kommunalt vatten och avlopp för drygt 450 fastigheter längs Njurundakusten i Sundsvall. Ordervärdet uppgår till 250 mkr. Arbetet väntas vara klart under 2026.

Min kommentar: I veckan gick NCCs årsstämma av stapeln. VD:n påtalade bland annat att byggmarknaden är svårbedömd men att sentimentet inte är lika ”genomnegativt” som det på vissa håll lyfts fram. Jag håller med om det uttalandet. Givet att NCC fortfarande siktar på 16 kr i vinst per aktie 2023 så borde man kunna anta att NCC som sagt inte anser att allt är ”genomnegativt”.

NORDEA: Den finska Finansinspektionen har beslutat att Nordeas kapitalkrav ska öka med 100 baspunkter från och med 1 april 2024. Ökningen förklaras av att den finska Finansinspektionen önskar införa en systemriskbuffert på en procentenhet för finska banker.

Min kommentar: Nordea uppger att ovanstående besked inte har någon påverkan på det senaste annonserade återköpsprogrammet. Man meddelar vidare att ”Justerat proforma för minskningen i samband med återköp av aktier som nyligen godkändes av Europeiska centralbanken (ECB) och omräkningen efter införandet av IFRS 17, uppgick Nordeas kärnprimärkapitalrelation i slutet av fjärde kvartalet 2022 till 15,7 procent, vilket var 2,7 procentenheter över det höjda kapitalkravet som träder i kraft den 1 april 2024”. Nordea har således fortsatt en stark finansiell ställning och förhoppningsvis trillar det in ytterligare kapital fram till 1 april 2024.

PEAB: På tisdagen meddelades det att Peab vunnit uppdraget att bygga 165 hyreslägenheter i Halmstad. Ordervärdet uppgår till 146 mkr. Byggstart sker i mars 2023 och arbetet väntas vara färdigt i februari 2025.

På fredagen stod det klart att Peab fått två nya driftkontrakt avseende vägunderhåll för Trafikverket. Dessa uppdrag har ett ordervärde på 360 mkr. Avtalen gäller i fyra år med option om förlängning på två år.

Min kommentar: Varje nytt uppdrag som trillar in hos portföljens byggbolag är trevlig läsning. Givet läget kring bostadsmarknaden är det också lite extra trevligt när det kommer in ett uppdrag om att bygga bostäder.

4 comments:

 1. Köpte Cibus på 97kr, rätt nöjd med positionen. I övrigt fyllde jag på Giliead, Nordic Paper, Stora Enso och Volkswagen.

  ReplyDelete
 2. Intressanta nyheter. Speciellt NCC och Peab. Byggsektorn verkar ha ett bra mått med nyheter/ ordrar.

  I tisdags bytte Swedbank Electrolux ut och Axfood in bland sektorfavoriter. Det är inget att kommentera.

  Bilia föreslår 8,80 till utdelning med 2,20 per kvartal. Hela styrelsen blir kvar detta meddelades i måndags. Kommentar: roligt att styrelsen är intakt och att 8,80 från årsrapportens utdelningsförslag kvarstår.

  Coor förlängde 2 avtal på 2 år med Vasakronan. Kommentar: alltid bra med avtalsförlängningar. Det visar att företaget gör ett bra jobb åt kunden.

  Fabege hyr ut 3200 kvm i Haga Norra till Randstad. Avtalet är på 7 år. Denna nyhet kom i onsdags.Kommentar: Skulle gärna vilja veta vad hyran blir men det står tyvärr inte i nyheten.

  Tobias Bjurling blir ny ekonomi och finansdirektör för JM. Nyheten kom ut tisdags. Han börjar tillträda 1:a oktober. Har varit chef på Svevia sedan 2019 och haft ledande position hos både Bonava och NCC. Kommentar: Blir intressant att se vad han kommer att tillföra med sin erfarenhet.

  David Mindus sålde 100000 Sagax D aktier till kurs 25,69 i onsdags. Kommentar: aldrig bra när en storägare säljer aktier.

  SBB har fått in 3,1 miljarder i en andra del av 3 delar. 500 miljoner lägre än vad som sades i rapporten men de verkar komma i del 3. SBB skall göra en omstrukturering av fastigheter för omkring 1,7 miljarder kronor. Kommentar: Intressant med Brookfields upplägg av affären.

  I måndags kom det fram att Skanska skall bygga en gymnasieskola i Verdal i Norge. Ordervärde 320 miljoner kronor. Kommentar: Intressant med order från Norge och roligt för oss aktieägare.

  Samma dag kom ett avtal med Enköpings kommun om att bygga ett nytt kommunhus med 5300 kvadrat meter för 450 personal. Kommentar: ordervärde och avtalsläng står ej?!

  Ordervärde på 200 miljoner för ett flerfamiljehus vid Hasselgatan i Upplands Väsby åt Väsby hem. Kommentar. Intressant när detta kommer att börja och sluta.

  Tethys Oil har köpt tillbaka 20241 aktier under tisdagen. Kommentar: Det står inte hur mycket de har kvar att köpa.

  Ålandsbanken träffade Volvo i Onsdags och spådde att vinstmarginalerna kan öka positivt inom kortsikt. Ev/ebit på 6,4 och kurspotential på 300 kronor vid starkare konjukturläge: 15 kronor per aktie ( 7% direktavkastning) att vara uthållig Kommentar: Just nu tror jag dock att konjuktur kommer att vika neråt men behåller Volvo trotts allt.

  Ha en trevlig söndag!  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack för alla intressanta nyheter! Det var nog första gången på ett tag som både NCC och Peab redovisade större volym på veckoordrar än vad Skanska gjorde :)

   Delete