Pages

Wednesday 12 April 2023

Aktiv investerare, stoppa inflödet och spela där bollen ligger

Lite spontana onsdagstankar om en underbar morgon med sonen, spela där bollen ligger och aktiva investerare mm.

UNDERBAR MORGON: Idag vaknade jag klockan 05.15 utan att någon form av larm väckte mig. Strax därefter var jag nere i tvättstugan och drog igång två maskiner tvätt. Jag började sedan läsa några sidor innan planen var att bege mig till gymmet, vilket öppnar 06.30.

Jag brukar hinna med en sväng på gymmet innan sonen vaknar. Förutom att han inte sov särskilt bra under natten som gick vaknade han idag extra tidigt, varpå jag fick ställa in mitt gympass. Några minuter efter klockan sex var sonen och jag nere i tvättstugan och flyttade över tvätten till torktumlaren. Därefter begav vi oss ut på en löptur.

Förhoppningen var att sonen skulle somna i vagnen när jag sprang men han var vaken och nyfiken på miljön som for fram runtomkring oss. Jag har inte sprungit med pulsklocka i år. Men uppskattningsvis mätte mitt pass idag drygt sex kilometer på 34 minuter, där tiden är baserat vad klockan var på mobilen när jag startade respektive stannade. 34 minuter innebar årets längsta löppass. Nej, löpformen är inte min bästa någonsin.

Hursomhelst, löppasset tog slut vid ett utegym på naturskönt ställe innanför tullarna i Stockholm. Jag körde igenom ett pass på utegymmet. Generellt i livet – men för mig just nu som småbarnsförälder – får man spela där bollen ligger. Det blev inget pass på ”innegymmet”, men jag fick till ett tillfredsställande pass på utegymmet istället.

Efter utegymmet bytte jag om (perfekt att ha med ombyteskläder i barnvagnen) och började spatsera hemåt i den krispiga morgonluften där solen värmde mig i ryggen. Sonen somnade dock innan vi kom hem, varpå jag satte mig på en bänk och läste en timme.

Sonen sover 99 dagar av 100 numera endast en gång om dagen (vid lunch). Jag ville inte att han skulle sova för länge så jag fick ”väsnas” lite, han sov dock 1,5 timme så det var mer än tillräckligt 😊 När han vaknade plockade jag fram lite pick-nick åt sonen.

Det var som sagt inte en morgon som blev som jag hade tänkt mig. Det blev ändå en helt underbar morgon med träning, vila och kvalitetstid med sonen. Klockan är nu 10:00 och jag ska skriva några rader till på detta blogginlägg innan det är dags för mig att äta dagens första mål efter cirka 18 timmar.

STOPPA INFLÖDET: Det finns så oerhört mycket saker man vill ta till sig och lära sig. Tyvärr är mängden saker man vill förkovra sig i något som vida överstiger den tid och/eller kapacitet man har till sitt förfogande.

Jag har 75 böcker på min ”att läsa lista”. Utöver det finns det massa rapporter jag vill läsa, blogginlägg, Twitter-tråder, olika former av tidningar mm mm. Det är lätt att snabbt drabbas av en överväldigande känsla.

Därutöver finns det många saker jag vill konsumera i ljudformat (t ex poddar) och bildformat (t ex dokumentärer och intervjuer).

Twitter är ett forum där det dyker upp många intressanta trådar om diverse olika saker. Om jag upplever att jag inte har tid att läsa trådarna när dessa dyker upp framför ögonen markerar jag dem som ”bokmärken”, varpå de sparas på ett separat ställe så jag kan läsa dem vid ett senare tillfälle.

I veckan har jag lagt fokus på att gå igenom Twitter-trådarna som jag ”bokmärkt”. Det finns inlägg som är ett par år gamla…

Jag har sagt till mig själv nu att jag måste stoppa inflödet på ovan nämnda typer av saker. Istället måste jag fokusera på att ta mig igenom saker jag samlat på mig och lagt till på diverse olika listor över sådant jag vill ta mig igenom.

AKTIV INVESTERARE & ATT SLÅ INDEX: När jag var ute och sprang idag funderade jag lite på vilket signifikant jobb som krävs för att titulera sig aktiv investerare, särskilt om man har en tendens att ha för många bolag i portföljen.

På tal om ett betydande inflöde tycker jag personligen att det kan kännas som en signifikant utmaning att läsa igenom alla rapporter och nyheter som bolagen kommer med om man har ett stort antal innehav i portföljen. Jag hade ett tag över 40 bolag i portföljen. Har man t ex ett heltidsjobb, vid sidan av investeringarna, då är det inte lätt att hinna med att följa 40 bolag.

Åtminstone har jag inte kapacitet att följa 40 bolag på nära håll, inte heller jag kapacitet att följa drygt 20 innehav (vilket är så många innehav jag har i portföljen idag) på supernära håll. Det är viktig anledning till att jag vill minska ned antalet innehav.

En annan viktig anledning till att jag vill minska ned antalet innehav är att jag vill att varje innehav ska räknas – på riktigt. Om har en väldigt liten andel av portföljen i ett innehav gör det knappt varken till eller från på den totala portföljutvecklingen. Jag påstår inte att det är mest optimalt att vara en aktiv investerare eller att det för alla måste kräva mycket jobb, men personligen tycker jag att det kräver mycket jobb, då jag vill ha en god kunskap om bolagen jag investerar i och följa med i dess utveckling.

På tal om att ingen kan slå index för att de flesta inte gör det, det är som att hävda att ingen kan springa milen på SUB 40 minuter för att ”den genomsnittliga personen inte springer milen på SUB 40 minuter”. För de allra flesta kräver det dock mycket (träning) för att springa milen på SUB 40 minuter, likväl att det kräver t ex jobb och/eller disciplin för att slå index över tid.

4 comments:

  1. En sån där dag kan man leva länge på, när allt trillar på plats av sig själv och blir bättre än man kunnat föreställa sig.

    Håller med om att inflödet kan bli överväldigande, man får filtrera lite. Jag skulle gärna ha twitter, men det är för hetsigt för mig. Jag blir jättestressad, tacka vet jag bloggen! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sådana dagar är verkligen trevliga! Hehe, jag måste bli bättre på att filtrera tror jag :) Håller med om att Twtitter kan vara hetsigt ibland och på sina håll, där försöker jag sålla en hel del med - det dyker ändå på många intressanta saker där :)

      Delete
  2. Det är ju så i livet att i mångt och mycket är det slumpen som styr vad vi gör. I det här fallet din son :-) Nästa gång lär det vara något annat. Själv är jag precis hemkommen efter att ha tillbringat påsken i Sverige, fick faktisk en dag i Stockholm också. Kanonväder var det men tyvärr går pengar när man är i stan.

    mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt med påskfirande i Sverige och en sväng till Stockholm! Vi får ta en fika någon gång du är i Stockholm :)

      Delete