I dagens inlägg funderar jag lite kring huruvida Finanstwitter och dylika sociala medier / forum är gynnsamma för en investerares portföljavkastning.
Relativt nyligen gick Berkshires Hathaways årsstämma av stapeln i Omaha. Det är ett event som lockar investerare från ett stort antal hörn runt om i världen. Warren Buffett är en stor förebild för mig. Han pratar ibland om vikten av att inte ”sitta i” börsbruset (såsom Wall Street).
Jag hänger en del på Finanstwitter. På frågan om det är gynnsamt (för portföljavkastningen) att ta del av Twitter-informationen skulle jag utifrån en mer ”politisk” ansats initialt svara ”Det beror på”.
För det första anser jag att det finns oerhört mycket bra kunskap att ta del av på Twitter och liknande forum. Det är inte sällan att det dyker upp information på Twitter som tar någon dag extra för informationen att nå mer traditionella informationskällor. För den uppmärksamma personen kan det således finnas information att tillgå snabbt, förutom allmänt god kunskap.
En annan sak som jag finner ytterst positivt med Finanstwitter är att det skapar möjligheter att bygga nätverk med likasinnade. Förutom att diskutera case med duktiga personer skapar man också nya vänskapsband. En del personer på Twitter är också specialiserade på specifika case, vilka de går in helhjärtat för att bevaka och lära sig mer om. Att ”bara” följa något enstaka bolag gör att dessa personer är väldigt väl insatta i ”sina” bolag. Det är fantastiskt att det finns så många som delar sin kunskap gratis.
På Twitter finns också en hel del brus. Det är något som renderar i att det är lätt hänt att man agerar på ett sätt om inte var tänkt. Något som exempelvis kan vara drivet av FOMO. Jag ska inte sticka under stol med att jag ibland har agerat (= köpt/sålt aktier) på ett sätt som inte var initialt planerat till följd av att jag ryckts med av ”flödet”. Det är inte så jag vill agera som investerare.
Personligen anser jag för min egen del att min bästa avkastning inte erhålles genom att leka Följa John på Twitter och rygga investeringar som är heta för stunden. Snarare blir utfallet ofta mindre lyckat om jag investerar enligt nyss nämnda upplägg.
Jag anser att det är viktigt att ibland ta en paus, ta ett steg tillbaka. Att logga ut från sociala medier, bloggen, nyhetssidor etc. Det skapar utrymme för reflektion, hitta inspiration på annat håll och en (förhoppningsvis) gedigen motivation när man kommer tillbaka.
Sammanfattningsvis tycker jag att Finanstwitter och dylikt är oerhört bra för att finna inspiration och kunskap samt nätverka och hitta likasinnade vänner. Däremot är det viktig att ha disciplin och följa sina investeringsprinciper för att inte ryckas med i ett (för en själv) irrationellt agerande).
Som svar på frågan i rubriken anser jag därmed att rätt använt kan ökad portföljavkastning definitivt erhållas. Slarvar man med sin disciplin etc skulle dock indexfonder också kunna vara ett alternativ att överväga 😊
Jag tror du har en hel del poänger med dagens inlägg. Man kan få inspiration till nya case och man kan ju även få bekräftelse av sina egna teser men, det är viktigt, det är oerhört viktigt för hjärnan att koppla ur och inte vara uppkopplad jämt. Jag själv har blivit mer selektiv vad gäller framför allt podcasts, inser att jag spenderat för mycket tid på macro poddcaster. Det är ju framför allt macro som många poddcaster täcker, mikro är svårare.
ReplyDeleteJag har hört talas om finanstwitter, är det en kanal man kan söka på? Eller en beteckning på hel drös personer?
Mvh
Emigrantinvesteraren
Jag försöker också dra ned på antalet poddar. Jag lyssnar nog dock inte på någon makropodd. Om det är någon podd där ett avsnitt fokuserar på makro brukar jag skippa det :)
DeleteDet finns en # på Twitter som heter Finanstwitter. Jag använder inte den själv så vet inte riktigt vad som finns där. Men det är mycket folk som skriver om och diskuterar aktier på Twitter, vilka jag här refererar till som Finanstwitter (= folk på Twitter som skriver om aktier och investeringar).