Pages

Thursday 1 June 2023

Bolåneskulden sjunker för både mig och de svenska hushållen

I veckan har SCB kommit med ny intressant lånestatistik.

Tillväxttakten på årsbasis för nyutlåning till privatpersoner uppgick i april 2023 till 1,9%, vilket kan jämföras med 2,3% i mars och 6,8% i april 2022. Tillväxttakten för hushållens lån noterar återigen den lägsta siffran som någonsin har uppmätts i SCBs dataserie. Bostadslånen utgör den absoluta merparten av hushållens totala lån. Här noterades en ökning på 2,4%.

Enligt en artikel i Dagens Industri framgår att hushållens totala bolåneskuld till och med sjönk i april, jämfört med mars. Detta innebär således att hushållen amorterar mer än vad de tar upp nya lån.

Den snabbt stigande räntan har tvingat många hushåll att tänka och prioritera på nya sätt. Hushållet The Dividend Story är ett av dessa hushåll. Vi amorterar nu löpande och bolåneskulden minskar successivt.

Sedan vår bolåneskuld noterade sin toppnotering i april 2020 har skulden minskat med 1,7 mkr. Under innevarande månad har bolåneskulden minskat med cirka 140 000 kr. Vår belåningsgrad ligger nu på strax under 38%. Jag tycker att belåningsgraden inte är särskilt hög, dock är det skulden i absoluta tal man betalar ränta på – och där har räntekostnaderna stigit snabbt det senaste året.

Det är givetvis inte det allra mest upplyftande att betala höga räntekostnader, men vi känner ingen stress över vår skuldsituation. Vi kan betala av hela skulden ”imorgon” om vi vill. Under maj har vi använt lite utdelningspengar till att genomföra extraamorteringar men jag vill inte vara inne och ”nalla” (för mycket) på aktiekontot 😊

No comments:

Post a Comment