Pages

Sunday, 4 June 2023

Portföljnyheter i veckan: v.22

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På tisdagen flaggade B3s grundare Sven via Capriola Holding att han nu äger mindre än 5% av aktierna i B3. I samband med detta meddelades det att han äger cirka 4% av aktierna.

På onsdagen skickade B3 ut ett pressmeddelande där man uppgav att antalet aktier ökar med 106 696 stycken till följd av finansiering vid förvärv av aktier av minoritetsägarna i dotterbolaget B3 Digital Worklife. Det totala antalet aktier uppgår nu till 8 869 794 stycken.

Vidare annonserades det att styrelseordförande Sverre (via bolag) köpt 100 000 aktier. Köpkursen uppgick 135,40 kr per aktie, det vill säga en affär på cirka 13,5 mkr.

På torsdagen flaggade Protector Forsikring att man minskar sitt ägande i B3 till 13,95% av aktierna. Senare samma dag informerade B3 att man ingår partnerskap med Optimizely. Optimizelys tjänsteerbjudande inkluderar att man tillhandahåller en programvara för digital upplevelseplattform. Enligt B3 förstärker det nya partnerskapet erbjudandet till kunder som vill utveckla sina webbplatser och ligga i framkant med sin digitala närvaro.

Min kommentar: Det var en ovanligt händelserik nyhetsvecka kring B3. B3 fick en del kritik för sin kommunikation i samband med Q1-rapporten, vilket en del uppgav som anledning till kursraset. Personligen, som jag tidigare nämnt, ansåg jag att säljtrycket drevs på till följd av att större aktieägare låg på säljknappen. Det är därför inte förvånande att två storägare i veckan flaggat ned sina innehav. Desto mer trevligt var det att konstatera att styrelseordförande Sverre återigen köpt aktier.

HANDELSBANKEN: På onsdagsmorgonen offentliggjordes det att Handelsbanken ingått avtal om att sälja den finska verksamheten när det gäller privatkundsaffären, segmentet för små och medelstora företag samt livförsäkringsrörelsen. Köpare är S-Banken Abp, Oma Sparbank Abp och Försäkringsaktiebolaget Fennia Liv.

Handelsbanken uppger att man på överlåtelsedagen kommer att erhålla en kontant ersättning motsvarande substansvärdet (cirka 1 300 miljoner euro per mars 2023) plus en premiebetalning om maximalt 8,5 miljoner euro. Transaktionen beräknas vara slutförd under andra halvan av 2024. I vanlig ordning krävs berörda myndighetsgodkännanden för att affären ska gå igenom.

På torsdagen annonserades det att närstående till styrelseledamot Arja Taaveniku köpt 3 000 aktier till kursen 86,60 kronor.

Min kommentar: Försäljningen av den finska verksamheten har verkligen dragit ut på tiden. Veckans nyhet var därför glädjande. Värderingsmultipeln på denna mindre lönsamma del av Handelsbanken är högre än vad resterande Handelsbanken handlas till. Även om det som sagt är glädjande med veckans nyhet så tar det ett bra tag innan pengarna trillar in på kontot för Handelsbanken samt att det finns fortsatt kvar delar av den finska verksamheten att sälja. Oavsett vilket kommer detta att stärka Handelsbankens finansiella ställning ytterligare. Det är också trevligt att se att det sker insynsköp i Handelsbanken.

INVESTOR: På måndagen informerades det att Investors kommunikations- och hållbarhetschef Viveka Hirdman-Ryrberg köpt 2 367 aktier till kursen 215,87 kr.

Min kommentar: För någon vecka sedan kommunicerades det att Viveka kommer lämna sin nuvarande roll till under hösten. Det är positivt att se att hon köper aktier trots att hon kommer att lämna bolaget.

INWIDO: Inwido-ägda Elitfönster har i veckan kommunicerat att man varslar 165 anställda om uppsägning. Man beskriver bland annat att nuvarande omvärldssituation har renderat i en minskad orderingång för Elitfönster. Förutom en allmänt lägre orderingång har också den förväntade säsongs(order)ökningen uteblivit. Varslet berör medarbetare i Vetlanda, Lenhovda och Växjö, där sammantaget närmare 20% av medarbetarna på dessa orter berörs.

Min kommentar: Detta är ytterligare ett tecken på att det är utmanande tider inom de flesta byggrelaterade sektorer. På senare tid har utvecklingen i Inwidos svenska verksamhet varit sämre än på många andra marknader. Förhoppningsvis kan trenden med att vissa andra marknader presterar ”okej” fortsätta.

ITAB: På måndagen stod det klart att ITABs styrelseordförande Anders Moberg köpt 10 000 aktier till kursen 9,56 kr.

Min kommentar: ITAB har haft det jobbigt på börsen på sistone och det är därför tillfredsställande att se att styrelseordförande köper aktier.

NCC: På torsdagen meddelades det att NCC ingått ett ramavtal med de skånska kommunerna Kävlinge och Skurup. De båda avtalen har en gemensam takvolym på cirka 30 mkr kronor. Ramavtalen gäller asfaltsarbete och löper i två år med option på att förlänga i ytterligare två år.

I juni kommer NCC inleda asfalteringsarbete i Norge med ett ordervärde på 20 miljoner norska kronor.

Min kommentar: Detta var inte direkt de största avtalen NCC har presenterat men det är ändå trevligt att man vinner ramavtal och nya uppdrag.

NEOBO: På fredagen meddelades det att bolagets VD köpt 15 000 aktier till kursen 7,70 kr.

Min kommentar: Givet hur svagt Neobo-aktien har utvecklats är det trevligt med insynsköp. Detta var tredje gången som VD Ylva köpte aktier.

NEW WAVE: På onsdagen stod det klart att VD Torsten Jansson köpt aktier för närmare 25 mkr, där 141 000 aktier köptes till kursen 177 kr. Samma dag meddelade New Wave att 9 juni 2023 kommer att vara den sista dagen för handel innan den tidigare kommunicerade aktiesplit:en 2:1.

På torsdagen genomfördes (via bolag förknippade med VD samt VD och vice VD) insynsköp på 4,6 mkr respektive 5,0 mkr. På fredagen informerades det sedan att Torsten Jansson köpt aktier för ytterligare 15 mkr.

Min kommentar: New Wave-aktien sjönk klart mer än börsen i stort på tisdagen. Det är givetvis glädjande att se att betydande insynsköp görs.

NORDIC PAPER: På måndagen informerades det om att VD Anita Sjölander köpt 2 000 aktier till kursen 33,00 kr.

Min kommentar: Det var andra köpet på relativt kort tid för VD. Det är glädjande att se att VD köper fler aktier, vilket som bekant även styrelseordföranden gjorde förra veckan.

PEAB: På måndagen meddelades det att Peab vunnit uppdraget att bygga ett bostadshus i Helsingfors. Ordervärdet är 17 miljoner euro. Byggstart sker i juni 2023 och arbetet väntas vara färdigställt i februari 2025.

På onsdagen informerades det att Peab har fått förlängt ramavtal med det statliga bolaget Specialfastigheter. Avtalet avser entreprenader som är större än 100 mkr. Peab har däremot sedan tidigare ett avtal med Specialfastigheter avseende entreprenader upp till 100 mkr. 

Min kommentar: Det är angenämt att konstatera att det trillar in nya uppdrag i Peabs orderbok samt att man erhåller förlängt ramavtal med Specialfastigheter.

2 comments:

 1. Tänkte hjälpa dig med en nyhet som jag såg av en slump. Jag äger inte Catella men jag tycker det är intressant att bolaget köper 60% av en fransk fastighetsförvaltare. detta uppdagades i fredags.

  Mina egna nyheter består av att: Industrivärden köper aktier för 201,3 miljoner i Sandvik. Dessutom köper herr Lundbergs 4 barnbarn formellt 30.000 aktier i Industrivärden. Båda nyheterna släpptes i fredags.

  Båtbolaget Nimbus har anställt en ny affärschef i torsdags.

  Sagax är inne på köpstigen igen. Denna gång handlar det dock om att man ökar sitt innehav i Nyfosa till 26% av kapitalet.

  TV4 som ägs av Telia har meddelat om ett sparpaket som ett led i sin digitala omställning. Detta meddelades i Dagens Nyheter i onsdags.

  Skanska har nu vunnit 2 affärer i Boston. Dels en order på 3,2 miljarder vilket avser att det skall byggas ett nytt bostadsområde vid Boston university och Campus. Dessutom är byggrätter för 3,7 miljarder klara. Detta uppdagades i Torsdags.

  Utan att spekulera för mycket tror jag att det hjälpte när man kommit en bit framåt med skuldtaket.  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag såg Catella-nyheten men "hann inte" lägga med den. Fint att Skanska är igång med nya stora ordrar igen :)

   Delete