Pages

Sunday 11 June 2023

Portföljnyheter i veckan: v.23

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På måndagen meddelades det att styrelseordförande Sverre (via bolag) köpt 5 000 aktier till kursen 128,53 kr. Det var en affär på drygt 640 000 kr.

Min kommentar: Det är glädjande att se att Sverre fortsätter köpa aktier. Detta var dock inte direkt något superstort köp.

INTRUM: På måndagen annonserades det att VD Andres Rubio köpt 869 aktier till kursen 78,00 kr, en affär på 67 800 kr. På torsdagen köpte han sedan ytterligare 1 051 aktier, denna gång fick han betala 82,00 kr per aktie.

Min kommentar: Det är positivt att VD fortsätter att köpa aktier. Som många gånger förr har det svängt en hel del kring Intrum i veckan, inte minst till följd av en artikel från DI som publicerades i slutet på veckan.

INVESTOR: På onsdagen kommunicerades det att styrelseledamot Sven Nyman säljer 12 000 aktier i Investor.

Min kommentar: Insynsförsäljningar är inte det trevligaste att ta del av. Enligt Investors hemsida äger Sven dock hela 566 524 aktier, veckans försäljning är således en liten del av hans totala innehav.

NCC: På fredagen annonserade NCC att man vunnit uppdraget att bygga Drömfabriken, vilket är en mötesplats som innefattar en ny skola, bibliotek och fritidsgård, i Västerås. Ordervärdet uppgår till 340 mkr. Arbetet väntas vara färdigt under 2026.

Min kommentar: NCC är nog ett av de bolag som mest frekvent inkluderas när jag skriver om veckans portföljnyheter. Den här veckan utgjorde inget undantag och det är angenämt att se NCC plocka in nya ordrar.

PEAB: På måndagen informerade Peab att man vunnit uppdraget att bygga en sim- och sporthall i Haparanda. Ordervärdet uppgår till 209 mkr. Byggstart sker nu och arbetet väntas vara klart i december 2025.

Senare samma dag stod det klart att Peab erhållit uppdraget att bygga en ny testbana för autonoma och elektrifierade fordon i Södertälje, där Scania är beställare. Ordervärdet är 730 mkr. Byggstart ska ske under hösten 2023 och arbetet planeras vara klart år 2026.

Min kommentar: Det blev en riktigt bra ordervecka för Peab, där ordern i Södertälje är tydligt större än de ordrar som Peab i genomsnitt presenterar.

4 comments:

 1. Vad tror du om intrum kan det bli konkurs?

  ReplyDelete
 2. Peabs nyhet i Södertälje klart intressantast.

  Jag börjar med att slå "två flugor på en smäll :) Coor och Fabege meddelade i måndags att Coor skall hyra konferrence yta, kontorsyta och Delikatess/resturang yta i Haga Norra i Solna. Ungerfär 4500 kvm allt tillsammans. Tillträde till respektive delar är år 2024 och 2025. Avtalet skall gälla 7 år. Detta uppdagades i måndags.

  Kommentar: Äger både aktier hyresvärd och hyresgäst.

  Efter rapport från Clas Ohlsson köpte ordförande tillika f.d. VD i ICA 10.000 aktier i Torsdags.

  Kommentar: Har bestämt mig för att redovisa insiders där aktie antalet är minimum 5 siffrigt eller om det är storägare. Det kan bli väl mycket ibland annars enligt min mening.

  Fabege fick även in en till nyhet. Denna är lite speciell då Norska rederimiljardären John Fredriksen inte placerat pengar annars i svenska aktie bolag. Han har nu ökat till 8,6% i Fabege i fredags.

  Kommentar: Skulle gärna vilja veta varför han köpt just Fabege?.....

  Nimbus har tecknat avtal med Norska Pascal Technologys och Evoy gällande en ny konceptbåt som skall vara uppbyggd av aluminium. Pascal består med sin skrov teknologi och Evoy med elektriskmotor. Båten är tänkt att vara återvinningsbar. Nyheten kom i måndags.

  Kommentar: Ingenting om när den skall vara klar eller om kostnaden står med i nyheten vilket jag tycker är synd. Räknar med att man påbörjar byggandet snart men det står inget om den delen heller.

  Proact IT har fått två utmärkelser i respektive Netapps och Ireland Awards. Nyheten kom fram i Fredags.

  Kommentar: Alltid roligt att se när företag får utmärkelser. Hoppas att detta kan generera nya kunder.

  I måndags kom det fram att Skanska vunnit en order på 4,6 miljarder. Ordern är gällande att bygga en ny E18 motorväg mellan Fornebokrysset och Strand utanför Oslo.

  Kommentar: Norge har klart råd och gör rätt i att satsa på sin infrastruktur i landet.

  SSAB som jag köpte in två veckor sedan meddelade i måndags att man tillsammans med Fortum undersöker möjligheten att tillverka västgasreducerad järnsvamp i Brahestad Finland.

  Kommentar: Intressant med samarbete med Fortum. Håller tummarna för att allt skall gå bra.

  På torsdagen meddelades att Alfa Laval kommer att använda SSAB:s fosilfriastål för sina värmeväxlare.

  Lastbillsstatistik kom från USA i måndags och den visade att orderingången ökade med 15.500 vilket är ökning 29% från fjol och 10% jämfört med förra månaden.

  Kommentar: Inte helt klart vilket företag som tagit ordrarna men det visar i alla fall att lastbillskonjukturen inte fallit ännu.

  I i onsdags höjde motorbranschens riksförbund i sverige sin prognos.

  Kommentar: Det stod ej tyvärr hur mycket.

  Volvo håller vad dem lovar. De har lovat att ha batteridrivna lastbilar och i torsdags kom nyheten om att man köpt 167 kvm mark i Mariestad för att kunna bygga en batterifabrik som skall vara klar till 2030 då serieproduktionen skall börja. 3000 nya ansställda skall det bli.

  Kommentar: Grattis till Volvo som hittat mark och grattis till de 3000 nya arbetarna som kommer att få ett jobb. Köpesskillingen av marken finns dock ej med.

  Volvo Autonomous Solutions meddelade samma dag att man öppnar ett nytt kontor för att växa i Texas.

  Kommentar: Alltid bra med tillväxt :)

  Ha en bra söndag allesammans 🙂  ReplyDelete
  Replies
  1. Wow, väldigt mycket intressanta nyheter! Fabege känns som en intressant investering.

   Delete