Pages

Wednesday 5 July 2023

Analys av New Wave

New Wave är ett bolag som skapar, förvärvar och utvecklar produkter inom företags-, sport-, gåvo- och heminredningssektorn. Verksamheten är indelad i segmenten Företag (47%), Sport & Fritid (43%) och Gåvor & Heminredning (10%). Siffrorna inom parentes visar respektive segments andel av intäkterna 2022.

Bolaget bedriver försäljningsverksamhet med egna dotterbolag i 18 länder. Inköpsorganisationer finns i Schweiz, Kina (Shanghai), Bangladesh, Vietnam och Indien. Det största inköpskontoret ligger i Shanghai där New Wave har bedrivit verksamhet sedan 1992.

New Wave är en koncern bestående av runt 65 operativa bolag och en mängd olika varumärken, såsom AHEAD, Clique, Craft, Jobman, Kosta Boda, Orrefors, Projob, Seger och Toppoint. Verksamheten bedrivs på ett decentraliserat sätt, där ambitionen är att bolagen ska drivas i en entreprenörsanda samtidigt som de har fördelarna av att tillhöra en större koncern. Gruppgemensamma synergier inkluderar bland annat samordnad design, inköp, marknadsföring, lager, transport och distribution.

Bolaget säljer sina produkter inom profil- och detaljhandelsmarknaden. Profilmarknaden står för cirka 60% av intäkterna och detaljhandelsmarknaden utgör cirka 40% av bolagets intäkter. Profilkanalen ställer krav på en hög servicenivå och tillgänglighet. Sverige och USA är de två viktigaste marknaderna, vilka tillsammans stod för närmare 45% av intäkterna i Q1 2023.

När New Wave etablerar sig på nya geografiska marknader är upplägget att initialt att bearbeta profilmarknaden med ett eller flera av bolagets varumärken. När tillfredsställande lönsamhet och god tillväxt har uppnåtts etableras fler varumärken på profilmarknaden och detaljhandelsmarknaden börjar sedan bearbetas. Om utlandsetableringarna görs via distributörer kan detaljhandelsetablering däremot genomföras utan profiletableringar.

Bolagets mål är att uppnå en försäljningstillväxt över en konjunkturcykel på 10-20% per år, varav 5-10% ska vara organisk tillväxt. Vidare har man som mål att rörelsemarginalen ska vara minst 15% och att man ska ha en soliditet på minst 30% över en konjunkturcykel. Styrelsens mål är att utdelningen till aktieägarna ska motsvara 40% av koncernens resultat efter skatt över en konjunkturcykel.

Historik

New Wave grundades år 1991. Initialt var man endast verksamma i Sverige och Norge. År 1994 expanderade man till Finland. På dessa tre nordiska marknader är bolaget idag marknadsledande inom profilkläder.

År 1996 förvärvade New Wave varumärket Craft, vilket innebar att bolaget också etablerade sig inom detaljhandelssegmentet. Sedan har bolaget förvärvat och lanserat flertalet varumärken. Exempelvis förvärvade man Sagaform 2001, vilket medförde att bolaget även tog steget in i presentreklam.

År 2003 började New Wave utveckla ett eget koncept inom yrkeskläder under varumärket Projob, en satsning som sedan kompletterades med förvärvet av Jobman. Efter etableringen inom yrkeskläder täcker New Wave (enligt sin egen utsago) som enda leverantör samtliga tre områden på profilmarknaden (= profilkläder, presentreklam och yrkeskläder). Segmentet för presentreklam utökades sedan ytterligare när Orrefors Kosta Boda köptes 2005.

Varumärket Cutter & Buck förvärvades 2007. Det är ett förvärv som stärkte New Waves position på den amerikanska marknaden. Sedan har förvärven av AHEAD och Paris Glove ytterligare ökat bolagets närvaro i Nordamerika. År 2013 förvärvade New Wave även Crafts distributör i Nordamerika.

År 2022 genomförde New Waves sitt näst senaste förvärv, då köptes BTC Activewear. BTC. är Storbritanniens tredje största profilklädesgrossist. Det senaste förvärvet gjordes förra veckan då man köpte svenska Tenson.

Aktien och ägarsituation

New Waves aktier noterades på Stockholmsbörsen år 1997. Efter att ha genomgått börslistorna OTC-listan, O-listan och Mid Cap är New Wave numera listade på Large Cap.

Vid utgången av 2022 hade New Wave 19 615 aktieägare. De tio största ägarna ägde sammantaget 69% av antalet aktierna och 92% av rösterna.

Bolagets största ägare är grundaren och VD:n Torsten Jansson. Genom sina bolag ägde han 34% av aktierna och 82% av rösterna vid utgången av 2022 (han har sedan köpt mer aktier under 2023). Näst största ägare är investmentbolaget Svolder. Utöver detta präglas listan över de tio största aktieägarna av institutionellt kapital.

Vid en titt på insynsägandet kan konstateras att alla i styrelsen utom en äger aktier. Insynsägandet ser generellt också bra ut bland ledande befattningshavare, där flera har solida aktieposter.

Sammanfattningsvis tycker jag att insynsägandet och ägandepositionen med Torsten och Svolder i täten ser tillfredsställande ut.

Prognos 2023 och värdering av aktien

Under perioden 2018-2022 ökade New Wave intäkterna med 41%, vilket motsvarar en CAGR på närmare 9%. Det är en nivå som stipulerar att man har växt i något lägre takt än målsättningen om att växa med 10-20% per år.

Rörelseresultatet ökade under samma period med 212%, vilket ger en CAGR på 33%. Som framgår i grafen nedan har rörelsemarginalen förbättrats kraftigt under perioden, från 7,7% 2018 till 17,0% 2022. Med en tillväxt på 225% har resultatet efter skatt ökat än mer än både nettoomsättningen och rörelseresultatet.

Verksamheten hämmades under en tid av covid. Bolaget erhöll statliga stöd etc. Jag har inte justerat för detta i grafen nedan. Gällande rörelsemarginalen bestämde sig New Wave för att fokusera på att öka lönsamheten, vilket som synes nedan har gjorts med besked. Marginalen har bland annat stärkts till följd av stigande intäkter, effektiviseringar i verksamheten och god kostnadskontroll.

När det gäller mina estimat ser jag över dem löpande, framför allt i samband med kvartalsrapporter eller annan information som presenteras från bolaget.

I mina estimat har jag för närvarande lagt in en nettoomsättning för 2023 på 10,5 mdkr, vilket motsvarar en tillväxt på 19% jämfört med 2022. Under första halvåret 2023 och majoriteten av Q3 gynnas utvecklingen (allt annat lika) av förvärvet av BTC, vilka började inkluderas i New Waves siffror i september 2022.

Givet en uppskattad rörelsemarginal på 16,5% (förhoppningsvis kan den visa sig vara åt det konservativa hållet 2023), samma finansnetto som i Q1 (uppräknat till helår) och 20,6% skattesats, landar jag i en uppskattad vinst per aktie 2023 på 9,71 kr.

Baserat på nuvarande aktiekurs (96,17 kr) handlas New Wave till P/E 9,9 på min prognos för 2023. Det tycker jag är en attraktiv värdering för New Wave. En frågeställning att beakta är huruvida den snabbt stigande rörelsemarginalen är hållbar. Dels har rörelsemarginalen stigit snabbt och dels taktar bolaget en bra bit över målet om 15%.

Om jag skruvar ned min prognos för rörelsemarginalen till 15% landar jag på en vinst per aktie på 8,76 kr. Det ger ett P/E-tal på 11,0, vilket inte heller är en ansträngande värdering. Jag tycker att ett motiverat P/E-tal för New Wave kan sättas till 15. Det skulle i så fall rendera i en motiverad aktiekurs på 146 kr (eller 131 kr om man utgår ifrån 15% rörelsemarginal).

Under den tidsserie som ovan graf avhandlar har New Wave handlats till ett genomsnittligt P/E-tal på strax över 10. Mitt motiverade P/E-tal kräver därmed en multipelexpansion på cirka 50%. Hävdar man å andra sidan att P/E 10 är en korrekt värdering för New Wave är aktien rättvist värderad för tillfället. Personligen anser jag dock som sagt att P/E 10 är för konservativt för ett bolag som växer och har de marginaler som New Wave har.  

Slutsats och avslutande tankar

Enligt mig är New Wave ett välskött tillväxtbolag som handlas till attraktiva värderingsmultiplar. De senaste åren har tagit lönsamheten till en helt ny nivå, vilket gör att aktien förtjänar en högre värderingsmultipel jämfört med det historiska snitt som jag angav i värderingsavsnittet ovan.

Givet hur marknaden värderar aktien ter sig bevisbördan fortsatt vara på bolaget att visa att den starka utvecklingen under de senaste åren inte var en tillfällighet. Som Torsten har skrivit flera gånger i kvartalsrapporterna: Det kan komma enstaka svaga kvartal men långsiktigt är potentialen fortsatt stor.

Storleken på varulagret har på flera håll historiskt lyfts fram som en risk i New Wave. Jag tycker dock att bolaget själva på ett pedagogiskt och tydligt sätt anger varför man vill ha ett stort lager. För det första har New Wave varit tydliga med att varulagret kan ses som en hint om vad man tror om tillväxten framåt, vilket ser ut att vara ett lovande tecken om man ser nedan graf.

För det andra krävs exempelvis ett stort lager för att säkerställa att man kan uppfylla profilkundernas önskade beställningar. Det skulle vara olyckligt om kunden inte får önskad storlek eller färgkod, då kommer kunden att välja en annan aktör. För det tredje är en betydande del av lagret varor som präglas av en låg modegrad.


New Wave leds av en erfaren ledningsgrupp med grundare och storägare Torsten i spetsen. Bolaget agerar för att säkerställa långsiktig tillväxt. Tillväxtsatsningarna har renderat i att bolaget har utökat sina marknadsandelar under de senaste åren.

Det finns mycket tillväxt kvar att realisera, bland annat när det kommer till Craft, korsförsäljning, fortsätta ta marknadsandelar och fortsatt geografisk expansion. Detta är också exempel på triggers vid en investering i New Wave. Förutom multipelexpansion kan även också nya förvärv läggas till som exempel på triggerlistan. Bolaget har en solid finansiell ställning som möjliggör fortsatta förvärv.

Som alltid finns det risker förknippade med samtliga investeringar. Något som jag tycker bör lyftas upp på riskkontot är det stora beroendet till bolagets största ägare (en risk som visat sig i vissa andra bolag under 2023). Jag vill dock vara tydlig med att jag har stort förtroende för Torsten, den kontinuitet etc som han står för är också en styrka för bolaget. Men en nyhet där det framgår att Torsten av någon anledning inte längre kommer att vara verksam i bolaget tror jag inte är gynnsamt för aktien (kortsiktigt).

Andra exempel på risker skulle kunna vara att rörelsemarginalen inte visar sig vara hållbar, tydligt svagare konjunktur, ofördelaktiga valutarörelser mm.

Avslutningsvis: Jag äger aktier i New Wave och jag har genomfört flera köp under de senaste veckorna. Jag tycker att aktien borde handlas klart högre än vad den gör för tillfället och jag ser framemot att följa bolagets utveckling framöver.

2 comments:

  1. Roligt att läsa din analys, mycket utförlig. Jag köpte faktiskt en bevakningspost häromdagen, efter nyheten om Tenson. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Kul att du har köpt in en bevakningspost. Det ska bli spännande att se vad de gör med Tenson :)

      Delete