Pages

Monday 24 July 2023

Att växla upp när andra växlar ner

Sommaren är en härlig och intressant period. Många chefer mejlar inför semesterperioden ut sommarhälsningar, bland annat med budskapet att medarbetarna ska passa på att vila upp sig inför höstens arbete och spännande utmaningar.

Även inom den del av FIRE- och investeringsvärlden som jag följer är det en del personer som väljer att skruva ned aktiviteten under sommaren för att njuta av andra aktiviteter. Kort sagt är det relativt många som väljer att växla ner och växla bort från ”vardagslunken” under sommaren.

Det är verkligen inget fel i det, snarare låter det väldigt sunt. Däremot kan man tänka sig att det öppnar möjligheter för andra personer när flera andra ”stänger ner” för semester. Jag brukar ibland tänka på och fokusera tvärtom, nämligen att växla upp tempot när andra växlar ner.

Om man exempelvis bedriver en blogg eller podd skulle man kunna anta att fler personer läser/lyssnar när de är på semester och (oftast) har mer tid över. Personligen (givet att jag håller i och publicerar ett gäng blogginlägg) är min bedömning/erfarenhet att antalet sidvisningar stiger under sommaren.

Skulle jag gissa antar jag att det beror på en kombination av att fler personer har mer tid över och att vissa andra är mindre aktiva med att skapa nytt innehåll.

För egen del är aktier, investeringar och bloggen saker som faller inom ramen för min passion. När jag får mer tid över till dessa saker vill jag därför gärna lägga mer fokus på det. Jag har aldrig varit en person som gillar att ”inte göra någonting” under exempelvis en fyra veckors semester.

Jag försöker mer och mer bygga upp rutiner och vanor som utgör saker som jag inte vill ta semester ifrån. Oavsett väder eller årstid har jag därför saker jag gärna ägnar mig åt i stort sett varje dag. Om man ändå känner att man t ex vill växla ner på sommaren utan att sin blogg ska gå i ide kan man exempelvis dra ned något på inläggsfrekvensen eller ha förberett mer generiska inlägg tidigare under året som man kan publicera när man njuter av sommaren på annat håll.

Brukar ni allmänt växla upp eller växla ner tempot på sommaren (alt. köra på i samma tempo)?

4 comments:

  1. Omstrukturering på jobbet/ tappad storkund inom företaget jag jobbar på gör att det blev växla ner jämfört med förra året gällande jobbfronten. Även inom aktier har jag tro eller ej växlat ner. När det gäller säsongsmässigt så är det växla ner på sommaren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tråkigt att höra om den tappade storkunden. Hoppas att ni får in andra kunder istället.

      Delete
  2. Jag såg en artikel idag om en liten kille som sommarjobbar som influencer. Viktiga skor att fylla ändå! ;-)

    ReplyDelete