Pages

Friday 14 July 2023

Betsson: Omvänd vinstvarning & min syn på aktien

Tidigare i veckan presenterade Betsson en omvänd vinstvarning för Q2 2023.

Intäkterna i Q2 2023 beräknas uppgå till ungefär 235,5–237,5 mEUR. Det är den högsta nivån någonsin för Betsson i ett enskilt kvartal. Rörelseresultatet uppskattas landa kring 53,5-55,0 mEUR, vilket även det är ett nytt rekord.

Betsson uppger att Q2 2023 har präglats av fortsatt hög kundaktivitet inom både kasinospel och sportspel. Marginalen i sportboken uppgick preliminärt till 8,2%, vilket är i linje med motsvarande kvartal föregående år (8,3%) men högre än genomsnittet för de senaste åtta kvartalen (7,8%).

Bolaget ökade intäkterna i samtliga geografiska regioner jämfört med Q2 2022. Framför allt växer man väldigt snabbt (cirka +66%) i regionen Central- och Östeuropa samt Centralasien, vilket är bolagets klart största geografiska region.

Vidare växer licensintäkterna för systemleverans till Betssons B2B-kunder oerhört snabbt (+100%). Dessa intäkter står nu för cirka 27% av de totala intäkterna. Ett orosmoln som flera investerare har här är kring exponeringen mot Turkiet.

På senare tid har dock röster höjts om att risken avseende exponeringen mot Turkiet är överdriven och att Betsson tar vinsterna från Turkiet och investerar dessa på andra marknader. Personligen har jag förståelse för rationalen bakom båda ansatserna. Personligen har jag däremot ändå Turkiet på riskkontot när jag investerar i Betsson. Ett full-stopp i Turkiet skulle inte vara gynnsamt för Betsson.

I veckans pressmeddelande kommunicerade Betsson också att de genomsnittliga dagliga intäkterna 1-9 juli har varit 13,7% högre än de genomsnittliga dagliga intäkterna för hela det tredje kvartalet 2022. Justerat för valutaeffekter och förvärv hade motsvarande siffra varit 22,6%. Det är en bra start på Q3.

Avslutande ord

Det är svårt att säga något annat än att Betsson än en gång levererar starkt. Det är också svårt att förstå att ”någon” tidigare ville avsätta VD-Pontus från VD-posten. Intäkterna kom inte in supermycket högre än min prognos, däremot var rörelseresultatet klart bättre.

Jag är en nöjd aktieägare i Betsson och tycker fortsatt att aktiens motiverade värde är högre än vad aktien handlas i för tillfället. Jag tycker 145 kr är en nivå som Betsson åtminstone förtjänar att handlas kring.

4 comments:

  1. Hej, sålde mina Betsson alldeles för tidigt men har mina EVO och Kindred kvar så nog har jag en stor stek i spelbranschen alltid. EVO är fortfarande mitt största innehav, 8%. Kindred är på en blygsammare placering, 1,46%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Det känns som Betsson är ganska volatil så kan nog komma lägen igen framöver om man vill in i aktien :) Blir spännande med EVO nästa vecka.

      Delete
  2. Mkt nöjd att Betsson gjort en comeback, det tog några år! Min betsson position ligger 97% plus, utgör 2,63% av totalen. Eva ligger på 6,67% och kindred ligger på 4,63% av totalen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt fin utveckling! Det var utmanande för aktien ett tag så kul att den har utvecklats så bra på senare år nu :)

      Delete