Pages

Tuesday 18 July 2023

Spridda rapportkommentarer: Del 1

Det är riktigt kul att rapportperioden är igång. Jag försöker läsa en hel del rapporter, såklart rapporter från bolag jag äger men även bolag som jag inte äger. Nedan följer lite rapportkommentarer.

SOFTRONIC: Nettoomsättningen i Q2 2023 uppgick till 202,3 mkr (206,3), vilket är något lägre än motsvarande period föregående år. Rörelseresultatet sjönk från 22,0 mkr till 17,1 mkr, en nedgång med 22%. Rörelsemarginalen kom in på 8,5% (10,7) och vinsten per aktie landade på 0,26 kr (0,31). 

Bolaget förklarar det lägre resultatet huvudsakligen till följd av ”omfattande” satsningar som man har gjort inom säkerhet, vilket inkluderar både interna aktiviteter och etablering av nya erbjudanden. Vidare uppger man att efterfrågan är stabil inom flertalet av bolagets kundsegment. Antalet anställda ökade från 408 till 431.

Min kommentar: När börsen stängde igår handlades Softronic till kursen 15,26 kr. Bolagets rapport kom in lägre än mina estimat på såväl intäkts- som resultatnivå. Likt en del andra peers sjunker marginalen tydligt. Softronic är ett överlag välskött bolag. Balansräkningen är stark.

Jag har skruvat ned mina estimat efter rapporten. Jag tycker att aktien bör handlas högre än vad den gör idag. Däremot tycker jag inte att potentialen (i ett kortare perspektiv) uppfyller min önskade säkerhetsmarginal, varpå jag avstår från att köpa aktier för tillfället.

Jag äger inte aktier i Softronic.

NORDEA: Räntenettot ökade med 40%, medan avgifts- och provisionsnettot sjönk med 6%. Det senare sjönk huvudsakligen till följd av en lägre aktivitet på kapitalmarknaderna och lägre intäkter från sparande. De totala intäkterna ökade med 22%. Avsättningar för kreditförluster är fortsatt på en låg nivå. Rörelseresultat steg med 26% och vinsten per aktie ökade med 32%.

K/I-talet förbättrades till 42,8% (48,8) och avkastningen på eget kapital ökade till (i storbanksmått) oerhört starka 18,4% (13,6). Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 16,0%, vilket är 4,0 procentenheter över gällande regelkrav.

Nordea meddelade också att man justerar upp målet för 2023, från att nå en avkastning på eget kapital högre än 13% till högre än 15%. Vidare kommer man i samband med Q4-rapporten att uppdatera sina finansiella mål för 2025.

Min kommentar: Det är bara att gratulera VD-Frank till en riktigt fin resa som han har varit kapten för i Nordea. Självfallet gynnas utvecklingen nu mycket av de stigande räntenivåerna, men Nordea har levererat mycket bra under ett par år nu.

Jag har några gånger fått frågan om bankerna verkligen gynnas av högre räntenivåer. Jag tycker Nordeas rapport besvarar den frågan på ett tydligt sätt. Likt Gardell har jag flera gånger påtalat att de finansiella målen är för konservativa, vilket medför att bolaget nu tvingas justera upp målen. Det nya avkastningsmålet för 2023 lär ju inträffa då det är satt att överstiga 15% - jag räknar med att det kommer in en bit över den nivån. Nordea är således återigen konservativ i målsättningen enligt mig.

Den finansiella situationen fortsätter att vara stark. Det finns därmed fortsatt utrymme för återköp och goda utdelningsnivåer.

När dessa rader skrivs handlas aktien till 10,234 euro, vilket ger en P/B-multipel på 1,26. Givet hur Nordea levererar för tillfället är det inte direkt någon superansträngande värdering. Jag gillar Nordea men jag äger inte aktier i bolaget idag.

Jag räknar med fortsatt fina räntenetton under en tid framåt, däremot tror jag inte att man ska räkna med samma höga ökningstakt. Riksbanken börjar förhoppningsvis närma sig slutet i räntehöjningscykeln.

När storbankerna visar fina resultat- och avkastningsnivåer ökar inte sällan också risken för negativa politiska utspel.

4 comments:

  1. Tyvärr äger jag den första men någon gång skall det väl vända?! Fokus för dig idag är nog NCC för dig medan mitt huvudfokus ligger på Nimbus, SEB och Tele2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, NCC är mitt fokus idag. NCC levererade en bra rapport i min mening. Såg SEB som hastigast och det såg starkt ut, jag ska läsa rapporten i eftermiddag :)

      Delete
    2. Tele2 minus tio procent. Den gjorde lite ont.

      Delete
    3. Segt med stort tapp, bra att inte ha för få bolag i portföljen då samt att andra bolag väger upp :)

      Delete