Pages

Wednesday 19 July 2023

Spridda rapportkommentarer: Del 2

Det är riktigt kul att rapportperioden är igång. Jag försöker läsa en hel del rapporter, såklart rapporter från bolag jag äger men även bolag som jag inte äger. Nedan följer lite rapportkommentarer.

NCC: Orderingången ökade från 12,8 mdkr till 14,7 mdkr. Orderstocken uppgår till 59,4 mdkr (61,0). Både nettoomsättningen och rörelseresultatet ökade med 6%. Vinsten per aktie ökade med 16%.

På fastighetsutvecklingssidan (= affärsområde Property Development) präglas marknaden för närvarande av låg aktivitet. Bolaget har fyra projekt som är färdigställda men ännu inte sålda. NCC uppger att man kommer att avvakta med att sälja projekten till dess att marknaden är mer aktiv och man får ”rätt betalt” för projekten.

Min kommentar: Jag tycker att NCC levererade en bra Q2-rapport. Utvecklingen varierar lite inom bolagets olika affärsområden, exempelvis anger man att samhällsbyggnader utgör en solid marknadsefterågran medan bostadsmarknaden och fastighetsutveckling är delar som har det mer utmanande.

Man upprepar målet om en vinst per aktie på 16 kr för 2023. För att nå målet krävs dock en mer aktiv marknad inom fastighetsutveckling. Man har under Q2 makulerat en del återköpta aktier, vilket allt annat lika har gynnat utvecklingen per aktie.

Det är vanskligt att gissa NCCs vinst för helåret 2023. Jag har i min Excel-fil skissat på en vinst per aktie på cirka 14,10 kr (vilket är lägre än prognoser från en del analyshus). När dessa rader skrivs handlas aktien till 108,80 kr, vilket ger ett P/E-tal på 7,7. Jag tycker att det är en attraktiv värdering för NCC.

Bolaget har haft en del kämpiga år på senare tid. Successivt gör man dock förbättringar och jag hoppas att NCC är i bättre skick nu. Med en förbättrad marknad finns god potential i aktien. Jag sätter 150 kr som riktkurs i NCC och jag äger aktier i bolaget.

SEB: Intäkterna ökade med 39%, framför allt drivet av räntenettot som ökade med 53%. Rörelseresultatet ökade med 67%. Vinsten per aktie ökade från 2,68 kr till 4,62 kr. Avkastningen på eget kapital landade på starka 18,8% (12,2). Bolaget har också beslutat att genomföra ännu ett återköpsprogram, där mandatet givits om att återköpa aktier för 1,25 mdkr.

Min kommentar: SEB levererade en stark rapport. Bolaget har en god kreditkvalitet och stark finansiell ställning, där kärnprimärkapitalrelationen överstiger regelkravet med 450 baspunkter. Det finns därmed fortsatt gott om utrymme för återköp och goda utdelningsnivåer.

K/I-talet landade på imponerande 0,35 (0,43), vilket påvisar en god kostnadseffektivitet. När dessa rader skrivs handlas SEB-aktien till 122,65 kr, vilket ger en P/B-multipel på 1,23. Enligt vad jag skrev i gårdagens inlägg om Nordea, så kan det konstateras att SEB handlas i linje med hur Nordea värderas.

Jag gillar hur SEB levererar för tillfället och att man återköper aktier, dock äger jag inte aktier i SEB.

2 comments:

  1. Har inte haft jättekoll på NCC men det skall bli både roligt och spännande att hålla koll på aktien. Infrastrukturen behövs. Saxat från rapporten via DI.se : Notera vissa positiva signaler från förbättringsarbetet i såväl entrepenad som industriverksamheten samtidigt som affärsverksamheten Industry har ett högre resultat i kvartalet och vi ser en positiv utveckling.

    Att bankerna går bra i dessa tider är helt klart. Äger SEB både direkt och indirekt via Investor.

    Rapportfloden fortsätter och idag är det SHB:s tur för oss båda. Annars för mig gäller Hexpol och Volvo som innehav. Följer även Trelle och SKF.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just det, SEB äger jag ju också indirekt via Investor :)

      Fin leverans av Handelsbanken också. Hur gick övriga bolagen du följde idag?

      Delete