Pages

Tuesday 1 August 2023

B3: Kraftigt försämrad rörelsemarginal

I dagens inlägg redogörs för B3s Q2-rapport samt min syn på aktien. Jag äger aktier i B3. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rådgivning eller rekommendation.

Ökad nettoomsättning, men kraftigt försämrad rörelsemarginal

Nettoomsättningen ökade med 3% i Q2. Utvecklingen är driven av ett ökat antal konsulter och stigande timpriser. Däremot har tillväxttakten hållits igen till följd av en lägre beläggningsgrad samt att kvartalet innehöll en arbetsdag mindre än föregående år.

Efterfrågan på konsulttjänster skiljer sig mycket åt mellan olika branscher och sektorer. Framöver gäller således att fokusera energin extra på de branscher som fortsatt uppvisar en stark efterfrågan, det är givetvis inte en strategi som är unik för B3 och konkurrensen om konsultuppdragen är därmed hårdare nu än tidigare. Exempel på en bransch med fortsatt god efterfrågan är cybersäkerhet, ett område där B3 är i färd med att börja erbjuda sina tjänster via ett nystartat joint venture.

Något som har varit genomgående för konsultbolagen i Q2-rapporterna är att marginalerna tydligt försämrats. Vissa bolag har givet förutsättningarna lyckats hålla ihop det förhållandevis väl, medan vissa andra bolag tappat ordentligt. B3s rörelsemarginal sjönk från 11,9% till 7,4%. Justerar man för engångsposter (huvudsakligen relaterat till B3s 20 årsfirande) landade rörelsemarginalen på 8,4%. Jag är besviken över den marginal som B3 redovisade. Jag hade förväntat mig en bättre motståndskraft.

Polen fortsätter att leverera

Jag har flera gånger skrivit att den polska verksamheten är en guldklimp i B3. Den polska verksamheten kommer att konsolideras in i B3-koncernen senast under 2025, personligen hoppas jag att det sker från och med Q1 2024.

I Q2 ökade intäkterna från den polska verksamheten med 29%. Rörelseresultatet steg med 5%, där rörelsemarginalen landade på 12,5% (15,3). Den polska verksamheten presterar därmed klart bättre än B3-koncernen i stort, både tillväxt- och marginalmässigt.

Den polska verksamheten anordnade nyligen ett 5 årsfirande. Jag vet inte om det har uppkommit någon engångspost kring detta, det är i vart fall inte något som har kommunicerats till marknaden.

Avslutande tankar

B3s rapport kom in klart under mina förväntningar. Framför allt är det på marginalsidan jag är besviken. B3 kom tidigt med en vinstvarning och en stor del av rapporten var således känd på förhand.

Som en konsekvens av den tidiga vinstvarningen fick B3 ta emot en del (extra) kritik, dels från undertecknad men även från många andra håll. Som sagt var rapporten svag men jag anser att nuvarande utveckling är ett branschfenomen och inte ett bolagsspecifikt problem för B3. Detta då samtliga peers som jag följer har uppvisat (i varierande grad) samma tendenser som B3. Jag anser också att fler bolag borde ha vinstvarnat.

B3 skriver i kvartalsrapporten att man kommer att leverera en högre operativ effektivitet och minskade kostnader från och början av 2024. Man planerar också att starta fler nya joint ventures än tidigare tänkt. Sammantaget går bolaget nu in i en ”gasa och bromsa” period. I samband med att Q3-rapporten offentliggörs kommer bolaget att presentera förväntade ekonomiska effekter från denna ”gasa och bromsa” strategi.

Jag räknar med att B3 kommer att vaska fram ett program som minskar kostnaderna med ”ett gäng miljoner”. Allt annat lika supporterar detta marginalutvecklingen.

Trots att B3 hittills i år har presterat det näst bästa utfallet någonsin så ser jag 2023 som lite av ett förlorat år. Jag är tveksam till om B3 håller med om att det är ett förlorat år, men mina förväntningar är höga på B3 samt att man med stor sannolikhet kommer in en bit under marginalmålet i år. Jag ser framemot att ta del av B3s åtgärdsprogram i samband med Q3-rapporten. Givet att kostnadsbesparingar kommer att ske går det inte att exkludera risken för nya engångsposter.

Trots en svagare verksamhetsutveckling tycker jag att den underliggande verksamheten fortsatt är klart bättre än vad aktiekursen handlas till. När man analyserar B3 behöver man enligt min mening också ta hänsyn till den polska verksamheten, då den som sagt kommer att konsolideras in någon gång under de närmsta (cirka) två åren.

B3 har fortsatt nettokassa och jag skulle gärna vilja se aktieåterköp äga rum kring nuvarande aktiekurs. På telefonkonferensen svarade bolaget att återköp är en möjlighet senare i år.

Jag är fortfarande positivt inställd till B3, även om jag har skruvat ned mina prognoser en hel del för såväl innevarande som kommande år. Bolaget gynnas av digitaliseringens framfart och i grund och botten det ett välskött bolag, där man har uppvisat intäktstillväxt under samtliga år sedan man grundades för 20 år sedan.

4 comments:

  1. Tack för bra inlägg! När jag bestämde mig att ha ett konsultbolag i portföljen så valde jag Prevas framför alla andra. Har kollat igenom alla och lyssnat på alla kvartalsrapporter, den känndes som mest trygg och stabil bland alla och nu med facit i hand så känns det bra att äga dom. Alla andra konsultbolag tappat rejält i sina siffror, det gjorde även Prevas men i mycket mindre grad. Kanske något som hade passat i din portfölj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för tips! Vad skulle du säga är Prevas huvudstyrka jämfört med övriga konsultbolagen? Jag har några kvartalsrapporter från portföljbolag jag ska beta av sedan lägger jag till "Analys av Prevas" på min to-do list :)

      Delete
  2. Kan bara instämma med föregående talare!!
    Prevas är det självklara sektorvalet även för mig.
    //Jojje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intressant, det verkar vara en hel del som gillar Prevas. Jag ska "göra min analys" och återkomma i ett inlägg framöver :)

      Delete