Pages

Wednesday 23 August 2023

Börsen är ett ställe där nybörjare ’kan bli' framgångsrika snabbt

Börsen är en plats som ter idealisk för nybörjare att kasta sig in i med förhoppningen att bli hjältar och snabbt uppnå rikedom.

Tänk dig att du en fredagseftermiddag av en slump råkar springa på en tidigare kollega på stan. Kollegan berättar för dig att han under veckan har tjänat en årslön på börsen, detta under tiden som han hade varit på semester i Grekland.

Du hör din kollegas fantastiska historia. Att tjäna en årslön när man har semester och njuter av paraplydrinkar låter ju helt otroligt trevligt. Under tiden din kollega njöt av semester och värdestegring på sin förmögenhet stressade du till max på ditt jobb.

På lördagsmorgonen har du fortsatt svårt att släppa det din före detta kollega berättade. Du vill uppnå samma situation som honom. Efter en frukost bestående av over-night-oats går du med beslutsamma steg till biblioteket. Där lånar du med dig två investeringsböcker hem.

Du hinner knappt komma innanför dörren innan du tar upp och börjar läsa den ena boken. Därefter läser du non-stop resten av helgen. På måndag morgon, när du har läst båda böckerna, känner du dig fylld med kunskap och självförtroende. Du öppnar en aktiedepå och för över en större summa pengar, varpå du börjar investera i jakten på att få en årslön på en vecka.

Som ny investerare på börsen kan man (även om kunskaperna inte är gedigna) bli lyckosam i sina investeringar. Det är fascinerande att man som nybörjare kan leverera oerhört väl, och till och med bättre än betydligt mer erfarna investerare. Förr eller senare lär de allra flesta dock gå på en eller flera minor.

Om börsen ter sig som ett perfekt ställe för nybörjare att snabbt (med tur?) nå (temporär?) framgång så finns det otaligt många andra områden där nybörjare inte har en chans att prestera i nivå eller bättre än gediget erfarna personer.

Tänk dig att du behöver genomföra en större operation. Det lär inte vara någon som vill att en person som lånar två böcker på biblioteket på lördagen sedan ska operera dig två dagar senare.

No comments:

Post a Comment