Pages

Thursday 3 August 2023

Portföljens 3 största innehav: Juli 2023

Vid utgången av juli 2023 utgjordes aktieportföljen av aktier i 19 olika bolag. Det är samma antal bolag som per den sista juni.

Det bolag som i juli tog störst kliv upp i listan över mina största innehav var NEW WAVE. I maj var New Wave mitt trettonde största innehav, i juni var det mitt elfte största innehav och per den sista juli hade bolaget klättrat till att vara mitt sjätte största innehav.

Vid utgången av juli var mina tre största innehav HANDELSBANKEN, EVOLUTION och B3 CONSULTING GROUP.

Som en av världens stabilaste banker tycker jag inte att det är motiverat att Handelsbanken ska handlas till en rabatt mot eget kapital. Det må inte vara ett bolag som kommer att utklassa börsindex på lång sikt, men jag anser att det finns intressant värde att realisera givet nuvarande aktiekurs och fundamenta. Som jag har skrivit tidigare hade jag gärna sett att banken var lite mer framåtlutade, exempelvis tror jag att det hade varit gynnsamt för aktiens utveckling om ett aktieåterköpsprogram inleddes. Om inte förr, hoppas jag att aktien kan få ett ökat intresse när nästa års utdelningssäsong närmar sig.

EVO är marknadsledaren och giganten inom sin nisch. Sentimentsmässigt har dock flera investerare på sistone höjt en oroande röst över huruvida bolagets tillväxt kommer kunna fortsätta att övertyga framöver. I mina prognoser för kommande år har jag sedan tidigare lagt in en lägre tillväxttakt och ofta brukar mina prognoser vara lite lägre än ”marknadens”. Trots att ny konkurrens gör entré på marknaden finns det mycket tillväxt kvar inom live kasino-segmentet att realisera. Jag spekulerar inte i EVOs kortsiktiga utveckling utan detta är ett innehav jag ämnar ha långsiktigt i portföljen om inget fundamentalt förändras.

När det gäller B3 känns investerarsentimentet extremt svagt för tillfället. För egen del har jag på sistone agerat på samma sätt som bolagets styrelseordförande och VD, dvs. köpt aktier. Aktien har halverats sedan rekordnoteringen tidigare i år och sämre tider är således väntat, sedan kan man alltid diskutera hur mycket aktien har tagit höjd för. I grund och botten är B3 ett välskött bolag som gynnas av megatrender. Jag har många gånger skrivit om den polska verksamheten som är något jag ser som ett guldägg i B3. Jag hoppas också att det effektiviseringsprogram som ska presenteras vid Q3-rapporten kan utgöra en trigger.

Vilka är era största innehav?


14 comments:

  1. Volvo, tar kliv efter kliv men jag har tyvärr glömt att fylla på där och därmed är det inte lika stort innehav som det skulle kunna vara. . Jag har börjat tycka att topp 3 skall vara stabilt. Topp 3 i Juli är Axfood, Investor och SHB.

    Axfood känns som att det är stabilt med en matkedja trotts deras stora problem med robottlager. Vi får se om jag skalar av eller inte.

    SHB stabilt som fan även om vissa tycker att bostadslånen är höga. Jag tror inte på 90-tals kris eller liknande. Jag tror det blir stabilare.

    Investor behöver nog ej förklaras.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter som du hittat tre riktigt stabila bolag där :)

      Delete
  2. investor, volvo och tele2 är dom tre största hos mig:)

    ReplyDelete
  3. Mina tre största innehav (med marginal kan tilläggas) är:

    1. Evolution
    2. Investor
    3. Castellum

    Tillsammans utgör dessa tre ~37% av portföljen så mycket av portföljens utveckling hänger på att det går vägen i dessa tre bolagen! Vi håller tummarna!

    ReplyDelete
  4. Mina tre största innehav är Atlas Copco, Volvo och Investor. De utgör nästan halva min portfölj just nu. Handelsbanken är mitt sjunde största innehav och jag håller med dig om att banken borde värderas högre. När oron i fastighetssektorn lägger sig hoppas jag att en multipelexpansion kan ske.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mycket kvalitet i de bolagen! Ja, det börjar bli dags för Handelsbanken att få fart på aktien :)

      Delete
  5. Mina topp 3 är Investor, Volvo och Sampo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fina bolag! Sampo har jag ägt tidigare men äger inte just nu, är lite sugen att spana in bolaget igen dock.

      Delete
  6. Mina största är Investor, Lundbergs och Sampo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fina bolag! Lundbergs är senaste tillskottet i min portfölj :)

      Delete
  7. 1. Evolution
    2. Apple
    3. Microsoft/ Investor beroende på hur vinden blåser för dagen.

    De fyra största utgör en stabil fjärdedel av portföljen som är ganska stor i antalet bolag.

    ReplyDelete