Pages

Sunday 13 August 2023

Portföljnyheter i veckan: v.32

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På onsdagskvällen redogjordes det för att VD Sverre köpt 50 000 aktier för totalt cirka 5,4 mkr.

Min kommentar: Följer man transaktionsvolymen i B3 kunde man under veckans tre första dagar se en ökad aktivitet. För mig leder det direkt tankarna/spekulationerna till om Sverre återigen köper aktier. Givet aktiekursens värdering och kräftgång är det glädjande att se att Sverre fortsätter köpa aktier. Att köpa en större mängd aktier rakt över börsen är inte det lättaste med den relativt låga likviditet som finns i B3-aktien. Sverres köp bidrog definitivt till att flytta kursen uppåt under tiden köpen genomfördes.

Under veckan har norska Finansavisen också publicerat en artikel med fokus på det ras Sverre har upplevt i B3, jämfört med aktiens rekordnotering. Sverre kommenterade där bland annat att han finner den drastiska nedgången ”idiotisk”.

DUNI: I början på veckan kommunicerades det att Polaris Capital Management har minskat sitt innehav i Duni till 9,99% av aktierna i Duni.

Min kommentar: Enligt Avanzas hemsida ägde Polaris Capital 10,2% av aktierna vid utgången av juni. Enligt vad som har offentliggjorts har de således inte sålt särskilt mycket av sin position. Det blir intressant att se om de fortsätter att göra förändringar i sitt innehav. Klart största ägare, med 30% av aktierna, i Duni är Mellby Gård Intressenter AB.

INVESTOR: I slutet på veckan annonserades det att Investors A-aktie elimineras från indexet MSCI Global Standard Index.

Min kommentar: Denna nyhet var något som påverkade flödesströmmarna på fredagen. När det kommunicerades att aktien skulle ingå i nyss nämnda index gav det kortsiktigt en fin skjuts åt aktien. Vi får väl se hur flödena går i närtid den här gången men jag hade så klart gärna sett att Investor fick vara kvar i indexet.

KAMBI: På fredagen informerades det att Kambi förlänger sitt fleråriga avtal med den brittiska speloperatören Rank Group. De båda bolagens samarbete inleddes år 2016. Därefter har Rank Group lanserat tre varumärken med Kambis sportbokslösning.

Min kommentar: Det är glädjande att se att Kambi förlänger befintliga avtal. Förutom att jaga in nya avtal är det givetvis också oerhört viktigt att redan ingångna avtal förlängs när de närmar sig slutdatum.

PEAB: På torsdagskvällen meddelade Peab att man inte längre räknar med någon betalning från Unibail Rodamco Westfield i Q3 avseende tidigare meddelat utfall i skiljedomstol gällande entreprenaden Mall of Scandinavia. Detta till följd av att Unibail Rodamco Westfield yrkat att hovrätten ska upphäva skiljedomen – varpå en inhibition inlämnats, vilken har godkänts. Sammantaget innebär detta att domen än så länge inte kan verkställas.

Min kommentar: Detta var en tråkig nyhet att ta del av. Sammantaget har detta blivit en rörig historia. Peab fortsätter att hävda att man inte anser det finnas några som helst grunder för att en överklagan ska gå igenom. Vi får väl se vart det hela landar och hoppas att Peab får rätt i slutändan.


2 comments:

 1. Nyhetstorka delux känns det som just nu. Men visst finns det några spännande spaningar.

  Igår lördag kväll 18-tiden kom det ut en intervju på DI.se med JM:S VD i affärsvärlden där han säger att denna period är värre än under finanskrisen.

  Skuldberget Telia har hittat en ersättare till finanschef Per Christian Mørland som lämnar i September. Ersättare blir Eric Hageman som haft ledande befattningar på Royal KPN NV inklusive varit CEO och CFO på KPN Belgien (Base) och som CFO på Telecitygroup, IWG och William Hill. Tidigare utsedd interim finanschef Tim Pennington får en rådgivande position i bolaget. Detta meddelades i Torsdags.

  Kommentar: kommer att äga Telia ändå trotts att det är ett skuldberg och önskar alla inbladade lycka till.

  Investeringsförvaltarbolaget Silchester där ingen enskild ägare har mer än 5% ökade i onsdags sitt ägande i Tieto Evry till strax över 10%.

  Kommentar: Precis som i andra bolag blir det olika ägare som går in ibland.

  Försiktighetsåtgärder med Volvo beror på 2 nyheter.

  1. I denna omgång återkallas 173 ellastbilar från Volvo Mack truck p.g.a brandrisk, Volvo uppskattar att 15% har de felet. I slutet av Juli återkallades även 63069 p.g.a deffekter på torkarbladen.

  Kommentar: Tycker inte att det ger någon jättebra image när man tvingas återkalla.

  Nyhet 2: Yellow som varit kund hos Volvo länge har nu gått i konkurs efter skulder och hårda strider med facket i USA. 30.000 anställda berörs. 12.000 lastbilar som frontas med Volvomärket på bild.

  Kommentar: Volvo tonar ner detta och säger via sin presschef att inte kommer att påverka orderingången. Analytiker anger detta som bolagsspesifikt vilket jag glömde att läsa innan jag minskade.

  Kuriosa: Yellow grundades redan 1924.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressanta nyheter. Blir spännande att fortsätta följa Volvos utveckling, hur det går med Telias utdelning och skuldsituation samt se om bostadsmarknaden kan komma igång igen framöver.

   Delete