Pages

Monday 7 August 2023

Vikt- och midjemåttsras med blomkålsdieten

Rubriken till dagens inlägg kan nog te sig en aning överraskande när man som läsare går in på en aktieblogg. Vi får väl se om någon klickar sig vidare och läser inlägget 😊

Hursomhelst, förutom aktier är jag bland annat också intresserad av kost, träning och hälsa. Det kanske finns någon eller några väldigt uppmärksamma läsare med gott minne som kommer ihåg att jag som nyårsmål för något år sedan hade som strävan att midjemåttet skulle uppgå till max 80 cm.

Jag googlade nyligen ”midjemått män” och såg då en länk till Livsmedelsverket. På Livsmedelsverkets hemsida kan man bland annat läsa följande: ”Övervikt och fetma är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem. I dag har hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn övervikt eller fetma.”

Vidare skriver Livsmedelsverket: ”Var på kroppen fettet sitter spelar roll för hur mycket risken för sjukdomar ökar. Att fettet sitter kring magen, så kallad bukfett är kopplat till betydligt större hälsorisker än om fettet sitter jämnare fördelat på kroppen.”

Enligt en tabell på Livsmedelsverkets hemsida (där WHO anges som källa) uppges gränsvärden för ökad sjukdomsrisk i relation till midjemåttet. En låg risk uppges vara ett midjemått <93 cm för män och <79 cm för kvinnor.

Fram till början av sommaren hade jag successivt gått upp lite i vikt under det senaste året. Totalt summerades viktuppgången till cirka 5 kg. Jag brukade förklarade det hela med att jag inte springer så mycket samt att jag tränar mer på gym – muskler väger ju sägs det…

Under en period var det relativt nyligen extra gynnsamt pris på blomkål, varpå jag köpte på mig flera kilo blomkål och åt det i (för mig) stora mängder. I samband med det skippade jag mycket ”vanlig” mat (t ex bröd och pasta). I vanlig ordning korttidsfastade jag dagligen (cirka 17-19 timmar i genomsnitt per dag).

Jag vet inte vad det tog åt vågen, men vikten gick stadigt neråt och det kändes hur midjemåttet minskade i omfång. Rubriken är kanske lite skriven utifrån ett sensationsperspektiv. Det som står i rubriken stämmer förvisso, men jag åt betydligt mer än bara massa blomkål.

Förutom blomkål åt jag också mycket olika typer av kött, andra grönsaker och även en stor mängd kaloritunga nötter. Jag fick således i mig mycket kalorier och jag hade ingen strävan efter att vikten skulle minska.

Den vikten jag hade adderat under det senaste året försvann som i ett nafs. Jag blev nyfiken på midjemåttet och efter att ha letat fram måttbandet stannade mätningen på siffran 78. Det känns ”galet” att jag (som del av mitt nyårsmål) fick kämpa ett år för att hamna kring 80 cm i midjemått och sedan rasar midjemåttet ner till 78 cm på några veckor utan att det var min avsikt.   

Det där med att jag hade gått upp i vikt på grund av att jag styrketränar mer var kanske önsketänkande…

11 comments:

  1. Intressant! Tolkar det som att du under denna period åt mindre bröd/pasta plus att fibrerna från blomkålen höll dig mätt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, jag åt inget bröd eller pasta under den perioden. Blomkål, nötter och kött bidrog till mättnadskänslan :)

      Delete
  2. Stort grattis! Många som kämpar just med vikten, kul ändå ett blomkål var svaret för dig. Hade likande period förra sommaren, körde fasta 16/8 och la om kosten i ca 100 dagar. Gjorde susen. Skippade såser framförallt, mindre salt och minimalt med olja. Och mer grönt och kött som du skrev.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blomkål har blivit en favorit nu. Jag har nog ätit mer blomkål i år än vad jag ackumulerat har gjort i hela mitt liv :) Kul att du testade förra sommaren och bra jobbat! Kör du fortsatt samma kostfokus och 16/8?

      Delete
  3. Power of the low carb! Kul att du testar! Käkat så i 10-15 år, riktigt najs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är riktigt skönt när den där känslan av "sug" (och som så lätt förväxlas med hunger) försvinner. Hur ser en "normal" matdag ut för dig på low carb? Kör du någon specifik korttidsfasta också?

      Delete
  4. Denna ständiga hälsa, jag har lite av samma problem. Eller man kanske inte ska kalla det problem utan mer utmaning. Hursomhelst har jag för om åren tränat väldigt mycket, för att senare tid mer likna en periodare. Mönstret för mig har varit svårare att ta sig för att träna ju äldre jag har blivit och vikten har successivt gått uppåt sista tio åren. Har "stramat" åt kosten och tränat relativt mycket sedan April och nu snart gått ner 9 kg. Dock ska tilläggas att vikten inte är styrande utan jag vill få igång träningen igen och hålla i den över tid för hälsan och välmåendet skull. Vikten påverkas naturligtvis av fördelning mellan gym och cardio aktiviteter tung gym träning då bygger jag hyfsat lätt muskler och ökar i vikt. Utmaningen för mig blir att hålla en jämnare nivå på träningen, bättre att träna två ggr / vecka över tid än 6 ggr/vecka i några månader och sen ett långt uppehåll..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag känner igen det där med periodare, lätt att man fastnar i något spännande ett tag och sedan trillar på något annat när nya spännande saker dyker upp :) Håller helt med dig, det viktiga är att bygga kontinuitet där träningen är en naturlig del av dagen (= vana som man gör regelbundet). På senare tid har jag också minskat ned kraven på träningen. Ibland kan det vara mycket annat som man behöver göra när "livet kommer emellan", istället för att skippa träningen helt kan det vara bättre att då bara köra 10-20 minuter.

      Delete
  5. Misstänker att du som läser mycket redan läst "Glukosrevolutionen" av Jessie Inchauspé - känns som din notering slår huvudet på spiken gällande hur man bör äta.
    Boken finns som ljudbok på Storytel och blev för mig en ögonöppnare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har tyvärr inte läst den boken än. Jag lyssnar på podden Hälsorevolutionen och där bjöd de nyligen på en "provlyssning" av den boken. Boken lät väldigt intressant så jag har lagt till den på min läslista :)

      Delete
  6. Hej DS!
    Spännande. Kan då tipsa om ett Blomkålsrecept som jag gillar:
    https://www.linasmatkasse.se/recept/55428/blomkalsbiffar-med-ljummen-sotpotatissallad

    Riktigt gott, hoppas det ska smaka.
    Mvh PB?

    ReplyDelete