Pages

Tuesday 26 September 2023

Extraamortering i fokus för månadens sparande

Igår var det många som fick se lönen trilla in på kontot. Trots att vi genomför aktieköp ”lite då och då” är det inte vårt huvudfokus för tillfället.

För vår del kommer vi även den här månaden att satsa extra på att amortera. Innan månaden är slut kommer vi att ha amorterat bort cirka 170 000 kr av vårt bolån. Förutom pengar från förvärvsarbete används andra ”likvida medel” till att uppnå summan cirka 170 000 kr.

Som tidigare har angetts har vi på senare tid ökat vårt fokus på att minska vårt bolån. Hittills i år har vi minskat vårt bolån med cirka 1,4 miljoner kronor, vilket innebär att vi minskat bolånet med i snitt runt 155 000 kr per månad.

Den snabbt stigande räntenivån har resulterat i att våra månatliga kostnader har ökat förhållandevis drastiskt. Det känns därför bra att minska skuldnivån. Vi har nu jobbat oss ner till en belåningsgrad på under 35%. Framöver räknar jag med att våra amorteringar i genomsnitt signifikant kommer understiga snittet hittills under 2023.

I princip varje gång jag skriver att vi har extraamorterat får jag frågor i stil med ”varför extraamorterar du?” eller ”tror du inte att du kan få bättre avkastning på börsen än räntan du betalar?”. Jag kommer diskutera lite kring den frågeställningen i ett inlägg senare i veckan.

Hur har du allokerat månadens sparande?

5 comments:

 1. Har blivit lite blandad kompott hittils. Köpt Betsson. Ökat I Tele2, SEB A, AT&T, Xact Norden Högutdelande, New wave , Royal Bank of Canada Enbridge samt Vanguard Div Yld. Sålde W.p carey REIT gillade inte deras omställning framförallt inte förändringen i deras utdelningspolicy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Trevligt med många aktieköp! Har inte hängt med i WP Carey på ett tag men har sett att en del sålt av aktien, synd med deras ändrade utdelningspolicy med.

   Delete
 2. Mycket intresserad hur du tänker. Jag har själv ett lån där räntan hoppat upp en bit över 5%. Det amorterar jag nu ordentligt på så det kommer vara borta om ett år. Men bolånet har jag inga planer på att röra just av den anledning du nämner. Allt under 5% borde börsen kunna slå.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, långsiktigt borde börsen kunna mäkta med i snitt mer än 5% per år. Vårt bolån har varit ganska stort i absoluta tal så även om räntan är lägre än vad man kan förvänta sig från börsen i snitt så ska kassaflödet räckta till att betala räntan med :) Det har vi inga problem med att göra men det kan vara en faktor att ta hänsyn till också, även om man t ex kan sälja aktier etc också. Härligt att du inom ett år betalat av lånet med räntan på över 5%.

   Delete
 3. God kväll, jo eftersom man inte har något lån och räntor att betala så blir det full allokering mot börsen! Fast jag kom på att det finns en kredit på ISK:n som kostar en tusenlapp drygt i månaden. Tänker knappt på den men visst borde jag amortera. Svårt när man ser så många köplägen som finns nu när marknaden surar!

  ReplyDelete