Pages

Sunday 10 September 2023

Portföljnyheter i veckan: v.36

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

BETSSON: I veckan har Betsson kommunicerat att man har erhållit en licens på den lokalt reglerade onlinekasinomarknaden i Serbien. Som en följd av detta har Betsson lanserat sitt varumärke Rizk i Serbien.

Vidare har Betsson i veckan emitterat seniora icke-säkerställda obligationer uppgående till 75 miljoner euro. Löptiden är på tre år och räntan är 3-månaders Stibor plus 460 baspunkter.

Min kommentar: Det är glädjande att se att Betsson fortsätter sin geografiska expansion. Det är också tillfredsställande att se att man går in på ytterligare en lokalt reglerad marknad. När många spelbolag hade (har?) siktet inställt på den amerikanska marknaden går Betsson sin egen väg. Jag är ett stort fan av VD Pontus och jag gillar Betssons prioriteringar. När det gäller obligationerna hoppas jag att man inom en relativt snar framtid kommer att presentera nya förvärv.

DUNI: På fredagen informerades det att Mellby Gård lägger budpliktsbud på 96,80 kr per aktie. Acceptfristen beräknas påbörjas den 12 september och avslutas den 10 oktober.

Min kommentar: Mellby Gårds agerande var väl ganska väntat. Budpliktsbudet är inte på en nivå som gör att samtliga investerare kastar sig på ”accept-knappen”. Istället innebär budpliktsbudet framför allt att Mellby Gård kan, från tid till annan, utöka sitt innehav utan att utlysa budpliktsbud – samt att de nog ändå kommer få ytterligare ”några” aktier från budpliktsbudet.  

HANDELSBANKEN: I den oberoende undersökningen Finansbarometern har Handelsbanken blivit utsedd till ”Årets affärsbank” och ”Sveriges småföretagarbank”. Undersökningen baseras på svar från närmare 1 300 företag.

Min kommentar: Handelsbanken är en bank med överlag goda kundrelationer och på relativ basis också god kundnöjdhet. Det är kul att se att Handelsbanken plockar hem ovanstående två utmärkelser. Företagssegmentet är viktigt, inte minst det mer lönsamma småföretagssegmentet.

ITAB: På onsdagen kunde man i DI läsa att den norske miljardären John Fredriksen har begärt att få ut sitt kapital från fonden Aeternum Capital. John Fredriksen äger totalt 62,6% av fonden, vilken bland annat är största ägare i ITAB.

Min kommentar: Givet den svaga likviditeten i ITAB-aktien får den här typen av händelser en (extra) negativ effekt på aktiekursen. Enligt Dagens Næringsliv kommer processen med att lösa ut John Fredriksen ta minst sex kvartal. Det återstår att se hur allt spelar ut. Risken är att dock att detta blir en våt filt över ITAB-aktien under en period.

NCC: Styrelseledamot Cecilia Fasth har köpt sina första aktier i NCC efter att ha köpt 3 100 aktier till kursen 113,00 kr per aktie. Cecilia valdes in i styrelsen vid årets årsstämma.

På tisdagen meddelade NCC att man fått asfalteringsuppdrag i Norge till ett värde på cirka 35 miljoner norska kronor. Arbetet inleds omedelbart

Min kommentar: Ordermässigt är det inte mycket att skriva om från veckan som gick. Desto trevligare är det att Cecilia köpt sina första aktier i NCC.

NEOBO: Det har i veckan kommunicerats att investmentbolaget Öresund under augusti har köpt aktier i Neobo, där man enligt DI.se ägde närmare 2,3 miljoner aktier per den 29 augusti. Med det är man den tolfte största ägaren i fastighetsbolaget.

Min kommentar: Som aktieägare i Neobo gillar jag att Öresund plockat in en position i Neobo. Förhoppningsvis fortsätter de att öka upp sin position framöver. På senare tid har det skett förändringar i ägarlistan, inte minst att ICA-handlarnas Förbund är största ägare med 9,63% av aktierna. På tal om ICA-handlarnas Förbund kommer en extra bolagsstämma att hållas där det ska beslutas om att största aktieägaren ska få styrelserepresentation.

LUNDBERGS: Styrelseledamot Carl Bennet har köpt 100 000 aktier i Lundbergs, vilka inhandlades till kursen 448,28 kr per styck. Affären uppgick såldes till cirka 44,8 mkr.

Min kommentar: Carl Bennet är en stor och välrenommerad investerare. Det är positivt att se att han genomför insynsköp i Lundbergs.

PEAB: På tisdagen informerade Peab att man vunnit uppdraget att bygga om gator och lägga om vattenledningar i Kirseberg i Malmö. Ordervärdet uppgår till 110 mkr. Arbetet väntas pågå till juni 2025, med start i augusti 2023.

På torsdagen meddelade Peab att man fått uppdraget att anlägga en kaj i Orrskärs hamn i Söderhamns kommun. Ordervärdet uppgår till 170 mkr. Arbetet väntas vara färdigt till år 2026.

Min kommentar: Inga direkt superstora ordrar för Peab i veckan men ändå trevligt att två ordrar har inkasserats.

3 comments:

  1. Alleima investerar 250 miljoner kr i stålanläggning i Zenjiang i Kina. Detta kom fram i på tisdagen.

    Clas Ohlsson avslutar E-handels samarbete med Mathem och Oda.

    Coor skrev ett förlängt avtal med norska gas, olje och energi specialiserade Aibel i 5år. Detta uppdagades i måndags.

    På måndagen kom det fram att SHB fonder flaggar ner till 4,75% i JM.

    Årets resolutionsavgift för SEB blev 4,06 miljarder enligt riksgälden vilket uppdagades i måndags.

    Skanska kom i tisdags med nyheten att man fått en order gällande vägen I-804 Bothell Washington. Ordervärde är 8,8 miljarder!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intressant att SHB flaggar ned i JM. Jag skulle gärna vilja se JM komma ned en bit :)

      Delete
    2. Kommentarer tar jag för sig idag då jag hade lite att göra men nu sitter jag på en buss!

      Kommentar 1. Det blir intressant att se vad investeringen leder till hos Alleima.

      2. Tråkigt med samarbetes avslutning även om det kanske sparar pengar vad vet jag.

      3. Alltid roligt med förlängda avtal.

      4. Tråkigt med nedflaggning.

      5. SHB hade exakt 4 miljarder för att jämföra.

      6. Alltid bra med högt ordervärde.

      Delete