Pages

Sunday 17 September 2023

Portföljnyheter i veckan: v.37

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: I veckan har B3 av Developers Day blivit utsedda till vinnare i kategorin Årets IT-Konsultbolag. Motiveringen löd: ”(utmärkelsen) Går till ett IT-konsultbolag som under flera års tid bevisat att man är attraktiv och värdeskapande hos såväl medarbetare, kunder och samarbetspartners”. Developers Day är en gala som syftar till att hylla utvecklare och tech-profiler. Galakvällen innehöll prisutdelningar i olika kategorier, bland annat Årets IT-Konsultbolaget.

Min kommentar: Då mycket känns negativt för aktieägare i B3 är det åtminstone glädjande att se att B3 plockar hem ännu ett pris. B3 har många gånger blivit uppmärksammade för alltifrån en stark företagskultur till imponerande intäktstillväxt. Priset på Developers Day-galan är givetvis inget som flyttar aktiekursen men det är ändå något som (allt annat lika) bidrar till att öka B3s attraktivitetsvärde bland befintliga och potentiellt nya medarbetare samt kunder.

BETSSON: I veckan har det kommit positiva nyheter från den brasilianska marknaden, vilken nu uppges ha kommit ett steg närmare legalisering. Detta efter att den brasilianska kongressens underhus godkänt ett lagförslag som reglerar sportsbetting och annat onlinespel. Förslaget inkluderar bland annat en skattesats på 18% på spelintäkter (brutto) samt en licensavgift på 30 miljoner brasilianska real. Nästa steg inkluderar att senaten ska godkänna förslaget. 

Det norska Lotteritillsynet har i veckan kommunicerat att flera spelbolag, däribland Betsson och Kindred, är på väg att lämna den norska marknaden. Till Dagens Industri kommenterade Betsson Lotteritillsynets utspel med att man inte har något nytt att kommunicera jämfört med vad man angav i samband med Q2-rapporten. Kindred svarade att man inte erbjuder spel i Norge, men att man accepterar spel från personer som bor i Norge. Något som Kindred menar inte är olagligt.

Min kommentar: Som vanligt är det mycket regleringsfokus för spelbolagen. När det gäller Brasilien är det mycket positivt om regleringen snart kommer att träda ikraft. Brasilien är en stor marknad. Denna nyhet berör givetvis också KAMBI och EVOLUTION med flera.

Jag brukar lyfta upp Norge som en regulatorisk risk när jag pratar Betsson. Som investerare vill man gärna se att de åtgärder Betsson (och Kindred) har vidtagit är tillräckliga. Det lär nog dock sannolikt bli fler turer kring utvecklingen i Norge.

CATELLA: På torsdagen informerades det att Catellas förvärv av 60% av aktierna i Aquila Group godkändes tidigare i september av den franska finansmarknadsmyndigheten samt att transaktionen genomfördes på torsdagen. Köpeskillingen uppgår till cirka 9,6 miljoner euro.

Min kommentar: Förvärvet väntas bland annat utgöra ett komplement till Catellas franska Corporate Finance verksamhet. Vidare gör förvärvet att man blir aktiv inom den franska fondverksamheten för privatinvesterare.

ITAB: I veckan offentliggjordes det att Jesper Blomquist sålt 145 000 aktier för totalt cirka 1,2 mkr. Genomsnittskursen för försäljningen landade på 8,57 kr.

Min kommentar: Enligt ITABs senaste årsredovisning var Jesper Blomquist ITABs Chief Operating Officer. Han ägde då 145 000 aktier, vilket innebär att han nu sålt hela sitt aktieinnehav. Enligt ITABs hemsida hittar jag dock inte Jesper när medlemmarna i koncernledningen presenteras. Givet att han är kvar i bolaget och säljer samtliga sina aktier är det givetvis en negativ nyhet. Om han kommer (eller redan har) lämnat bolaget är det mindre negativt, även om han såklart gärna hade fått fortsätta att få vara aktieägare 😊

NCC: På fredagen informerade NCC att man vunnit uppdraget att bygga en ny skola och idrottshall i finska Rovaniemi. Ordervärdet uppgår till 400 mkr. Arbetet väntas vara färdigt under hösten 2026.

Min kommentar: Det är inte många veckor som NCC inte inkluderas i mitt veckovisa nyhetsinlägg. Som tur var kom bolaget med en order på fredagen. Ur ett NCC-perspektiv var det en solid och fin order.

PEAB: På tisdagen meddelades det att Peab fått uppdraget att bygga ett nytt badhus i Hässleholm. Ordervärdet uppgår till 376 mkr. Arbetet väntas vara färdigt i november 2025.

Min kommentar: I likhet med NCC erhöll Peab en order i veckan. Också i likhet med NCC hamnade ordervärdet i häradet 400 mkr samt att de båda bolagens ordar inkluderar delar som avser fysisk aktivitet.

2 comments:

 1. Fina nyheter och ett stort grattis till B3 och intressant med Betsson i Brasilien.

  Som vanligt har jag också nyheter med mig.

  Bahnhof har på onsdagen anonserat att man skall öppna ett datacenter i Kista.
  Kommentar: Det skall bli roligt att Bahnhof expanderar med ett nytt datacenter.

  Dubbla avtal för Fastpartner både Kriminalvården och skogsindustribolaget Södra Skog tecknade hyresavtal i Solna i tisdags.
  Kommentar. Roligt med dubbla avtal men såg ej antal kvm eller hur mycket hyran var.

  Båtmarknaden går kanske inte bra men Nimbus skall visa upp sin nya W11 yacht på Cannes Yacht Festival. Det blir första gången modellen visas publikt. Den har visats i Düsseldorf utan publik en gång i Januari.

  Kommentar: Det är roligt att det kommer ut nya modeller trotts att marknaden viker.

  Skanska har 2 nyheter denna vecka. Nyhet 1. Skanska hyr ut 825 kvm i Citygate i Göteborg. Hyresgästen är Huawei. Denna nyhet kom på torsdag.

  Nyhet 2. Skanska har tecknat ett förlängningskontrakt angående konst och nöjesanläggning. Kontraktet är värt 770 miljoner. Projektet började 2022 och skall vara klart 2025.

  Kommentar: Bra nyheter för Skanska och intressant med en uthyrning till Huawei också även om det kan misstänkas något kanske.

  Volvo tecknade avtal med Boliden i tisdags angående autonoma transporter.

  I onsdags tecknade Volvo avtal med H2 Steel för leverans stål. Samma dag kom det fram att man skall bygga sina eldrivna lastbilar i belgiska Gent!

  Kommentar: Intressant med två avtal som gör det bättre för båda bolagen.
  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul med nya kontrakt för Fastpartner och att Skanska fortsätter leverera :)

   Delete