Pages

Sunday 29 October 2023

3 intressanta nyheter från veckan

I dagens inlägg summeras tre nyheter från veckan som jag fann intressanta. Jag delger också mina kommentarer kring nyheterna.

Jag äger aktier i samtliga bolag som nämns nedan.

HANDELSBANKEN HAR UTSETT NY VD

På måndagsmorgonen annonserade Handelsbanken att Michael Green kommer ta över VD-posten när nuvarande VD Carina Åkerström går i pension. Michael är idag chef för Handelsbankens svenska verksamhet och kommer ta över VD-posten från och med 1 januari 2024. Sammantaget har Michael, med sina snart 30 år i Handelsbanken en lång och bred erfarenhet.

Min kommentar: Givet Michael Greens bakgrund tycker jag att det låter som ett mycket bra val att låta honom ta över VD-posten i Handelsbanken. Han har god koll på hur banken fungerar – allt ifrån affären inom Capital Markets och internationella ansvarsområden samt bankens kärna i form av den oerhört välskötta svenska verksamheten.

Jag skulle gärna vilja se att Handelsbanken fortsätter att utveckla sina verksamheter utanför Sveriges gränser, dvs. skapar lika effektiva och lönsamma verksamheter på fler ställen än i Sverige. Handelsbanksaktien har på senare tid underpresterat jämfört med övriga storbanker verksamma i Sverige.

Som del av förhandlingarna som mynnat ut i VD-utnämnandet hoppas jag att Michael fått till stånd en mer offensiv kapitalutskiftning till aktieägarna. Jag vet att det är ett styrelsebeslut, men det är något som jag hävdar påverkar marknadens syn på aktien och sålunda något som till syvende och sist kommer vara del i utvärderingen av Michaels tid på VD-posten.

Det är också positivt att Michael tillträder sin post så pass snart.

INSYNSKÖP PÅ BRED FRONT I INVESTOR

Under den gångna veckan har sammantaget insynsköp från fem olika personer redovisats. Bland annat köpte Investors avgående VD 10 000 aktier för cirka 2 mkr. Chefen för Patricia Industries köpte 5 000 aktier för cirka 1 mkr. Vidare har bland annat Investors ekonomichef samt chefsjurist köpt aktier.

Min kommentar: Investor-aktien sjönk tydligt efter att Johan Forssell meddelade att han kommer lämna VD-posten i Investor. Det är därför positivt att se att han har fortsatt stark tro på Investor och köper aktier för 2 mkr. Som jag tidigare skrivit är min starka tro att Johan Forssell i andra roller förknippade med Investor (direkt eller indirekt) kommer att fortsätta generera värde till bolagets aktieägare.

Chefen för Patricia Industries har regelbundet köpt aktier i Investor under en längre tid nu och det är trevligt att se att han fortsätter köpa, likväl att övriga nämnda insynspersoner ovan köper aktier. Investor är enligt mig en bra aktie att ha som del av ett långsiktigt aktiesparande.

Flaggning och ny kapitalallokeringspolicy i B3

Styrelsen i B3 har under veckan antagit en ny kapitalallokeringspolicy, vilken bland annat stipulerar en ökad riskaptit. Gränsen för skuldsättning i förhållande till EBITDA höjs från 1,5 till 2,0x. Således möjliggör bolaget en ökad satsning på tillväxt finansierad av lånade medel. 

Sammantaget sker B3s tillväxtsatsning utifrån något av följande tre ben: organisk tillväxt, tillväxt genom start-ups eller tillväxt genom förvärv. Bolaget har kommunicerat att man önskar öka tempot när det kommer till lansering av nya start-ups. När det gäller förvärv är man öppen för mindre förvärv såväl som för större förvärv. Man ämnar också vara aktiv när det gäller återköp av aktier.

I vanlig ordning genomförde storägare och tf VD Sverre insynsköp efter det att B3 presenterat en ny kvartalsrapport. Det är en trevlig tradition som nu pågått under några år. Den här gången köpte han aktier för 10,7 mkr. Sverres köp renderade i att han också tvingades skickade ut ett flaggningsmeddelande där det förkunnades att Sverre nu äger 21,4% av aktierna i B3.

Min kommentar: Givet att man kan vidhålla en solid finansiell ställning är jag positivt inställd till de initiativ och fokusområden som B3 presenterade i veckan. Jag ser gärna att man lanserar nya spännande start-ups, något som över tid har kapacitet att erhålla en god utväxling till B3-koncernen. För att snabbare erhålla en potentiell god utväxling är givetvis förvärv ett intressant område. Jag tror att B3 framöver kommer genomföra förvärv, viktigt dock att inte sätta balansräkningen i spel eller att förvärva till för höga multiplar.

Jag gillar att B3 återköper aktier, framför allt på nuvarande kursnivåer. Hade jag fått välja hade jag dock gärna sett att man också makulerade aktier – för min del hade man gärna fått återköpa och makulera aktier istället för att betala utdelning när kursen handlas så lågt.

Det är också glädjande att se att Sverre fortsätter att köpa aktier. Nu kan man bara hoppas att fler insynspersoner kan köpa aktier, men på det området har jag inte nämnvärt höga förhoppningar.

Fler intressanta B3-nyheter kommer att inkluderas i min rapportkommentar som publiceras nästa vecka.

2 comments:

  1. tår så kommer nyheterna denna vecka handla om bl.a. insynsköp efter rapporterna. Men visst finns det annat att bjuda på också.

    Alleima ångar på med två orders avseende högförädlade rör, umbilicalrör samt OCTG rör inom olja och gas totalvärde 450 miljoner. Detta skedde i onsdags. Kommentar: alltid roligt när orders faller in från andra företag. Dock kan jag inte se vilka det är som bett om dessa två orders tyvärr.

    Axfoods ledamot Fabian Bengtsson köpt 12800 aktier för kursen 234,74. Detta skedde i onsdags. Kommentar: Samma kommentar som med Dometic.

    I Bilia händer en hel del. På tisdagen köpte Eva Qviberg ( Mats maka) 42.602 aktier i Bilia till kursen 102,82. Sedan på onsdagen köpte Mats själv 22.495 aktier till priset 100,63. Dessutom invigdes Bilia Xpeng i Göteborg i torsdags och i fredags köpte Bilia British Motor Group med en omsättning på 450 miljoner 2022 och en marginal på 1,1 procent. Bilarna gäller Jaguar och Landrover. Kommentar: Roligt att det händer massa grejer inom Bilia koncernen. Det skall bli spännande att se vad Xpeng kan tillföra i Göteborg. Angående förvärvet så hoppas jag att man kan fusionera och öka marginalerna från 1,1%

    Dometics VD Juan Vargues köpte i fredags 27.700 aktier till kursen 64,50. Kommentar: Insynsköp är alltid roligt och jag tar med detta då detta är en 5 siffrig siffra.

    Fabege har i onsdags gjort klart avtalet med Saab vilken ökar hyresvärdet med 4% gällande nöten 4 i Solna Strand. Härligt med en kund som det går bra för och härligt för Fabege när hyresvärdet går upp så mycket som 4%

    Nimbus konsoliderar i Amerika. Kommentar: Intressant vad detta skall betyda.

    Sagax har köpt 10 fastigheter i 4 separata transaktioner. Omfattningen är 42.800kvm lokal lager och industriändamål. 341 miljoner i Spanien och 84 miljoner i Frankrike. 86% uthyrningsgrad. Sedan har man i onsdags även investerat 930 miljoner kronor i fastigheter i Frankrike gällande anläggning och underhåll av transportinfrastruktur, avser förvärv och återuthyrning av 47 fastigheter. 69.000 kvm uthyrningsbar yta och hela 1.460.000 kvm friköpt mark. Städerna är Bordeaux, Tuolouse och Rennes. Kommentar: Fråga mig inte hur detta skall finansieras. Jag har varken koll på vilka kontakter bolaget har inom Lån och Obligationer. Jag har tyvärr inte heller koll på exakt summa när det gäller bolagets kassa.

    I fredags ansågs Skanska till en av världens bästa arbetsgivare enligt Forbes. Alltid roligt att se när en stor amerikanska affärstidning rankar sina bolag högt.

    I torsdags kom det fram att Softronic etablerar kontor i Visby. Kommentar: Hoppas att detta kommer att öka tillväxten för företagets business och eget kapital på det långa loppet. Intressant att man etablerar när det konjunkturen viker ner.

    Telias strategi och kommersiella chef köpte 10.000 aktier till kursen 24,01. Kommentar: Alltid roligt när insiders köper in aktier.

    I fredags kom det även fram att Tunga lastbilars nyregistreringar i EU ökat med 23% enligt nyhetsbyrån direkt och 21,5% enligt Finwire Kommentar: Jag vet inte vilken källa jag skall tro på i detta fall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt med många nyheter och flera insynsköp!

      Delete