Pages

Tuesday, 31 October 2023

Evolution: Q3 2023

I förra veckan publicerade EVO sin rapport för Q3 2023. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i EVO. Siffrorna nedan avser Q3 2023 vs. Q3 2022 om inget annat anges.

  • Intäkterna ökade med 20%
  • EBITDA ökade med 22%, där marginalen landade på 70,4% (69,0)
  • Resultatet per aktie efter utspädning uppgick till 1,26 euro (1,02)

Trots att marknaden förväntade sig en lägre intäktstillväxt (jämfört med historisk EVO-standard) nådde inte EVO upp till förväntningarna. Intäkterna från Live-casino växte med 24%, medan intäkterna från RNG-spel sjönk med 2%. Gällande RNG-spel lyfter däremot bolaget fram att man har gjort framsteg, bland annat då lanseringstakten av nya spel nu är på en nivå där man vill vara. 

EVO uppger att negativa effekter från valutarörelser har hämmat intäktsutvecklingen, justerat för detta skulle intäkterna ha varit ytterligare cirka 6-8 procentenheter högre jämfört med Q3 2022. Från ett förvärvsperspektiv är 100% av tillväxten i Q3 organisk då samtliga tidigare gjorda förvärv var inkluderade i siffrorna under hela Q3 2022.

Även om intäkterna i Q3 kom in lägre än väntat är den underliggande efterfrågan på EVOs produkter fortsatt god. Bolaget uppger att man för närvarande inte kan möta den efterfrågan som finns och man jobbar intensivt med att expandera sin studiokapacitet samt strävar efter att anställa mer personal.

I inledningen av Q4 har EVO lanserat en ny mindre studio i Colombia. Vidare planeras en ny studio att öppnas i Europa senare i Q4 samt att 3-4 nya studior planeras att öppnas under 2024 (i Europa, Nordamerika och Latinamerika).

Sammantaget finns fortsatt stor tillväxtpotential kvar att realisera, exempelvis i Latinamerika och Asien. Med en tillväxt på 39% var Latinamerika den snabbast växande geografiska regionen för EVO i Q3. Asien växte med 35% och med stor sannolikhet kommer Asien i Q4 ta över positionen (från Europa) som EVOs största geografiska intäktsregion. Europa växte intäkterna med 10% och Nordamerika ökade intäkterna med 9%.

På sekventiell basis sjönk dock intäkterna från Nordamerika för andra kvartalet i följd. På Live-sidan uppvisas enligt EVO däremot tillväxt ’från kvartal till kvartal’ i befintliga delstater.

På tal om Nordamerika är det en region som inte har spelat ut på det sätt som många investerare hade hoppats på. Huvudsakligen är detta till följd av att legaliseringen av nya amerikanska delstater inte gått i ett önskvärt tempo. I rapporten skriver EVO att Nordamerika är en region som man förväntar sig ska utvecklas under många år, drivet av att fler delstater regleras. Det är fortsatt en marknad i ett tidigt utvecklingsstadium.

Avslutande tankar

EVOs intäkter och EBITDA kom in 3% lägre än mina estimat medan vinsten per aktie landade exakt enligt min gissning. Marknaden blev besviken på EVOs rapport men jag tycker ändå att det på det stora hela var en solid leverans från EVO, inte minst om nuvarande värdering tas i beaktande.

Under tredje kvartalet släppte EVO fler spel än vad man någonsin tidigare har gjort under ett enskilt kvartal. Sammantaget släpptes 28 RNG-spel och åtta nya Live-spel. EVO taktar på i bra tempo för att leverera mer än 100 spel innevarande år, där flest spel kommer att lanseras i Q4.

Lönsamhetsmässigt fortsätter EVO att prestera mycket väl. EBITDA-utfallet på 70,4% är i den övre delen av årets målintervall på 68-71%. För Q4 guidar EVO om en förhoppning att EBITDA-marginalen ska hamna i den övre delen av målintervallet. Det är enastående att ett bolag som har fullt fokus på expansion och alltid prioriterar tillväxt över lönsamhet har en EBITDA-marginal på över 70%.

Utöver en solid verksamhetsutveckling har EVO en mycket stark finansiell ställning. I Q3 genererade man ett kassaflöde från den löpande verksamheten på 343 miljoner euro (237) och man har en kassa på närmare 10 miljarder kronor, där kassan har vuxit med 93% under det senaste året.

Bolaget är överkapitaliserat och har således ett angenämt problem. Förutom att den starka finansiella ställningen möjliggör fortsatt full satsning på tillväxt så skapar det extra utrymme för att skifta ut mer pengar till aktieägarna och/eller att genomföra nya förvärv.

Givet att aktiekursen befinner sig på attraktiva nivåer skulle jag inte tacka nej till aktieåterköpsprogram, gärna kontinuerliga aktieåterköpsprogram över tid. I övrigt skulle jag personligen gärna se att EVO utökar sin utdelningsandel och/eller genomför extrautdelning kommande år.

Under tiden styrelsen beslutar sig för vad man ska göra med sin kassa kan man nöja sig med att realisera cirka 64 miljoner kronor i nettoresultat från finansiella poster (även om nyss nämnda siffra inkluderar lite ”ifs-and-buts” så är största delen ränteintäkter). Det är inte fy skam.

Till följd av OECD:s regler kring global minimiskatt kommer EVO få en högre skattesats 2024. EVO själva skriver följande: "På grund av komplexiteten i tillämpningen av lagstiftningen och beräkningen av GloBE:s intäkter är den kvantitativa effekten av den antagna eller de facto lagstiftningen ännu inte möjlig att uppskatta med rimlig säkerhet”. Det återstår således att se exakt hur allt spelar ut. I rapportpresentationen uppgav man dock 16-17% som indikativ förväntad skattesats.

När börsen stängde i fredags handlades EVO till kursen 976,70 kr. Detta medför att EVO, enligt min prognos för vinst per aktie 2024, handlas EVO till cirka P/E 15,5. Att kunna köpa EVO till P/E 15,5 är enligt mig attraktivt och jag köper gärna fler aktier framöver.

2 comments:

  1. Hej, mycket bra skrivet! Jag hinner inte alltid att läsa igenom alla rapporter så det är riktigt bra att se en sammanfattning och några av dina egna tankar. Gärna fler såna analyser på dina "mindre kända" bolag.

    Allt gott,
    TM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej TM! Stort tack! Imorgon blir det nog ett för en del mer okänt bolag, även om det är ett bolag som inte är särskilt okänt för dig :)

      Delete