Tidigare idag presenterade Handelsbanken siffrorna för årets tredje kvartal. Nedan följer en summering av rapporten samt mina tankar.
Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Handelsbanken.
Nytt rekordkvartal
Handelsbanken grundades år 1871. Det finns många åsikter om vart storbankernas vinster ska ta vägen då allt fler aktörer vill knapra i sig en del av bankkakan. Detta till trots kan man konstatera att Handelsbanken återigen levererade sitt bästa resultat någonsin.
Den starka utvecklingen förklaras i huvudsak av ett fortsatt starkt momentum för räntenettot, där en tillväxt på 27% redovisades. Grafen nedan visar hur räntenettot utvecklats från och med Q3 2021 samt räntenettots procentuella tillväxttakt.
Som framgår i grafen toppade den procentuella tillväxttakten i Q1 i år och tillväxttakten har nu sjunkit två kvartal i följd. Det är enligt mig en helt förväntad utveckling. Jämförelsetalen blir löpande allt mer utmanande.
Skulle räntenettot i Q4 2023 och Q1 2024 landa på samma nivå som i Q3 2023 kommer tillväxttakten uppgå till 15% respektive 6% i det kommande två kvartalen. Den snabba ökningstakten kommer högst sannolikt således att fortsätta bromsa in.
På sekventiell basis gynnades räntenettot från ökande marginaler, medan volymmässigt uppvisades en nedgång. Bland annat har flera kunder fortsatt fokus på amortering.
Provisionsnettot ökade med 4% jämfört med Q3 2022. Hittills under året uppgår Handelsbankens andel av nettoinflödet på den svenska fondmarknaden till 31%, dvs. 31% av nettoinflödet landar i någon av Handelsbankens fonder. Under perioden 2011-2023 uppgick motsvarande siffra till 26%. Det är en riktigt imponerande utveckling. Detta ska jämföras med bolagets marknadsandel på utestående volym om 12,2%.
Sammantaget ökade Handelsbankens totala intäkter med 25%.
Marknaden har varit skeptisk till Handelsbankens förmåga att hålla sig borta från kreditförluster, framför allt till följd av den signifikanta exponeringen mot fastighets- och bostadsmarknaden. Handelsbanken visar dock upp ännu ett stabilt kvartal, där avsättningen för kreditförluster (netto) landade på ynka 1 mkr. I vanlig ordning var denna parameter klart bättre än analytikernas förväntningar. Nyligen utsågs Handelsbanken till Europas säkraste bank. Givet bolagets historiska utveckling har man tydligt också påvisat en god riskkontroll över tid.
Rörelseresultatet ökade med 35% och resultatet per aktie från kvarvarande verksamhet ökade från 2,81 kr i Q3 2022 till 3,83 kr i Q3 2023. När dessa rader skrivs handlas aktien till kursen 104,30 kr, vilket ger ett P/E-tal på 7,6 på rullande 12 månader (avseende kvarvarande verksamhet). Samtidigt handlas aktien till P/B 1,01.
Kärnprimärkapitalbeloppet fortsätter att svälla
Beloppet för kärnprimärkapitalrelationen fortsatt att öka. Sammantaget uppgår nu kärnprimärkapitalrelationen till 19,4%, vilken kan jämföras med 19,0% i Q3 2022.
Jämfört med det bedömda regelkravet från Finansinspektionen uppgår Handelsbankens kapitalbuffert till 4,5%. Detta kan jämföras med Handelsbankens mål om att ha en kapitalbuffert på 1-3 procentenheter. Den finansiella ställningen är således väldigt stark.
Om kärnprimärkapitalet skulle minskas med 13 mdkr skulle det landa på översta nivån i Handelsbankens målsatta kapitalbuffert. 13 mdkr skulle exempelvis kunna användas för att köpa cirka 124 mkr aktier (givet dagens aktiekurs), vilket motsvarar cirka 6% av det totala antalet utestående aktier i Handelsbanken.
Mina tankar
Handelsbanken levererade som väntat en riktigt stark rapport. I skrivande stund handlas aktien upp med mer än 5% idag.
Räntenettot är återigen den starkast lysande punkten i rapporten. Man ska dock självfallet inte räkna med att den fina tillväxttakten håller i sig över tid. Bolaget själva påtalade idag att så länge Riksbanken fortsätter att höja räntan ser utvecklingen för den svenska verksamhetens räntenetto lovande ut, även om som sagt tillväxttakten sjunker.
Något som varaktigt varit ett starkt signum för Handelsbanken är den goda kreditkvaliteten. Något som jag räknar med ska fortsätta. En stor del av lånen bygger på solida nivåer när det gäller belåningsgrad.
Givet hur flertalet bolag drabbas av drastiska negativa konsekvenser från höga skuldnivåer när räntan stiger snabbt, ska man kanske inte vara alltför negativ i sin syn på Handelsbankens konservativa ställning när det gäller kapitalsituationen. Med det sagt vill jag ändå, som nämnts flera gånger tidigare, se att de lanserar ett återköpsprogram.
Ett återköpsprogram är något som jag tror skulle ge bränsle åt aktien. I Q3 uppgick avkastningen på eget kapital till 17,3%, en lägre kapitalbas hade också bidragit till att spetsa till avkastningen på eget kapital.
På tal om aktievärderingen tycker jag att den är för konservativ. Flera marknadsaktörer har varit skeptiska till Handelsbankens stora exponering mot fastighets- och bostadsmarknaden. Vidare har marknaden varit försiktig till antaganden om vinstutveckling för kommande år.
Den ”enkla” vinstökningen i nuvarande räntehöjningscykel är definitivt redan tagen. Med det sagt tycker jag ändå att aktien värderas för konservativt idag, både mätt som P/E-tal och P/B-tal. Jag tycker att en motiverad kurs för Handelsbanken är runt 125-130 kr.
Förutom att vara en välskött bank har Handelsbanken mer nöjda kunder jämfört med snittet i sektorn samt att man 12 år i följd har blivit utsedd till ”Sveriges småföretagarbank”.
Det återstår att se om Handelsbanken lättar något på sin konservativa kapitalhållning i samband med Q4-rapporten. Om det inte blir något återköpsprogram hoppas jag att man kan öka utdelningen mer än vad konsensus gör gällande för närvarande.
I mitt basscenario kommer jag att lägga in en förväntad utdelning 2024 på 8,50 kr per aktie (6,00 + 2,50). I mitt glädjescenario kommer jag att lägga in 10,00 kr per aktie (6,00 + 4,00), det är en nivå som definitivt är görbar för Handelsbanken – framför allt om man inte återköper aktier.
Det var en stark rapport från SHB absolut men så är det bankernas tider nu givet att kreditförlusterna inte ökar överstyr. Jag lägger mig på 6+3 gällande utdelning d.v.s. 9kronor. Fastighetsrädslan verkar lite överdriven!
ReplyDelete