I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.
DUNI: Efter att budpliktsbudet i Duni avslutats står det klart att storägaren Mellby Gård nu äger 40,14% av aktierna. Detta innebär att Mellby Gårds budpliktsbud resulterade i att man ökade sitt ägande med drygt tio procentenheter. Acceptfristen förlängs inte och erbjudandet är förklarat avslutat.
Min kommentar: Jag tycker som bekant att Mellby Gårds bud var alldeles för lågt. Det var därför lite förvånande att de ändå fick in drygt tio procent av aktierna. Jag gillar dock att Mellby Gård utökar sitt ägande.
EVOLUTION: EVO har i veckan kallat till extra bolagsstämma i november i syfte att besluta om ett nytt incitamentprogram. Incitamentprogrammet inkluderar 300 personer i bolaget, vilka har möjlighet att erhålla/förvärva teckningsoptioner. Den maximala aktieutspädningen uppgår till 1,16%.
EVO skriver bland annat: ”Varje teckningsoption ska berättiga deltagarna att efter en treårsperiod, dvs under 2026, teckna en ny aktie i bolaget till ett pris motsvarande 130 procent av det volymvägda genomsnittspriset av bolagets aktie på Nasdaq Stockholm under en tiodagars mätperiod i samband med stämman”.
Min kommentar: Incitamentprogram och EVO har tidigare varit en infekterad fråga på sina håll, bland annat efter att institutionella aktörer tidigare hindrat incitamentprogram från att gå igenom. Jag tycker självklart att EVO ska ha ett incitamentprogram på plats och en maximal utspädning på 1,16% känns okej. Sentimentet kring EVO har svängt på en del håll på sistone, vi får se om det finns fog i det och om Q3-rapporten bjuder på mer fördelaktiga kurser relaterat till incitamentprogrammet.
HANDELSBANKEN: Handelsbanken har under veckan höjt sina bolåneräntor med bindningstider på 5, 8 och 10 år. Höjningarna uppgick till 10-30 baspunkter.
Min kommentar: Som bolånekund hoppas jag att räntorna snart börjar toppa ur. Nästa vecka är det dags för Handelsbanken att presentera sin Q3-rapport, det ska bli intressant läsning.
ITAB: Under perioden 2-6 oktober återköpte ITAB 69 906 aktier. Sammanlagt inom ramen för pågående återköpsprogram har man nu återköpt 83 528 aktier.
Min kommentar: Perioden som redogörs för ovan var första hela veckan som ITAB har återköpt aktier. Ackumulerat har man nu återköpt 0,04% av de utestående aktierna, det är således en liten andel av aktierna som hittills har återköpts.
NCC: På tisdagen meddelades det att NCC fått uppdraget att bygga en produktionsanläggning i Danmark. Ordervärdet uppgår till cirka 900 mkr. Arbetet väntas vara färdigt i slutet av 2025.
På tisdagen informerades det också att NCC vunnit uppdraget att bygga ett nytt tingshus i Tönsberg i Norge. Ordervärdet uppgår till 170 mkr. Arbetet väntas vara färdigt hösten 2025.
Min kommentar: NCC har haft ännu en solid vecka när det gäller nya ordrar. Man har också fyllt på orderboken mer än vad jag redogör för ovan.
NEOBO: På måndagen rapporterade DI att ICA-handlarnas Förbund utökat sitt innehav i Neobo med 1 miljon aktier under september. Sammantaget äger nu ICA-handlarnas Förbund 15 miljoner aktier och är med 10,3% av aktierna Neobos största ägare. Neobo är enligt DI det största noterade innehavet i ICA-handlarnas Förbunds portfölj.
Min kommentar: Jag tycker att det är glädjande att se att ICA-handlarnas Förbund, vilka jag anser vara en solid ägare, fortsätter att köpa aktier i Neobo.
Inga jättenyheter med andra ord tycker jag. Här kommer mina nyheter.
ReplyDeleteFabege fick fortfarande bra betyg gällande sin förvaltning och projektportfölj av Global Realestate Substanabilty Benchmark. Ranking i hållbarhet är 93 av 100 i förvaltningsportföljen och 98 av 100 i projekt portföljen. Denna nyhet kom i onsdags.
Min egen kommentar: tycker det är bra höga siffror och ger ett hopp om att Fabege är ett bolag med bra fastigheter.
Norska rederiägare verkar gilla fastighetsbolag i Sverige?! Nu har norska rederiprofilen Frederik Mohn blivit 17:e största ägare i JM med 1,3% denna nyhet kom i fredags.
Min kommentar: spännande med ny ägare och vi får se vad det leder till.
Nästa nyhet som kom i fredags kommenterar jag inte då VD själv har en väldigt lång kommentar: OEM förvärvade Lagermetall i fredags som omsatte 104 miljoner år 2022. Bolaget har sitt säte i Örebro och levererar och marknadsför industriella glidlager och bronsämnen till mekaniska applikationer inom alla branscher.
VD kommentar: Lagermetall är ett välskött bolag med väl produkter som lösningar som väl kompleterar befintliga sortiment. Bolaget kommer att drivas vidare i sin nuvarande form men ambitionen är att tillvarata synergieffekter inom koncernen såsom sortimentutveckling ochleverantörssamordning kommenterar VD och koncernchef Jörgen Sahlin.
Skanska är lite hej och hå på. Det var ju ett projekt i Storbritanien där del 2 avbröts. Men i tisdags tecknades en order gällande datacenterlager värt 2,1 miljarder i London
Kommentar: Vi får se hur det går denna gång.
Normalare lastbils marknad 2024 för Volvo.
Detta skall tydligen tolkas aom en nedgång även om man kanske inte tänker så.
Inga kommentarer.
Gällande mina nyheter tycker jag Duni var lite extra intressant. Hoppas inte Skanska får några mer avbokade ordrar.
DeleteInga nyheter om B3? :(
ReplyDeleteHar du någon B3-nyhet jag borde ha skrivit om? :) Jag tänkte skriva någon rad om incitamentprogrammet men jag valde att prioritera aktieanalys istället :P Hursomhelst, vill du läsa om B3 kanske jag kan skriva ett inlägg om B3 imorgon ;)
DeleteJa jag tänkte en kommentar gällande incitamentprogrammet! Skulle verkligen uppskatta lite läsning om B3 imorgon om du får fingerkliande! :)
DeleteFingerkliandet kom och inlägget är färdigskrivet för publicering imorgon :)
DeleteSpännande. Håller med personen ovanför, B3 inlägg uppskattas alltid. :D
DeleteKul att höra, tack för feedback!
Delete