Pages

Monday 9 October 2023

Veckans portföljnyheter: v.40

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: I veckan annonserades det att Daniel Cato blivit utsedd till ny VD för B3s specialistbolag B3 Dynamics. Daniel, som började sin nya roll den 2 oktober, kommer senast från Microsoft där han jobbat i närmare 10 år.

Som tidigare nämnts var B3 utsedd till finalist i kategorin Årets karriärföretag. Årets vinnare presenterades under veckan och tyvärr lyckades inte B3 försvara titeln från föregående år. Däremot utsågs B3s Head of People and Culture till Årets HR-chef inom kategorin Civilingenjörer.

Min kommentar: Med sin solida bakgrund känns Daniel Cato som en spännande rekrytering till B3 Dynamics. Trots motvind på börsen och utmaningar i verksamheten är det tillfredsställande att se intressanta rekryteringar och utmärkelser.

HANDELSBANKEN: Handelsbanken har höjt sin listränta avseende 3-månaders bindningstid till 5,94%. Det utgör en ökning med 0,25 procentenheter. Räntan på övriga löptider lämnas oförändrad.

Handelsbanken har återigen blivit utsedd till Europas säkraste bank. Detta enligt en undersökning gjord av Global Finance. Undersökningen inkluderade över 500 banker i hela världen. Handelsbanken blev utsedd till den säkraste kommersiella banken i Europa samt världens femte säkraste bank.

Vidare har det i veckan kommunicerats att Handelsbanken under hösten kommer att lansera följande tre fonder: Handelsbanken Global Infrastruktur (lanserades 4 oktober), Handelsbanken Developed Markets Index Criteria och Handelsbanken Global Impact.

Min kommentar: Det är stort att Handelsbanken än en gång placerar sig riktigt högt upp på listan över världens säkraste banker. Det är något jag tror storägaren Fredrik Lundberg är väldig nöjd med. Vissa marknadsaktörer tycks dock vara tveksamma till Handelsbankens stabilitet, åtminstone baserat på kommentarer kring Handelsbankens fastighetsexponering samt aktiekursens nuvarande nivå.

INWIDO: I veckan spreds nyheten att Elitfönster fortsätter att varsla personal. Den här gången inkluderas 25 medarbetare, vilka är kopplade till produktionen. Sedan december 2022 uppges 240 personer ha varslats.

Min kommentar: Inwido handlades ned med 4,58% på fredagen efter att denna nyhet spridit sig. Att Inwidos svenska verksamhet har det utmanande för tillfället är inte någon nyhet. Givet aktiekursens reaktion verkar det dock inte som marknaden fullt ut tagit höjd för detta.

ITAB: Den 29 september genomförde ITAB sina första aktieåterköp. Man återköpte den dagen totalt 13 622 aktier till genomsnittskursen 8,91 kr.

Min kommentar: Det är glädjande att se att ITAB har påbörjat sitt återköpsprogram. Som tidigare har nämnts är detta inte något särdeles stort återköpsprogram. Av vad ITAB hittills har skickat ut pressmeddelande om har man hittills (dock efter endast den första dagen) återköpt 0,006% av de totala utestående aktierna.

NCC: På tisdagen meddelades det att NCC fått uppdraget att bygga en förskola i Malmö. Ordervärdet uppgår till 90 mkr. Byggstart sker i början av 2024 och arbetet väntas vara klart hösten 2025.

På tisdagen kommunicerade NCC också att man fått uppdraget att bygga ett multihus invid Tuira skola i Oulu i Finland. Ordervärdet uppgår till 260 mkr. Arbetet väntas vara färdigt i början av sommaren 2025.

På onsdagen informerade NCC att man vunnit uppdraget att bygga nya lokaler till Rättsmedicinalverket i Göteborg. Ordervärdet uppgår till 225 mkr. Arbetet väntas vara klart i tredje kvartalet 2025.

På torsdagen meddelades det att NCC fått uppdraget att lägga om fjärrvärmeledningar i Jordbro i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 70 mkr. Arbetet väntas vara färdigt till hösten 2025.

Min kommentar: NCC levererade ännu en solid vecka när det kommer till nya ordrar. Sammanlagt presenterade bolaget nya ordrar till ett värde om 645 mkr i veckan. 

NEOBO: I veckan har Jakob Pettersson valts in till Neobos styrelse. Detta gjordes på en extra bolagsstämma. Jakob representerar i styrelsen ICA-handlarnas Förbund, vilka är bolagets största ägare.

Min kommentar: Givet att ICA-handlarnas Förbund är största ägare i Neobo är det såklart rimligt att de ska ha representation i styrelsen. Jag gillar ICA-handlarnas Förbunds inträde i Neobo och jag ser framemot att följa Neobo under ICA-handlarnas Förbunds ledning.

PEAB: På tisdagen informerades det att Peab tillsammans med Bodens kommun ser över möjligheterna att utveckla ett område med hotell och kontor i centrala Boden. Kommunstyrelsen har fattat beslut om markansvisningsavtal. Omfattningen på projektet är än så länge oklart, nästa steg i processen är att skapa en detaljplan.

På onsdagen meddelade Peab att man fått uppdraget att bygga ännu en etapp i projektet Trägården i Askim. Ordervärdet uppgår till 135 mkr. Projektet väntas vara färdigt till sommaren 2025.

Min kommentar: Utvecklingsprojektet i Boden ser jag framemot att följa. I övrigt var det återigen lugnare hos Peab jämfört med NCC när det kommer till annonsering av nya ordrar.

5 comments:

  1. NCC order angående Jordbro har nu hållit på i minst en månad. Jag måste bl.a. gå ungefär 20 meter extra från bussen när jag skall till jobbet p.g.a trädfällning istället för kunna gena hem via tomten.

    Nu kommer jag med mina nyheter.

    1. Coor har valt att slå ihop säkerhetserbjudanden med dotterbolaget Adicci Security. Det nya bolaget kommer att heta Adicci Security & Technology. Denna nyhet kom i torsdags.

    2. Proact IT har valt Magnus Lönn till Vice VD.

    3. Skanska har fått 2 nyheter på onsdagen. Den ena är att bolaget har fått en tilläggsorder gällande att bygga en vårdbyggnad för cancervård i Livingstone åt RWJ Bananas health. Ordern är värd 900 miljonet Den andra är att den norra delen av höghastighetsprojektet HS2 d.v.s. Birmingham-Manchester inte kommer att byggas d.v.s att Skanska och ett samriksbolag tappat en tilläggsorder. Den första delen mellan London-Birmingham har redan börjat.

    4. Volvo Lanserar enligt nyhet i torsdags en tjänst för laddning av tunga lastbilar riktade mot åkerier. Bolaget skall även bygga laddningspunkter tillsammans med Traton och Daimler Trucks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt med första parkett på NCC-bygget :)

      Delete
  2. MVH Mikael Aslan.

    ReplyDelete
  3. Till att börja med:
    Prevas: stort plus i kanten för din redogörelse. Kan inte mycket om företaget.

    Är du aktieägare i Neobo?? Visste inte att du köpt en position.

    Kan tipsa om en gratis analys av Handelsbanken på Affärsvärlden.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stort tack! Yes, har ett gäng aktier i Neobo. Har inte varit någon vidare investering hittills så får se om utvecklingen kan gå bättre framöver :)

      Tack för tips om analysen av Handelsbanken. Jag läste den imorse. Personligen hoppas jag att utdelningen blir lite högre än deras prognos.

      Delete