Pages

Saturday 25 November 2023

Aktieköpen

Ännu en börsvecka har passerat.

Det var inte länge sedan marknaden präglades av rädsla. Efter ett betydligt bättre sentiment på sistone har marknaden enligt Swedbanks Fear & Greed-index nu slagit om och noterar nivåer av extrem girighet.

Som jag nämnde förra helgen har jag fått några frågor kring uteblivna inlägg på temat ”Veckans aktieköp” under de senaste två veckorna. Jag nämnde dock i inlägget i lördags att jag inte köpt några aktier under de gångna två veckorna.

Innevarande vecka markerar nu tredje veckan i följd som jag inte har köpt några aktier. Jag har påbörjat ”arbetet” med att skriva årets nyårskrönika. I nyårskrönikan kommer jag bland annat lyfta upp mitt fokus på att minska antalet transaktioner i portföljen.

Det är onödigt att ge bort avkastning genom att ha höga transaktionsrelaterade kostnader. Med det sagt är min ambition att vidhålla nuvarande trend och inte köpa aktier varje vecka.

Självfallet är jag inte främmande för att omallokera i portföljen eller genomföra flertalet köp om jag finner det motiverat. På börsen kommer det alltid finnas intressanta köplägen. Man behöver inte köpa hela tiden. Detta inlägg ska inte tolkas som att jag anser min historiska köpaktivitet är något jag ”ångrar” eller anser ha varit ”sub-optimal”.

Efter att jag har slutat min traditionella 9-5 anställning känner jag mig som en mer harmonisk investerare. Jag kollar börsen mer sällan och det leder naturligt också till att jag är mindre aktiv på transaktionsfronten. Jag lägger istället mer tid och kraft på analys och reflektion.

Jag kommer såklart att genomföra aktieköp även framöver. Jag har inte helt bestämt mig kring hur jag ska redovisa dessa. Jag har funderat lite kring att anamma något av följande tre alternativ:

  • Redovisa veckans aktieköp för de veckor aktieköp görs (= Det upplägg jag har kört efter generellt under bloggens hela livstid)
  • Presentera aktieköpen på månadsbasis (= Likt fondupplägg där jag mer fokuserar på månadsrapporter)
  • Redogöra för justeringar i mina aktieinnehav i samband med att jag skriver om ett bolag (= Motsvarande upplägg som Kvalitetsaktiepodden har)

Som bloggläsare är självklart alternativ nummer ett det mest attraktiva att ta del av. Ska jag vara ärlig känner jag att jag för tillfället vill ha ett lite annat fokus än det mer kortsiktiga som kan uppfattas om veckovisa aktieköp görs/presenteras.

Just nu känner jag att det som motivationsmässigt ligger mig närmast till hands är att fokusera på alternativ nummer två, det vill säga att leverera transaktionssummering på månadsbasis.

1 comment:

  1. Gammal god vana att läsa dina veckans köp har gjort att man inte tänkte på det du skrev förra veckan. Men nu läste jag inlägget mer noggrant och erkänner att det står att du inte haft några köp. "Gällande aktieåterköp har jag fått några frågor kring varför det inte publicerats något sådant inlägg den här och förra veckan. Det snabba svaret är att jag helt enkelt inte har köpt några aktier varken den här eller förra veckan." Vi läsare får helt enkelt gilla läget

    ReplyDelete