Pages

Sunday 26 November 2023

De populäraste och impopuläraste aktierna

Något som jag finner intressant är att utvärdera sentimentet kring enskilda aktier. I år har det exempelvis kunnat beskådas hur flera tidigare mycket populära aktier har fallit drastiskt i värde.

En fördel med att ha blogg är att man kan följa intresset (= antalet sidvisningar) för de inlägg man publicerar. Under rapportperioden för Q3 har jag totalt publicerat 16 bolagsspecifika inlägg. Tabellen nedan visar de 16 olika bolagen, vilket datum som inlägget publicerades på samt även vilken veckodag som inlägget publicerades på.

Bolagen i tabellen rankas utefter hur många sidvisningar inläggen fick. Ser man på vilka bolag som inkluderas i listan är det inte direkt förvånande att se EVO i topp. Många är dock skeptiska till storbanker, varvid det var överraskande att se Handelsbanken få näst flest sidvisningar – alternativt så är min blogg och således mina läsare mer inriktade mot den typen av bolag (läs: t ex bolag med förväntad god utdelningsnivå).

Trots att Nordea under de senaste åren signifikant har presterat bättre än Handelsbanken så hamnar Nordea först på plats 10 i tabellen.

Betsson blev det tredje mest lästa inlägget. Det verkar också finnas intresse bland mina läsare att vara inne och fiska aktier i byggrelaterade bolag, vilka har det utmanande för tillfället.

Generellt hade jag nog förväntat mig att New Wave skulle hamna lite högre upp på listan, åtminstone att det skulle vara fler som läste inlägget om New Wave än som läste mitt inlägg om Peab.

Bland konsultbolagen toppar B3 listan, medan Prevas hamnar näst längst ned av samtliga 16 bolag jag skrivit om. Jag hade förväntat mig att Prevas skulle hamna högre upp. Att ITAB hamnade längst ned i tabellen var inte något som förvånade nämnvärt.

På tal om sentimentsindikator så är bland annat både Prevas och ITAB bolag som jag finner intressanta för tillfället.


5 comments:

  1. Att äga bankaktier och att vara kund hos bank är inte samma sak och jag tror att de flesta är kritiska mot storbankerna utifrån ett kundperspektiv inte aktieägarperspektiv. SHB är betydligt bättre för de som har ISK. I KF får man visserligen tillbaka källskatten men det tar tid och om jag skall gå utifrån min egen känsla så känns det segt att vänta på att få tillbaka källskatten, Kan detta vara anledningen till att många fler läst inlägget SHB än om Nordea? I takt med att räntan stigit så läser fler om Bankernas rapporter. Det är vad jag tror. Dock har jag själv intresse i båda aktierna i form av dubbelmedborgarskap ( Finsk och Svensk), Har portfölj i båda länderna och att jag behärskar båda språken lika bra. Du har ägt Peab länge och jag har snappat upp några kommentarer som köpt Peab under veckans köp och tror att det är därför som fler läste Peab. Det kan även vara att man har mer tid på lördagar att läsa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menar att det ovanstående är anledningen till att fler läste Peab än New Wave.

      Delete
    2. Absolut en sak att vara kritiskt utifrån ett kundperspektiv och ett annat att vara kritiskt utifrån ett aktieägarperspektiv. Många tenderar att inte vara supernöjda kunder (gällande storbanker), med det sagt tror jag ändå att de flesta (där vi hänger - t ex investeringsforum, bloggar och Twitter) kommenterar storbanker utifrån ett aktieperspektiv.

      De som inte vill investera i storbanker kan bland annat framhäva något av följande argument: Stora kolosser som rör sig långsamt samtidigt som deras verksamhet "disrupt:as" från många olika håll, otillfredsställande kundnöjdhet och kunder som lämnar till nischaktörer, politiska risker som uppenbarar sig stup i kvarten, verksamhet med låg tillväxt, verksamhet som till mångt och mycket styrs av externa faktorer såsom räntenivåer och konjunkturläge mm.

      Tror också att faktumet att Nordea är finskt och således föranleder utländsk källskatt är en betydande orsak till att aktien inte är lika populär som Handelsbanken - trots att Nordea presterat bättre.

      Min tes var också att helgen borde driva mer trafik, men Handelsbanken-inlägget kom på en onsdag så vet inte vad man ska tro riktigt :)

      Kanske många som vill bottenfiska i Peab och många utdelningsjägare som är intresserade av Handelsbanken? :)

      Tack för din kommentar!

      Delete
  2. Hade varit kul att se antal sidvisningar dom dagarna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag kollade självfallet statistiken för att göra detta inlägg. I övrigt lägger jag ingen vikt vid antalet sidvisningar, och det är inte heller något jag följer löpande. Förr tyckte jag det var mer intressant samt jämförde min utveckling på "bloggtopplistor" etc. Numera vill jag hellre fullt ut fokusera på skrivandet och jag är tacksam för de som finner min blogg läsvärd - oavsett om det är 10 personer eller 100 000 personer :)

      Delete