Pages

Monday 13 November 2023

Duni: Q3 2023

I dagens inlägg ges en summering av Dunis Q3-rapport samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Duni. Siffrorna nedan avser Q3 2023 vs. Q3 2022 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen ökade med 5,5% (justerat för valuta minskade nettoomsättningen med 2,2%)
  • Rörelseresultatet ökade från 132 mkr till 211 mkr, där marginalen landade på 10,9% (7,2)
  • Vinsten per aktie uppgick till 2,80 kr (1,84)

Förutom positiva valutaeffekter har intäkterna gynnats av prishöjningar. Volymerna sjönk dock något jämfört med föregående år. 

Vid en nedbrytning på affärsområdesnivå levererade Duni en intäktsökning på 14% medan intäkterna inom BioPak sjönk med 6%. Jämförelsekvartalet för BioPak uppvisade särskilt utmanande jämförelsesiffror till följd av den högre efterfrågan på take-away i kölvattnet av pandemin. Båda affärsområdena såg sjunkande volymer i Q3.

På gruppnivå ökade bruttoresultatet med 35% och bruttomarginalen har nu återhämtat sig till samma nivå som före pandemin. Det operativa resultatet ökade med 46%, där rörelsemarginalen landade på 11,6% (8,4). Bolaget förklarar förbättringen som en konsekvens av ökade intäkter, god kostnadskontroll och minskande inflationstakt.

Målet är att den operativa rörelsemarginalen ska uppgå till minst 10%. Faktum är att Q3 2023 endast utgjorde det andra kvartalet sedan Q4 2019 som den operativa rörelsemarginalen översteg målnivån. Bolaget drabbades hårt av pandemin.

Avslutande tankar

Duni levererade en solid rapport, där lönsamheten kom in högre än mina förväntningar. Bolaget påtalar att efterfrågan fortsatt har varit god, även om en avmattning kunde skönjas mot slutet av perioden.

Efter att ha drabbats hårt av konsekvenserna från covid-pandemin har Duni levererat en stark återhämtning. Inför Q3 2023 hade Duni nio kvartal i följd med organisk tillväxt (year-over-year). Då den organiska tillväxten var negativ i Q3 bröts däremot således denna trend. Den starka återhämtningen bjuder nu på tuffare jämförelsesiffror, något som inte minst syntes i BioPak under nyss avslutade kvartal.

Gällande prishöjningar mot kund börjar nu dessa effekter successivt att klinga av. Under det gångna kvartalet genomförde bolaget vissa prissänkningar i syfte att möta konkurrensen på vissa kontrakt och volymaffärer.

Duni levererade ett starkt kassaflöde och har en solid finansiell ställning, där den räntebärande nettoskulden i kvartalet sjönk till under 1 000 mkr för första gången på flera år. Sammantaget sjönk den räntebärande nettoskulden med 45% jämfört med Q3 2022. Detta skapar utrymme för exempelvis tillväxtfrämjande initiativ och/eller en god utdelningsnivå till våren.

När börsen stängde i fredags handlades Duni-aktien till 105,80 kr. Som vinst per aktie 2024 har jag skissat på 9,63 kr. Det ger P/E 11. Jag tycker att Duni förtjänar en högre värdering. Mitt motiverade värde för Duni uppgår till cirka 135 kr. Det ger en kurspotential på 28%.

Jag är inte främmande för att öka mitt innehav i Duni. Då det finns många intressanta köplägen på börsen för tillfället skulle jag dock gärna se en studs nedåt (allt annat lika) i Duni innan jag köper fler aktier.

2 comments:

  1. Nu förstår jag varför Rune Andersson och Mellby Gård har tankat aktier. Siffrorna ser bra ut jämgört med Covidtiden precis som du skrivit. Det är även bra att skulderna har minskat i bolaget. Att skulderna minskat är något som behövs just nu när räntorna har stigit. Att nettoskulden minskar är något mer nödvändigt en någonsin m.a.o. lite nyfiken dock hur hög/hur låg de räntebärande skulderna var Q3 2022?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den räntebärande nettoskulden var 1 745 mkr vid utgången av Q3 2022. Vid samma tidpunkt uppgick likvida medel till 295 mkr.

      Delete