Pages

Friday 3 November 2023

Ogunsen: Statistik för oktober

Ännu en månad har passerat och det är dags att summera lite statistik kring antalet nya rekryteringsannonser på Ogunsens olika hemsidor.


Sammantaget har jag i min uppföljning noterat att 31 nya rekryteringsannonser har publicerats på någon av Ogunsens olika hemsidor. Utfallet på 31 nya rekryteringsannonser är tre fler än i september samt att det gör oktober till den bästa månaden hittills i år.

Det är positivt att se att aktivitetsnivån efter sommaren inte har fallerat totalt. Snarare känns det som att det är en hyggligt stabil nivå, även om det är en klart lägre nivå än föregående år samt att det kan skifta snabbt. När dessa inlägg publiceras får jag ofta frågan om hur det såg ut föregående år.

Då Ogunsen i slutet på föregående år gjorde viss justering i deras annonsupplägg är inte min statistik ”like-for-like”, varpå jag inte inkluderar jämförelsesiffror. Det är dock ingen tvekan om att aktiviteten 2023 är lägre än 2022. Från och med januari 2024 kommer det däremot att bli jämförelsesiffror i ovanstående graf.

Som tidigare nämnts bör däremot min uppföljning endast ses som en (i bästa fall) fingervisning. Exempelvis offentliggörs inte alla rekryteringsannonser, bland annat gäller detta för konfidentiella rekryteringsuppdrag.

Även om det inte är primärt fokus i detta inlägg kan jag även lägga med en mening om konsulttjänster. Dessa är för tillfället på en betydligt lägre nivå än tidigare. Det kan bero på flera faktorer. Närmast till hands ligger väl att anta en svagare efterfrågan. Det skulle också kunna bero på att enskilda annonser söker fler personer (t ex ”Just nu söker vi nyexaminerade ekonomistudenter” eller att man har en pool av kandidater man lättare får ut i uppdrag när marknaden är svagare.

Ogunsen torde ha utfallet klart för Q3 nu och än så länge har man åtminstone inte skickat ut någon vinstvarning. Förväntningarna på Q3-rapporten är dock lågt ställda.

No comments:

Post a Comment