Pages

Saturday 11 November 2023

Peab: Q3 2023

I dagens inlägg ges en summering av Peabs Q3-rapport samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Peab. Siffrorna nedan avser Q3 2023 vs. Q3 2022 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen minskade med 12%
  • Rörelseresultatet sjönk från 993 mkr till 786 mkr, där rörelsemarginalen landade på 5,3% (6,0)
  • Resultatet per aktie uppgick till 1,85 kr (2,69)
  • Orderingången uppgick till 11 034 mkr (13 095)

En särskilt svag utveckling för affärsområde Bygg (-8%) och affärsområde Projektutveckling (-62%) bidrog till den sjunkande nettoomsättningen för Peab.

Gällande Bygg förklaras den sämre utvecklingen framför allt av en låg aktivitet när det kommer till nyproduktion av bostäder. Detta var något som gällde samtliga länder som Peab är verksamma i samt att detta faktum inte har kunnat kompenserats för av andra typer av byggprojekt. Den svaga utvecklingen inom bostäder är förklaringen också till utvecklingen inom affärsområde Projektutveckling.

I övriga affärsområden minskade nettoomsättningen med 3% inom Anläggning och 4% inom Industri. Således minskade nettoomsättningen i Peabs samtliga affärsområden.

Inom Bygg, där rörelsemarginalen sjönk från 2,0% till 1,7%, genomförs initiativ i syfte att anpassa verksamheten till den lägre efterfrågan på bostadsprojekt.

Inom det ofta mest lönsammaste affärsområdet – Projektutveckling – sjönk rörelseresultatet signifikant. Färre sålda bostäder och få produktionsstarter av bostadsprojekt för bostadsrätter/ägarlägenheter skapar en dyster bild för affärsområdet. Nedan bild visar utvecklingen för bostadsdelen inom affärsområde Projektutveckling avseende antal produktionsstarter (exklusive hyresrätter) och rörelsemarginalen på kvartalsbasis.

På det finansiella planet har den räntebärande nettoskulden ökat signifikant under det senaste året, från 5 886 mkr till 10 173 mkr. Det motsvarar en ökning på 73%. Detta förklaras av ökad rörelsekapitalbindning inom huvudsakligen Projektutveckling och Industri. Utöver det har nettoskulden stigit till följd av ökade investeringar i maskiner och produktionsanläggningar. 

Noterbart är också att i nettoskulden ingår projektfinansiering för osåld del av egenutvecklade bostadsprojekt så länge de är under produktion. Den osålda delen uppgick till 2 918 mkr (1 768). Vidare inkluderas en fordran gällande Mall of Scandinavia-tvisten i nettoskulden, dvs. fordran utgör en positiv och mitigerande effekt på nettoskulden. Skulle överklagan av skiljedomstolsbeslutet landa i annat utfall blir Peabs nettoskuld med ens större.

Den ökade nettoskulden har renderat i stigande räntekostnader, från 33 mkr till 129 mkr. Det är en signifikant ökning.

Avslutande tankar

Även om utvecklingen inom vissa delar av Peabs verksamhet uppvisar en tillfredsställande utveckling är det flera delar som har det riktigt utmanande. Positivt är dock att bolaget har flera olika ben att luta sig emot, något som bland annat delvis mitigerar en svagare utveckling på bostadssidan.

En orospunkt vid en investering i Peab är utvecklingen av nettoskulden. Nettoskulden har under det senaste året som sagt ökat med 73%, vilket är en siffra som utgår ifrån att Peab kommer vinna tvisten avseende Mall of Scandinavia. Nettoskuldsättningsgraden har under samma period ökat från 0,4 till 0,7 – vilket utgör den översta gränsen inom ramen för bolagets finansiella mål.

Gällande tvisten kring tidigare utfört arbete med Mall of Scandinavia har detta blivit en (extra) rörig situation då Peab var snabba med att inkludera resultateffekten av skiljedomsförfarandet. Därefter överklagades skiljedomsbeslutet av motparten. Peab fortsätter att hävda sin ståndpunkt som den utan tvekan rätta.

Även om det är en tydlig nedgång i orderingången är det ändå ingen total ”botten ur”-situation på aggregerad basis. Orderstock kvar att producera vid utgången av september 2023 uppgick till 41,7 mdkr, vilket kan jämföras med 48,8 mdkr vid utgången av september 2022.

Under årets tre första kvartal uppgår den redovisade vinsten per aktie till 5,17 kr (5,09). Justerar man för effekten av Mall of Scandinavia uppgår vinsten per aktie till 2,99 kr. Peabs underliggande utveckling är därmed klart lägre än under 2022. Detta är drivet primärt av den svaga utvecklingen på marknaden för nybyggnation av bostäder, vilket för Peabs del är ett särskilt lönsamt segment.

Långsiktigt räknar jag med att bostadsmarknaden ska återhämta sig till solida nivåer. Kortsiktigt skapar det däremot fortsatt press på Peabs verksamhet. Under mer ”normala” omständigheter är min åsikt att Peabs aktie borde stå signifikant högre än vad den gör idag. För att detta ska materialiseras krävs dock en betydligt bättre fart på marknaden för nyproduktion av bostäder.

4 comments:

  1. Inga trevliga siffror men det är nog tyvärr det kommer att se ut ett tag. Sorry men hade sett att du väntat till måndag istället för att komma med detta en helg. Hoppas att helgen blir trevligare än siffrorna för dig och vi läsare:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. För uthålliga investerare hoppas/tror jag det kan bli en bra affär i Peab på nuvarande nivåer. Tajmingfrågan är dock alltid svår och kortsiktigt ser det som sagt fortsatt tufft ut. Hehe, du får vänta med att läsa till på måndag nästa gång ;)

      Delete
  2. Fyller du på mera eller är du nöjd?
    Vad tror angående kommande utdelning? I min bok står 3 kr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gällande utdelningen kommer jag lansera en serie inlägg efter rapportperioden om mina gissningar på utdelning nästa år för mina portföljinnehav. Men just nu står det 2 kr i min bok. Min utgångspunkt har dock försökt vara hellre safe than sorry, jag vill helst inte att utdelningen ska komma in lägre än min prognos :)

      Jag köpte nyligen aktier till under 40 kr. Just nu avvaktar jag köp men är inte främmande för att köpa fler aktier framöver.

      Delete