Pages

Sunday 31 December 2023

Nyårskrönika 2023

År 2023 markerade en stor milstolpe för mig. Efter cirka 12 års fokus på att uppnå finansiellt oberoende och att lämna ekorrhjulet vågade jag under andra halvåret 2023 att ta steget. Detta är det första årliga brevet sedan jag tog klivet in i en nys fas i livet.

Jag har nu varit utanför det traditionella jobbsammanhanget i ett par månader och jag trivs väldigt bra med nuvarande situation och rutiner. Det har skapat betydligt mer utrymme för saker såsom träning och att umgås med nära och kära. Inte minst har det också resulterat i betydligt mer tid för reflektion.

Just tid för reflektion är något som jag tycker jag har saknat under flera år som förvärvsarbetande. Jag har också läst mycket i år. Totalt läste jag 64 böcker, varav flera investeringsrelaterade böcker. Det är givande att ta del av andra personers tankar och åsikter.

Att läsa böcker som handlar om framgångsrika personer och att lära sig om deras såväl framgångar som motgångar är ett smidigt sätt att anskaffa sig nya insikter. Just nya insikter är något som har gjort att jag har funderat på min investeringsstrategi. Jag har landat i att jag önskar genomföra vissa justeringar i min investeringsstrategi i syfte att jaga en än högre avkastning.

Från sparande till investerande

Då jag har lämnat ekorrhjulet innebär det att även min finansiella situation har gått in i en ny fas. Jag beskriver detta skifte som att jag har gått från en period av fokus på sparande/ackumulerande till en fas där investeringar behöver driva utvecklingen framöver.

Även att investeringsdelen har varit en särskilt viktig och gynnsam del under uppbyggnaden av den förmögenhet jag har byggt upp under de senaste 12 åren, så ser jag mig mer som en person som är ”riktigt duktig” på att skapa mycket värde för en begränsad summa pengar – snarare än att jag ser mig som en ”superinvesterare”. Exempelvis tror jag inte många i min omgivning, givet min livsstil, trott att hushållets sparkvot som standard har legat över 60% och stundom även över 80%.

Jag har läst många givande investeringsböcker i år och detta kombinerat med den kunskap som exempelvis vissa besitter på plattformen X (tidigare Twitter) har renderat i uppenbarelsen att det finns många områden jag kan förbättra när det kommer till investeringar.

Med det sagt har jag ändå presterat bättre än index under de senaste 12 åren. Hade jag (allt annat lika) haft en bättre analyskapacitet historiskt hade avkastningen varit än bättre. Att jag har presterat bättre än index har möjliggjorts av en viss tillfredsställande analysnivå, att jag inte hoppat på (för) många lågkvalitativa investeringar, haft en belåning under flera år samt att jag har haft tur. Ett tillräckligt kraftfullt tidvatten bidrar som bekant till att lyfta samtliga båtar.

På temat sparande och investerande vill jag återigen påtala min åsikt om att det i början av en förmögenhetsresa är mycket viktigare att öka sparkvoten än vad det är att ha en exceptionellt god analyskapacitet. Ju större kapital du har byggt upp desto viktigare blir sedan analysförmågan.

15 oktober 2023 – början på en ny investeringsera

Den 15 oktober 2023 innebar startskottet på en ny investeringsera för mig. Jag delade då upp portföljen i två delar: En del som utgör en Pensionsportfölj och en del som innehåller min ”ordinarie” Basportfölj. De båda portföljerna är av signifikant storlek, men Basportföljen är den större utav de båda portföljerna.

I Pensionsportföljen, vilken inte kommer följas upp regelbundet på bloggen, innehas ett mer långsiktigt fokus. Min Basportfölj är föremål för löpande översyn och mer aktiv förvaltning. Om inget annat anges nedan eller generellt på bloggen avses Basportföljen när jag pratar om ”Min portfölj”.

Vid utgången av 2023 innehöll portföljen aktier i 17 olika bolag. Under perioden 16 oktober – 31 december 2023 avkastade Basportföljen 19,6%, vilket kan jämföras med OMXSGI som under samma period steg med 13,2%.

Jag är tacksam och nöjd över att portföljen har utvecklats bättre än index under denna tidsperiod, även om det självfallet är en alldeles för kort period för att dra några egentliga slutsatser. Även ett år är en för kort tidsperiod för att dra några stora växlar på portföljens utveckling. Ett år är inget annat än den tid det tar för jorden att färdas ett varv runt solen.

Då mitt jobb numera är att förvalta hushållets aktieportfölj kräver det ett ökat engagemang och fokus från min sida. Det kommer således bli än mer fokus på bolagsanalys. Jag hoppas dock också att det kommer finnas tid och utrymme att fortsätta publicera en hel del blogginlägg.

2023 – Ett väldigt lärorikt år

Det är fascinerande med börsen att man dels aldrig blir fullärd, men dels också att det i en del fall ofta ter sig att ju längre man håller på desto mer står det klart att man inte vet – även om man ofta tenderar att tro det omvända. Åtminstone gäller det för mig.

Ett konkret exempel på en lärdom jag tar med mig från det gångna året är att marginalerna inom konsultsektorn på aggregerad basis inte hade etablerats på en klart högre nivå än historiskt. I början av året gick dock allt som på räls för sektorn och jag levde i tron om att ”nu har det hänt, marginalerna har varaktigt hankat sig upp till högre nivåer”. Det var en lärdom som kostade pengar.

Jag pratar givetvis specifikt om min erfarenhet i B3 Consulting Group. Ett innehav som gick som en raket efter att jag hade köpt in mig. Tidigare i år toppade aktien några kronor över 200-strecket. Sedan gick det snabbt nedåt och mer än halva börsvärdet eliminerades innan en botten (för den här gången?) kunde sättas.

Trots att jag sålde av aktier i B3 vid flera tillfällen på resan upp (inklusive en försäljning över 200 kr) hade jag ett för mig betydande innehav kvar när nedgången satte fart.

Dansa är kul, särskilt motvalls

På tal om B3 så renderade en vinstvarning, ledningsförändringar och en snabbt fallande aktiekurs i att bolaget fick stå i skottgluggen som ett särskilt svagt presterande bolag inom konsultsektorn. Det tyckte jag var orättvist.

B3 levererade otillfredsställande, men det var man inte ensam om att göra. Hursomhelst, som bekant är det få saker som styr sentimentet i samma omfattning som aktiekursens rörelser.

När de kritiska rösterna nådde sin kulmen vände aktien uppåt. Dagen efter att Q3-rapporten släpptes köpte jag aktier för 72,70 kr per styck. Sedan dess har aktien stigit med över 50%. Att kunna handla B3 kring 70-80 kr tycker jag är en attraktiv deal.

Efter den snabba kursuppgången är det givetvis inte samma fynd, även om jag anser att B3 långsiktigt bör handlas högre än idag. Framför allt när den polska verksamheten har konsoliderats in, vilket sker senast 2025.

Jag tycker hela utvecklingen i B3 är något som styrker tesen om att det inte sällan finns intressanta reflektioner att dra från att agera motvalls. Ett annat exempel på detta är H&M, vars aktie har stigit med 57% i år. Jag tror inte att det är många som hade tippat H&M som börsvinnare 2023 om aktien exempelvis hade ställts i en tävling mot Evolution, Nibe och Investor. Snarare tror jag att många hade placerat H&M i botten av de fyra bolagen. Kanske att en del hade gissat att H&M skulle prestera bättre än Clas Ohlson om även den aktien fick vara med i tävlingen. Clas Ohlson steg dock med 119%.

Förbättringsområden

Det finns många saker som jag behöver fokusera på och förbättra. Nedan nämns tre saker jag ska lägga extra fokus på 2024.

- Våga hålla kassa: Personligen tycker jag att det stundtals pågår en lite tröttsam debatt huruvida man ska hålla kassa eller inte. I uppgångar hörs ofta gänget som inte anser att man ska hålla kassa, medan i nedgångar verkar de flesta ha kassa redo att sätta i arbete. Ironiskt nog är det ibland samma personer som inte tycker man ska ha kassa men som i nedgång ändå verkar ha kassa.

Den åsikt som jag har framfört vid ett par tillfällen är att ingen någonsin är fullinvesterad. Hursomhelst, jag tycker det är svårt att se likvida medel sitta vilandes utanför börsen. Det är ibland som om börsens magnetfält (läs: investerarens beroendeproblematik till börsen) går på alla cylindrar och likvida medel sätts i arbete per omgående. Det är också lätt att man hamnar i en FOMO-situation och således sätter pengar i arbete i ilfart i syfte att säkerställa att man inte missar eventuell avkastning.

På kort sikt rör sig börsen relativt mycket upp och ner. Jag säger verkligen inte att jag har någon tro på att jag kan tajma börsens rörelser. Men jag vill ändå skapa en tydligare känsla att pengar inte måste investeras omedelbart. Det räcker med att man hittar ett ytterst begränsat fåtal väldigt intressanta investeringsidéer per år.

- Minska antalet transaktioner: Ett annat fokusområde för 2024 är att minska antalet transaktioner. Detta är något som kan spinnas vidare på gällande att det räcker att finna ett fåtal intressanta investeringsidéer per år. Det är ytterst viktigt att vara varsam med kapitalet. Det är svårt nog att upprätthålla en avkastning som klart överstiger index. Det är därför onödigt att göra det än svårare genom att ge bort avkastning i form av höga transaktionskostnader.

- Öka kvaliteten i bolagen som tar plats i portföljen: Jag känner också att jag behöver öka fokus på att säkerställa kvaliteten på de bolag som tar plats i portföljen. Historiskt har jag ibland låtit bolag med en för svag kvalitet komma in i portföljen, huvudsakligen som en konsekvens av att aktien har uppvisat en låg värdering och om ”bara A, B och C” inträffar kommer att aktien ska stå signifikant högre. Det är däremot allt för många förhoppningar om så kallade turn arounds som inte blir något annat än just förhoppningar.

Välkommen 2024

Gällande börsutvecklingen för 2024 har jag ingen åsikt om vad börsåret kommer att bjuda på. Konsensus ter sig vara att det finns potential för ett solitt börsår, framför allt för småbolag. Vi får se om det bli så eller om det kända uttrycket ”You can’t be successful by doing the same as everyone else” ger sig till känna. Oavsett vilket är ordet ”småbolag” ett brett begrepp och att bara köpa ett slumpartat småbolag tror jag inte är en god idé 😊

Sammantaget har portföljen i veckan noterat nya rekordnivåer dagligen och året stängde således på all-time high. Börsen kan givetvis inte hålla samma tempo löpande som den har gjort under november och december. Det kommer alltid sättningar i olika omfattningar. När dessa inträffar är däremot svårt att sia om. Personligen har jag i slutet av året tryckt på säljknappen vid ett par tillfällen, mer om det i min månadsrapport för december 2023.

Min förhoppning om 2024 är att jag ska göra solida analyser och investera i kvalitativa bolag med sunda värderingar och god risk/reward. Om det är något som görs konsekvent över tid hoppas jag att portföljen kan uppvisa en långsiktigt god utveckling.

Gott Nytt År!

11 comments:

  1. Intressant krönika. Att hålla i kassa är också en sak som jag kommer att sträva efter då det krävs för att inte transaktionerna skall bli för många. Trotts Svag krona och inflation har bolag som H&M och Clas Ohlson klarat sig suveränt. Hårt arbete i 1,5 år med sparpaket och lönsamhet plus att dem har sett kundens prismedvetenhet ä receptet enligt VD. Försäljningskostnaderna har minskat och man har koncentrerat verksamheten till 5 produktområden. Har ägt Clas Ohlson iår men dumpade i mitten av oktober. Clas Ohlson har värvat reservdelsbolaget Spares och Elon Musks Starlink har börjat säljas 2023. Angående H&M är det väl Stefan Perssons insiderköp som har påverkat? Evo är en evig kandidat till vinnare. På tal om nummer 2 Nibe kommer de att tappa sin chef för största området Climate Solutions som tillträder som VD för Hexpol efter att deras VD tillika styrelseledamot i Nibe VD avlidit i September.


    Önskar Gott Nytt år och lycka till med 2024.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Mikael! Ja, verkligen imponerande av H&M och Clas Ohlson. Håller med om att Persson-familjens köp gynnar H&M. Givet att Familjen Persson köper allt fler aktier torde den effekt bli större och större? :)

      Gott Nytt År!

      Delete
  2. Harregud, det är som att du summerade mina egna lärdomar från 2023, tack för att du delar, du är sund och älskar läsa dina inlägg.
    För mig är 2023 fantastiskt, lärde mig att aldrig jaga aktier och ha en ”smart money” portfölj tänk och fokusera på kvalitet.Mycket lärdomar från ”the most important thing”, när det gäller kassa så är jag enig, försöker använda RSI och VIX för att köpa när andra säljer heltenkelt😀. ökade på också B3 från 80-96, 3,5% så jag är nöjd. 2023 slutade på 30% i insättning och 19% utveckling 👍Udelning steg från 42K till 103K

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för de fina orden, det värmer oerhört mycket! Grattis till ett strålande år och snyggt med B3. The Most Important Thing är en favoritbok hos mig med :)

      Delete
  3. Trevlig krönika med mycket klokheter. Som vanligt! ;-)
    Jag fastnade särskilt för "Då mitt jobb numera är att förvalta hushållets aktieportfölj..." Fasen vad härligt ändå! Bra jobbat!

    Gott Nytt År till dig och din familj!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Fumlan! Hehe, får hoppas att familjen inte ger mig sparken från förvaltaruppdraget :)

      Gott Nytt År!

      Delete
  4. Trevlig nyårskrönika! Många delar är som att titta sig själv i spegeln, speciellt det med att hålla höga sparkvoter och göra mycket med lite. Jag har exakt samma inriktning och försöker alltid hitta billiga sätt att göra saker. En av de mest effektiva sätten är att lära sig att göra saker själv istället för att ge bort stora pengar till andra som gör det åt en. Jag anlitar i princip aldrig hantverkare, bortsett från riktigt tunga eländiga jobb eller jobb där det kan bli riktigt dyrt att klanta sig, och där jobben kräver en hel del finess.

    Att förvalta en portfölj aktivt är däremot inget för mig. Ibland har man haft tur och plockat ett bolag som stuckit iväg i värde kankse för att man litade på sin magkänsla eller att man läste någon analytikers spådom. Ofta har det dock resulterat i förlorade pengar. SÅlde t.ex. Exxon efter ca 60% uppgång när flera välrenommerade analytiker konstaterade att toppen är nådd, nu är det bara elände framöver. Då stod oljepriset i 65 dollar. Nu är det väl över 100. Gillade bolaget och hade ett grymt GAV, men ibland blir frestelsen att "plocka hem en vinst" lite för stor. Har ägt flera bolag som under åren stuckit iväg upp kanske 10-120% för att sedan lika snabbt falla ner till 20-30%. Varför sålde jag inte där vid 100%? "Borde man inte insett att toppen var nådd?" Sådana frågor är inte lätta att svara på, så jag gör mig därför en tjänst att hålla mig undan från spekulationer och gissningar kring aktiers värden, och satsar istället på kassaflöden och direktavkastningar, som är betydligt mer förutsägbart och lågvolatilt.

    Du har också märkt att man får mycket tid över till att tänka? Ja det är väl en av de stora upptäckterna med min förtids-FIRE. Det är väl både bra och dåligt har jag upptäckt, risken för grubblerier är väldigt stor, jämfört med när man jobbade och hade småbarn och man sällan hade tid att peta i portföljen utan lät det bara rulla på.

    Skriv gärna mer om det praktiska livet som FIRE, som t.ex. kontakter med myndigheter, budgetar och sånt. Det tycker i alla fall jag är minst lika intressant och viktigt som aktieanalyser. Det är mycket som man bara tar för givet medans man är förvärvsanställd, men som funkar helt annorlunda eller inte alls om man saknar anställning... det finns säkert många olika "life hacks" för att lösa dessa, berätta gärna om hur ni har lyckats! Ett exempel är ju om man har bolån i en bank och måste svara på sin sysselsättning i bankens årliga KYC-uppdatering. Vad svarade du?

    Gott Nytt År!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Snålgrisen! Kul att vi har många saker gemensamt.

      Instämmer med att det är svårt att tajma marknaden och förstår din poäng. Jag ska ge det ett försök, om det inte funkar får jag hitta på ett annat upplägg :)

      Ja, känns riktigt skönt att ha mer tid att processa tankar etc. Men håller med dig om att det inte är bra med för mycket tid för reflektion då det är lätt att övertänka och grubbla.

      Tack för tips på framtida bloggämnen. Jag har inte fått frågan än om att göra någon KYC-uppdatering efter FIRE-steget exekverades, gissar att det kommer nästa år. Vi sökte nyligen om lånelöfte, kanske jag kan skriva några rader om det framöver.

      Gott Nytt År!

      Delete
  5. Många visa ord, får blue längre momentary imorgon
    Got Nytt År allihopa
    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
  6. J-vla auto spelling:(
    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete