Pages

Tuesday 23 January 2024

Avanza: Q4 2023

I fredags presenterade Avanza sin Q4-rapport för verksamhetsår 2023. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning. Jag äger i skrivande stund inte aktier i Avanza. Siffrorna avser Q4 2023 vs. Q4 2022 om inget annat anges.

  • Rörelseintäkterna ökade med 4% till 882 mkr
  • Rörelsekostnaderna steg med 12% till 306 mkr
  • Rörelseresultatet ökade med 1% till 580 mkr
  • Resultatet per aktie efter utspädning ökade från 3,15 kr till 3,18 kr
  • Avkastningen på eget kapital sjönk från 42% till 36%
  • Styrelsen föreslår en utdelning på 11,50 kr per aktie (7,50) för verksamhetsår 2023

De stigande intäkterna förklaras av att räntenettot ökade med 17%. Exklusive detta hade Avanza redovisat sjunkande intäkter. Avseende övriga intäkter sjönk courtagenettot med 18%, medan fondprovisionsnettot och valutanettot ökade med 10% respektive 6% vardera. Sammantaget utgör räntenettot 49% av Avanzas intäkter.

Nedan är en intressant graf som visar Avanzas intäktsutveckling per kvartal från och med Q1 2016 för segmenten courtagenetto (inklusive valutaväxling), fondprovisionsnetto och räntenetto.


Kostnadsökningen drevs bland annat av ökade personalkostnader. För 2024 spår Avanza en kostnadsökning på 9,5%, vilket också främst förklaras av högre personalkostnader.

Under det fjärde kvartalet blev Avanza utsedda till aktören med Sveriges nöjdaste sparkunder, vilket var fjortonde året i följd som man erhöll denna utmärkelse. På erbjudande-sidan har man lanserat två nya fonder: Avanza Ränta Global och Avanza Ränta Kort.

Totalt sett har Avanza nu drygt 1,9 miljoner kunder, där nettokundsinflödet i Q4 var 27 900 personer. På kapitalsidan levererade man ett nettoinflöde på 18,1 mdkr.

Mina tankar

Avanza är ett kvalitetsbolag. Det är ett bolag jag regelbundet följer. Däremot tycker jag att storbanken, förlåt jag menade nischbanken 😉, Avanza allt som oftast har handlats till en i mitt tyckte för hög värdering.

Det må vara, och ha varit, fel men jag är inte intresserad av att köpa Avanza till exempelvis P/E 20. Självklart tycker jag att Avanza ska ha en tydlig premie mot storbankerna men för P/E 20 eller högre tycker jag att det finns mer intressanta långsiktiga case, inte minst då bolaget mer och mer rör sig åt storbankshållet.

Avanza har en ypperlig mängd statistik på sin hemsida. Där framgår att det genomsnittliga P/E-talet baserat på bakåtblickande 12 månaders vinst per aktie uppgår till 23,2 för perioden 2001-2023.

När börsen stängde i fredags handlades aktien till 207,60 kr. Baserat på vinsten per aktie 2023 handlas Avanza nu till P/E 16,4 på rullande 12 månader. Jag kommer fortsätta att hålla koll på Avanza och om vindarna blåser rätt trycker jag gärna på köpknappen.

Det är för tillfället lite ökad osäkerhet kring Avanza där flera nyckelpersoner har lämnat (inklusive VD), stundtals teknikutmaningar, utmanande omvärld för hushållen och stark konkurrens på marknaden etc.

Då räntenettot utgjorde cirka 50% av intäkterna i Q4 riskeras en press på den totala intäktsbasen om/när Riksbanken sänker räntorna. I rapporten kan man med lite fantasi ana en ”smygvinstvarning” gällande målet om att i slutet av 2025 ha en marknadsandel om minst 10% av den svenska sparmarknaden. Mer konkret skrev man ”Trots höga andelar av nettoinflödet kommer vi att behöva två år med stark börs för att nå dit”. För perioden oktober 2022 till september 2023 uppgick Avanzas marknadsandel till 6,5%. Det var en nedgång från 6,6% för tolvmånadersperioden som slutade den sista juni 2023.

Jag har skissat på en vinst per aktie på 12,72 kr för 2024. Jag såg att Kepler estimerar en vinst per aktie på 12,48 kr. Jag kan tänka mig att sträcka mig till att Avanza kan handlas till en motiverad P/E-multipel på 16. Min vinstgissning ger då en motiverad kurs på 204 kr.

Givet att jag också min säkerhetsmarginal ska uppfyllas behöver aktien komma ned till cirka 156 kr. Jag fortsätter att följa Avanzas utveckling men är medveten om att jag nog kan komma att göra det utan att finnas med i aktieägarlistan.

2 comments:

  1. Jag tycker att Avanza är en över lag smidig plattform, men det är synd när ett antal färgstarka nyckelpersoner och sparnördar lämnar och ersätts av mellanmjölk. Plattformen som sådan gillar jag och har börjar bli vän med den nya innehavssidan. Det absolut största minuset är att de stänger så pass många värdepapper från handel, då de verkar sakna något faktablad som EU har bestämt ska finnas vid försäljning till kunder i EU. Där har du CEFs, LPs och CLOs med flera. Nordnet gör andra tolkningar och flera av dessa värdepapper går fortsatt att handla där.
    Hur som helst, är Avanza smidig, och det där pengarasslandet i mobilen när utdelningar kommer blir man aldrig trött på att höra. Nu har de även fått ordning på detta med källskatten, och den kommer väl i slutet av nästa månad hoppas jag. Då blir det ca 50 extra laxar att köpa något fint för, mums!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med, jag gillar också Avanza och är nöjd med den jag som kund får hos dem. Intressant att Nordnet och Avanza gör olika tolkningar kring vilka värdepapper/produkter som ska/kan erbjudas. Haha, pengarasslandet på mobilen är underbart :)

      Delete