Pages

Monday 22 January 2024

Portföljnyheter: v.3 2024

I dagens inlägg summeras lite portföljrelaterade nyheter från föregående vecka.

EVOLUTION: Under perioden 8-12 januari återköpte EVO 347 500 aktier. Sammantaget äger EVO nu 3 446 930 aktier. Twitter-profilen Caaaarli uppmärksammade i veckan mig (och sina övriga följare) på att bland EVOs nya live-spel 2024 återfinns ett spel med titeln Stock Market.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att EVO använder sitt starka kassaflöde till att återköpa aktier. Den totala ackumulerade andelen aktier EVO äger uppgår nu till 1,60%. Det är inte direkt någon enormt stor andel, men sakta men säkert ökar man andelen. Som tidigare har nämnts ser jag gärna att EVO fortsätter att använda sitt fina kassaflöde till att regelbundet över tid återköpa aktier.

Det är också glädjande att se att man har en fortsatt stark och spännande pipeline med nya spel. Ett spel som heter Stock Market låter ju onekligen intressant.

ITAB: Förutom redovisning av föregående veckas aktieåterköp har ITAB under veckan också annonserat att man har ingått avtal med en ledande europeisk dagligvarukedja, där 7 200 självutcheckningskassor ska levereras. Implementeringen väntas vara klar i februari 2025. Det totala ordervärdet under 2024 uppgår till 16 miljoner euro.

Min kommentar: Det är glädjande att se att ITAB plockar hem en fin order från en större europeisk dagligvarukedja. Aktien gick riktigt starkt förra veckan, drivet huvudsakligen av en positiv analys i Dagens Industri.

NCC: På måndagen informerade NCC att man vunnit uppdraget att utföra en om- och tillbyggnad av Ångermanlands nya tingsrätt i Härnösand. Ordervärdet uppgår till 180 mkr. Byggstart sker i april 2024 och väntas vara klart i mars 2026.

På måndagen annonserade NCC att man erhållit uppdraget att bygga en anläggning för avskiljning och lagring av koldioxid i Danmark. Ordervärdet uppgår till 300 mkr. Arbetet inleds i början av 2024 och planeras vara färdigt i slutet av 2025.

På måndagen annonserade NCC också att man ska bygga ett nytt äldreboende i Västerås. Ordervärdet uppgår till 150 mkr. Arbetet ska vara klart hösten 2025.

På tisdagen meddelade NCC att man fått uppdraget att bygga en ny förskola i Asker kommun i Norge. Ordervärdet uppgår till 72 mkr. Arbetet ska vara klart i augusti 2025.

På tisdagen stod det också klart att NCC vunnit uppdraget att bygga en större och modernare terminal- och kontorsbyggnad åt DB Schenker i Skellefteå. Ordervärdet uppgår till 130 mkr. Arbetet väntas vara klart i maj 2025.

På tisdagen informerade NCC att man fått uppdrag av Vellinge kommun att anlägga skyddsvallar mot höga havsnivåer på Falsterbonäset. Ordervärdet uppgår till 90 mkr. Arbetet ska vara färdigt i slutet av 2026.

På onsdagen meddelade NCC att man fått uppdraget att genomföra bostadsrenoveringsarbete i Köpenhamn. Ordervärdet uppgår till 225 mkr. Arbetet väntas vara klart under 2026.

På torsdagen informerade NCC att man vunnit ett uppdrag å Trafikverkets vägnar. Ordervärdet uppgår till 80 mkr. Arbetet väntas vara färdigt under hösten 2025.

Min kommentar: Det var en riktigt fin vecka för NCC gällande antal nya ordrar. Sammantaget har man presenterat ordrar på ett aggregerat ordervärde på drygt 1,2 mdkr under föregående vecka. Många mindre ordrar är något jag gillar då det sprider riskerna på flera uppdrag.

PEAB: På tisdagen annonserade Peab att man vunnit uppdraget att bygga en ny kaj i Skellefteå. Ordervärdet uppgår till 1 132 mkr. Arbetet planeras vara klart i slutet av 2027.

På torsdagskvällen skickade Peab ut en vinstvarning. Man skrev där bland annat följande: ”Peab anpassar sin verksamhet för att möta den kraftigt försämrade bostadsmarknaden samt tar kostnader för reserveringar, nedskrivningar och omstruktureringar om totalt 525 Mkr som belastar det fjärde kvartalet 2023”.

Min kommentar: Ordernyheten är givetvis tillfredsställande. Den nyhet som upptar hela nyhetsflödet är dock såklart vinstvarningen. Peabs vinstvarning sänkte aktien med 13,79% i fredags. Sammantaget var inte orsakerna som lyftes upp i vinstvarningen särskilt förvånande. Bostadsmarknaden för nyproduktion är oerhört tuff för tillfället, ett område som historiskt har varit Peabs mest lönsamma område. Det kommer att ta tid innan denna marknad noterar ett tydligt bättre momenten. För Peabs del är det ändå gynnsamt att man har flera ben att stå på. Att skuldsättningsgraden ligger inom målintervallet är något jag tycker var positivt i vinstvarningen, då utvecklingen där varit lite oroande på sistone. Gällande utdelningsförslaget på 1,50 kr per aktie så kom den in lägre än väntat. Det är såklart lite tråkigt men jag lägger ingen större vikt vid det. Verksamhetsutvecklingen är betydligt viktigare än utdelningsbeskedet.

RESURS: På torsdagen informerade Resurs att man genomför flera ändringar i ledningsgruppen. Nytillträdda medlemmar i ledningsgruppen är Joseph Hajj (har tidigare jobbat på bland annat Swish och Klarna), Pär Isaksson (har tidigare jobbat som t ex CIO på Klarna) och Johan Rönnerman (har tidigare bland annat jobbat på tyska Bertelsmannkoncernen och Electrolux). Förändringarna träder i kraft den 1 februari. 

Min kommentar: Jag tycker att det är positivt att Magnus genomför förändringar i ledningsgruppen. Personligen hade jag inte motsatt mig att även ytterligare roller ersattes med en ny person. När Q4-rapporten har publicerats hoppas jag att det kommer dyka upp en hel del insynsköp i Resurs.

2 comments:

  1. 1.Alleima har fått order på 250mkr angående ånggenaratorer för kärnkraftverk i USA.
    Kommentar: Roligt att orderboken tickar på. Det är ingen snack om kärnkraftverk i USA eller inte.

    2. Axfood öppnade butik i Wallenstams lokaler i Göteborg.
    Kommentar: Spännande med en ny butik.

    3. Coor tecknar avtal med Sweco värt 85 miljoner. Kommentar: Det skall bli spännande att se hur det går för Coor 2024. 2023 blev det kontrakt på 420mkr men förlorat kontrakt på 500mkr.

    4. Likt NCC har Skanska fått ordrar. Men vi börjar med att Skanska hyr ut Citygate i Göteborg till Advania. Ytan är 1800kvm. På tisdagen fick man en order gällande att bygga kontor åt DNB försäkring i Trondheim värt 660miljoner.
    I torsdags kom 2 nyheter. 1. Nordiska investeringsbanken ger Skanska 785 miljoner kopplat till hållbarhetsavtal. 2. 130 lägenheter i Hissingen i Göteborg skall byggas. Ordervärde är 280miljoner.
    Kommentar: Som vanligt många nyheter från Skanska

    5. Tele2 Skall börja använda Amazons molntjänst AWS för att förbättra sin kundtjänst.

    6. Volvo har valt att minska 10% av produktionen i Tuvefabriken. Dessutom säljer man Arquus till John Cockerill defense. Kommentar: Här känns det som om lågkonjukturen har kommit. Tyvärr blir Arquus försäljningen - 900mkr. Arquus tillverkar specialfordon för militären.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för som alltid intressanta nyheter Mikael!

      Delete