Pages

Monday 29 January 2024

Belåningsgrad + signifikant extraamortering på bolånet

En återkommande fråga är huruvida man ska investera eller amortera.

Många har olika tankar i frågan men det korta svaret är att det beror på. När vi nu har byggt upp en tillfredsställande finansiell situation och inte längre har två heltidslöner i hushållet är vårt fokus på att minska riskerna i vår finansiella situation.

Under januari har vi därför använt en del av våra likvider till att genomföra en extraamortering på vårt bolån. Sammantaget har vi under månaden amorterat av cirka 300 000 kr. Att amortera är inte något jag finner vara särskilt kul, men samtidigt ger det ändå en tillfredsställande känsla när skulden tar ett litet större steg neråt.

Även om vi har några miljoner kronor kvar i skuld känns det ändå inte omöjligt att få bort hela bolånet. Belåningsgraden ligger nu på cirka 33%. Det tycker jag inte är en särskilt ansträngd nivå. Teoretiskt skulle vi kunna ta pengar från aktieportföljen och amortera bort hela lånet per omgående, om vi skulle vilja. Det är dock inget jag kommer att rösta för 😊

Givet att du har bolån: Vad ligger din belåningsgrad på för tillfället?

12 comments:

  1. Jag har huslånet fördelat på två lån. Jag valde att binda för några år sedan när räntan var som lägst. Ett av dessa gick ut nu i höstas så då valde jag att amortera av 60% av det lånet. Den andra delen är fortfarande bunden till 1.33% fram till nästa höst. Min belåningsgrad är nu ca 25%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt fin tajming, snyggt med att amortera bort 60% och skönt att fortsatt ha en låg räntenivå på delar av lånet samt överlag låg belåningsgrad. Grymt jobbat!

      Delete
    2. Att vi lyckades tajma botten rent räntemässigt var mer tur en skicklighet och att vi hade möjlighet att amortera bort så mycket var tack vare ett arv. Är dock nöjd med att jag vågade ta de finansiella besluten som jag själv trodde på.

      Glömde tacka för en bra blogg, keep it up!

      Delete
    3. Duktiga personer tenderar att ha "tur" :) Kul att du gillar bloggen, det värmer mycket!

      Delete
  2. Efter att jag hade borgensåtaganden i ett företag som gick i konkurs blev jag tyvärr tvungen att låna upp 2,5 mkr på huset för att lösa detta åtaganden. Efter det ligger jag på 80% belåningsgrad. :(

    ReplyDelete
  3. Min lägenhet är värd 3,8 MSEK och bolånet är på 2 MSEK (dvs bolånegrad på ca 52%). Jag bor själv med två barn. Skulle kunna dunka in bortåt en halv miljon till i lägenheten men är inte sugen på det. Istället investerar jag och sätter undan på sparkonto med ca 4% ränta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt fint! Låter klokt med investeringar och sparkonto med god ränta.

      Delete
  4. Värde ca 3 miljoner, lån exakt 1 miljon. Så 33% ungefär.
    Jag investerar hellre än ammorterar just nu. Men om räntorna fortfarande var på väg upp skulle jag nog tänka annorlunda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt fint! Låter som bra prioriteringar, börsen känns långsiktigt mer intressant än amortering :)

      Delete
  5. 10m i lån men amorterar på

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra jobbat med amorteringen! Det är ett signifikant lån, då blir man lite nyfiken på var du bor ;)

      Delete