Pages

Sunday 28 January 2024

Portföljnyheter: v.4 2024

I dagens inlägg summeras lite portföljrelaterade nyheter från innevarande vecka.

B3 CONSULTING GROUP: I Stockholm har nu B3 flyttat in i ett nytt kontor, vilket är beläget på Wallingatan 2 i centrala Stockholm. Den, om några månader, tillträdande VD:n klippte bandet på invigningsfesten – där det bland annat också bjöds på live-musik av B3-kollegor. 

Vidare har B3 i veckan exempelvis deltagit (med egen monter) på mässan ”Lösningar för Offentlig Sektor”. Mässan, som hölls i Kista, uppges vara Sveriges största mötesplats för personer som leder, utvecklar och organiserar offentlig verksamhet.

Det har också annonserats att B3 är del i projektet ”Program Millennium”. Det är ett projekt där man inför en gemensam vårdinformationsmiljö i hela Västra Götalands-regionen.

Min kommentar: Jag har inte sett någon information gällande hyresnivåer på det nya kontoret vs. det tidigare kontoret. Generellt sett inga särskilt signifikanta nyheter att rapportera om ur ett aktieperspektiv (givet att inte nya kontoret medför tydligt ändrade kostnadsnivåer).

EVOLUTION: Under perioden 15-19 januari återköpte EVO 184 892 aktier. Sammantaget äger EVO nu 3 631 822 aktier.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att EVO använder sitt starka kassaflöde till att återköpa aktier. Den totala ackumulerade andelen aktier EVO äger uppgår nu till 1,68%, vilket kan jämföras med 1,60% veckan innan. Det är inte direkt någon enormt stor andel, men sakta men säkert ökar man andelen.

HANDELSBANKEN: På fredagen skickade Handelsbanken ut ett pressmeddelande där man skrev att bolagets tidigare kommunikationschef nu också lämnar sina uppdrag i Handelsbanken Liv och EFN:s styrelser. Detta efter att hon den 9 januari blev entledigad från sin tjänst som kommunikationschef. Vidare uppges att man också har entledigat personen som hade rollen som presschef och chef extern kommunikation.

Min kommentar: Handelsbankens nya VD kom in med ambitionen att förbättra kommunikationen, framför allt vad gäller kommunikation till ”marknaden”. Fredagens pressmeddelande var inte något som gav kommunikationsambitionen en strålande start. Den tidigare kommunikationschefen meddelade att hon har sagt upp sig själv, vilket styrks av hur nyheten kommunicerades internt, och att hon således inte har blivit entledigad.

Jag tycker det hela är lite genant för Handelsbanken, samt att det är lite märkligt att man inte skickade ut pressmeddelande direkt när den tidigare kommunikationschefen upphörde sin anställning / när det kommunicerades internt.

PEAB: På måndagen meddelade Peab att man vunnit uppdraget att bygga en ny brandstation i finska S:t Karins. Ordervärdet uppgår till 11 miljoner euro. Arbetet planeras att vara färdigt i augusti 2025.

På torsdagen informerade Peab att man fått uppdraget att bygga om Uddebo avloppsreningsverk i Luleå. Ordervärdet uppgår till 157 mkr. Arbetet beräknas vara klart under andra kvartalet 2026.

På fredagen meddelade Peab att man fått uppdraget att bygga 191 hyreslägenheter samt kontor och garage i Jönköping. Ordervärdet uppgår till 368 mkr. Arbetet väntas vara klart i maj 2028. 

För övrigt har det kommit ut information om att 250 medarbetare kommer tvingas lämna sina positioner på Peab. Detta som en del i bolagets ambition att spara kostnader.

Min kommentar: Förutom att jaga in nya uppdrag jobbar Peab aktivt med att krympa kostnadsbasen. Givet den utmanande omvärldssituationen är det något som krävs. Peab bjöd nyligen in till en kapitalmarknadsdag i februari, det ska bli intressant att se vad bolaget kommunicerar där.

RESURS: På måndagen annonserades det att kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating upprepar Resurs Banks kreditbetyg BBB. Nytt för den här gången är dock att utsikterna ändras från stabila till negativa. Förändringen till negativa utsikter förklaras av osäkerheten kring framtida kreditförluster.

På torsdagen annonserade regeringen att man ämnar att ränteavdraget på konsumtionslån utan trygga säkerheter ska fasas ut. Förslaget innebär att ränteavdrag för lån som inte lämnas mot säkerhet i bostad, fordon eller båt trappas av under två år för att vara helt utfasat den 1 januari 2026. Detta är en åtgärd i syfte för att minska risken för överskuldsättning. Regeringen gav även ett uppdrag till Finansinspektionen om att ta ställning till om bolånetaket ska höjas från 85 till 90 procent.

Min kommentar: Kreditbetyget BBB är något som Resurs har haft från Nordic Credit Rating från och med 2019. Jag ser ingen dramatik med veckans besked, även om jag såklart helst hade sett att utsikterna varit oförändrade. Även om jag personligen inte ser någon dramatik i beskedet är de ändrade utsikterna ändå något som hamnar på det negativa kontot. Det är många saker den senaste dryga veckan som har hamnat på det negativa kontot.

Om man trodde att det började bli fullt på kontot med negativa nyheter kom regeringen på torsdagen alltså med beskedet att man planerar att fasa ut avdragsrätten på konsumtionslån utan ”trygga” säkerheter. Det kan man tycka är ett sunt initiativ, och en bra balansgång där bland annat bostadslån fortsatt utgör grund för ränteavdrag. För Resurs del är det däremot inte positivt, då konsumtionslån till svenska kunder är en viktig del av affären.

4 comments:

  1. Hej DS!
    Tycker att det är bra att regeringen fasar ut avdragsrätten. För Resurs del är det troligtvis negativt men frågan är hur många som kommer tänka på detta när de tar lånen. De som tagit lånen har ju fått betala lika mycket innan men sedan fått tillbaka på skatten. Tror dock inte så många använder det de får tillbaka varje år på att betala av på lånen så kanske att detta ändå inte är så illa för Resurs.

    Lite tankar bara.
    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Jag var inne på lite liknande tankar men hann inte få med det i inlägget. Även om min take mer var att man skulle tänka ett varv extra innan man tog lånet, snarare än att amortera med pengar man får tillbaka på skatten. Även om det är nettonegativt för Resurs tror jag inte att hela affären direkt tvärt kommer att upphöra. Som du är inne på är det nog inte en majoritet som tänker på avdragsrätten när man tar konsumtionslån :)

      Delete
  2. Jag får börja med att jag håller med dig PB. Sedan är det intressant med B3:s flytt till nytt kontor.
    Cloetta har kommit med 2 nyheter. En i måndags och en i fredags. Imåndags kom nyheten att Cloetta har rekryterat in en ny IR och kommunikations chef. Det är Laura Lindholm som jobbat som senior rådgivare i kommunikationsbolaget Miltton. Hon har även jobbat med ekonomi och IR på Nestle, Ahlströ-Munksjö och Outokumpu. I fredags kom rapporten för Q4 och med detta valde VD meddela att han avgår 1:a September.
    Kommentar: Den ena kommer och den andra går. Blir intressant med rekrytering av VD.

    SEB delar ut ennhel del. I onsdags kom det även fram att man skall återköpa A-aktier för totalt 1,75 miljarder.
    Kommentar: Detta gillas helt klart :)

    Skanska har kommit med 3 nyheter. Nyhet 1 kom i måndags och handlar om att man med Micassa fastigheter slutit ett avtal om att omvandla ett vård och omsorgsboende till ett Seniorboende i Vasastan med ordervärde på 200 miljoner.
    I onsdags kom nyheten om en order gällande Kraftverk i Vestland Fylke i Norge. Ordervärde 1,9 miljarder.
    Bolaget har även påträffat största hyresavtalet i bolagets historia i fredags när man hyrt ut 48.900 kvm i the eight Bellevue i Washington.
    Kommentar: Skulle gärna vilja veta hyressumman och hyresgäst. Det man får veta dock är att byggnaden är 67.800 kvm och att 72% nu är uthyrt vilket känns väldigt bra.

    Tieto meddelar att man försökte sälja den datahallen som blev hackad i ett år. Detta meddelades i onsdags i en intervju med Di.se Den ingår i sammanslagningen mellan Transform och Connect som heter Tech services.
    Kommentar: Undrar vad det är som gjort att man misslyckats med försäljningen?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tre spontana från mig:

      1. Blir intressant att se hur Cloettas rattas vidare när ny VD tar över.
      2. Riktigt fint med nytt återköpsprogram från SEB!
      3. Tråkigt situation för Tieto och de drabbade kunderna, hoppas det löser sig snart.

      Delete