Fyra dagar in på sitt uppdrag som VD för Handelsbanken höll Michael Green i förra veckan sin första pressträff. Pressträffen anordnades på Handelsbankens kontor på Slussen i Stockholm.
Trots att Michael informerade att ett av sina löften som VD är att bistå, framför allt aktiemarknaden, med en ökad tydlighet och ökad lyhördhet inledde han med att förkunna att han inte skulle öppna upp för några frågor under pressträffen.
Pressträffen pågick i cirka 15 minuter. Under dessa 15 minuter hann Michael bland annat med att presentera sig själv, kort beskriva Handelsbanken och fokus framöver.
Michael har jobbat på Handelsbanken sedan år 1994. Han började karriären som företagsrådgivare och har fram till dess att han klev på VD-posten hunnit med att avverka flera chefsposter, nu senast som chef för Handelsbankens svenska bankverksamhet. Michael har således en gedigen bakgrund och är väl insatt i bankens DNA. Som person beskriver han sig som någon som gillar att hålla saker och ting okonstlat och att han inte gillar onödig byråkrati.
Handelsbanken är som bekant en bank som gillar låg risk och har stort fokus på sitt decentraliserade arbetssätt. Under de senaste åren har man jobbat med att ytterligare stärka kontorsnätet, bland annat genom att säkerställa att lokalkontoren har fått tillgång till ökad specialistkompens. Man har också jobbat med generella effektiviseringar ute i verksamheten, exempelvis genom förenklingar av arbetsprocesser.
Fokus framöver är nu att detta arbete ska fortsätta på övriga delar inom banken, inte minst när det kommer till centrala enheter och funktioner. Michael beskrev hur all onödig byråkrati och överlappande enheter ska upphöra.
Framgent kommer två uppgifter/roller finnas på Handelsbanken: Antingen gör du affärer eller så hjälper du dem som gör affärer. (Självfallet innefattar detta exempelvis att också nödvändig rapportering ska levereras på ett sätt som uppfyller gällande lagkrav).
Mina tankar
Michael är som sagt en person som känner Handelsbanken mycket väl. Jag tycker att han gav ett bra första intryck, även om det andades mycket ”gammelbank” över pressträffen. Lite underfundigt är det när fokus framöver är att Handelsbanken ”ska bli än mer Handelsbanken”. Personligen gillar jag Handelsbankens tillvägagångssätt, där man kombinerar det lokala mötet med digitala lösningar.
När det kommer till kommunikationen är det något som flertalet personer har önskat sig bättring kring. Det är därför glädjande att ansatsen är att förbättra detta område. Innan jul kunde man läsa att aktien var den näst mest blankade bankaktien i Europa. Givet nuvarande värdering, Handelsbankens stabila historik och att man under 2023 blev utsedd till Europas säkraste bank – då kan blankningsstatistiken te sig lite förvånande.
Framför allt utländska investerare har dock oroat sig för bankens signifikanta exponering mot fastighetssegmentet. Personligen tror jag att Handelsbanken på ackumulerad basis har solid kontroll på sina krediter även denna gång. I syfte att förbättra kommunikationen med utländska investerare kan det förslagsvis hållas pressträffar på engelska framöver, inte som denna gång på svenska.
Skulle blankarna visa sig ha fel kan det ge lite extra skjuts (allt annat lika) för aktien när de stänger sina positioner. Utifrån ett blankningsperspektiv skulle det vara välkommet om Handelsbanken lanserade ett återköpsprogram och skapade lite extra köptryck i aktien.
Den svenska storbanken har en mycket solid finansiell ställning och man är överkapitaliserad i relation till sina finansiella mål.
Det mest effektiva sättet att ”tydliggöra kommunikationen” till marknaden skulle enligt mig vara att med besked minska sin kapitalbuffert. Exempelvis genom att lansera ett återköpsprogram plus en attraktiv utdelning. Vill man inte göra det skulle jag önska svar på följande frågor:
- Presentera en plan över hur man ska arbeta ned kapitalbufferten till sitt målintervall
- Presentera en ambition över hur likviderna från försäljningen av delar av den finska verksamheten ska användas
- Presentera en långsiktig ambitionsnivå (t ex lönsamhetsmässigt) för var och en av de marknader man verkar på idag
- Presentera en än djupare neddykning i bostads- och fastighetsexponeringen
Gällande återköpsprogram har jag inte helt landat i vad jag tycker om det nu. När kursen handlades till 80-95 kr var det en mycket attraktiv möjlighet enligt mig. Aktien handlas nu kring 110 kr. Även om aktien fortsatt är hyggligt värderad är det en stor skillnad mot 80 kr.
Att återköpa aktier till 110-115 kr skulle jag nog ändå rösta för men om kursen närmar sig 120 kr skulle jag nog kanske hellre se en större extrautdelning. Hursomhelst, det ska bli mycket intressant att ta del av Handelsbankens bokslutskommuniké i februari.
Du tror att kursen fortsätter en bit till alltså?
ReplyDeleteSjälv tankade jag på ganska rejält när kursen stod en bit under 90 kr, och satte 110 som målkurs för mig själv. Så nu försökte jag vara konsekvent och sälja. Det är bara det att det gick lite för fort, och det känns inte alls som att SHB är rätt värderad än.
Dessutom är ju direktavkastningen även i sämsta fall otroligt bra. Nu börjar jag ångra mig. Tanken var väl något i stil med att ränteskillnaden kommer att stängas under året, men det kanske var lite för tidigt.
Nja, det vet man aldrig :) Däremot anser jag inte att aktien är särskilt dyr på nuvarande kursnivåer.
Delete