Pages

Monday 15 January 2024

Hur mycket pengar spenderar du på mat varje månad?

En kostnadspost som inte går att undkomma är mat. Oavsett om vi vill det eller inte måste vi äta 😊

Det skiljer dock oerhört mycket avseende hur pass stor matbudget en person/familj har. Storleken på familjen spelar givetvis en signifikant roll, men det är ändå ibland fascinerande stora skillnader tycker jag. Efter att initialt ha skrivit följande mening: ”Det dyker ibland upp siffror där familjer spenderar upp emot 10 000 kr per månad på att handla mat” – då gjorde jag en snabb googling.

Ett av de första svaren (från 2023) som kom upp var en hänvisning (från Matsmart) till att en ”normal” matbudget för två vuxna ligger på 6 800 kr per månad. Motsvarande siffra för en familj bestående av två vuxna och två barn uppgår till cirka 10 700 kr.

Jag har egentligen inte följt upp utvecklingen av vårt hushålls matkostnader särskilt noga under de senaste åren. Jag tror däremot att våra matkostnader är väsentligt lägre än den genomsnittliga motsvarande familjen (= i vårt en familj som består av två vuxna och en pojke på 2 år), speciellt om man ska tro ovanstående siffror.

De senaste månaderna har jag försökt följa upp matbudgeten lite närmare. Jag skapade därför ett matkonto där jag satte in 3 000 kr. Jämfört med vad jag brukar handla så fick jag ”shoppa loss” ganska ordentligt för att göra slut på hushållets matbudget.

Om jag skulle höfta spenderar vi en normal månad kring 2 500 kr (eller strax därunder) på mat. Om vi vill vara lite extra sparsamma kan vi ganska lätt kapa en del av den siffran.

Hur mycket pengar lägger ni på mat en ”normal” månad?

27 comments:

  1. Mat & dryck: Ensam 28 åring, man. Runt 1000 på frukost. Lunch: 1500 (äter ute runt 10 luncher i månaden), middag: runt 3000. Krognotan: ungefär 1000 kr per helg, 3000-4000/månad. Systembolaget ca 1000kr i månaden. 8000-10000kr totalt skulle jag säga på.

    ReplyDelete
    Replies
    1. + ca 2 flak celsius i månaden. Så räkna på 850kr

      Delete
    2. Mycket intressant och detaljerad sammanställning! Fint med Celsius också :)

      Delete
    3. Tack för att du delar med dig!

      Delete
  2. Ca 5500kr/mån för hemmet
    Restaurangbesök ca 1500kr/mån
    Två vuxna + två barn (8 & 12)

    ReplyDelete
  3. Två vuxna och fem barn. 8-10k om jag handlar. 10-15k om sambon gör det. 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, då har bra incitament att handla själv då :) Tack för att du delar med dig!

      Delete
  4. Jag och sambon, sätter in 3 600 kr totalt på gemensamt konto varje månad. Det ska räcka för när vi äter frukost/lunch/middag hemma. Pga skiftarbete varierar det varje månad hur mycket vi gör av med.

    Sedan äter vi ju på jobbet och betalar för det. Lite knepigt att räkna på allt men nog blir det ytterligare 1 000 - 1 500 per månad.

    Sedan köper vi ju annat än bara mat för den gemensamma kassan så. Jag kan tycka att det känns okej trots allt med matutgifterna.

    ReplyDelete
  5. Två vuxna och en 10-åring, vi lägger ca 4000 kr i mat och har legat ganska stabilt under de 5 år jag har fört blogg över det hela. Äter två mål lagad mat per dag, handlar väldigt mycket på kampanj, extrapris och säsongsvaror. Lagar det mesta själv så också hamburgare och pizza, det är väl i princip bara pytt i panna som vi köper som helfabrikat, ty det är bra att ha i reserv när man har bråttom nån gång.
    Min fru är asiat, och det fördyrar dessvärre lite då hon var tredje månad handlar asiatiska livsmedel för ca 1000 kr. Äter nästan aldrig på restaurang, kanske 1 gång i månaden som mest. Matlåda på jobbet. Nu när jag sitter hemma och pluggar kör jag havregrynsgröt och macka till lunch 2 dagar i veckan. Kostar väl några kronor, och mättar bra, jag gillar det.
    Köper sällan läsk, chips, i så fall på ÖB när det är extrapris.
    Tror inte det går att få vår standard på mat billigare, tar i så fall gärna emot ytterligare tips, då vi har ägnat flera år åt att optimera det hela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intressant, tack för att du delar med dig! Det låter som att ni har riktigt bra rutiner (givet att målet är att hålla nere kostnaderna) när det kommer till att handla och laga mat.

      Delete
  6. Äter för 1000 kronor per månad. Ensam och alla måltider hemma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snyggt, det är lägst hittills :) Vilket är ditt bästa tips för att hålla nere matkostnaderna? Tack för att du delar med dig!

      Delete
    2. Handla när varor har bra pris och göra storkok och frysa in.

      Delete
    3. Det är ett mycket bra tips!

      Delete
  7. Hushållet består av två vuxna och tre pojkar (12, 10 och 7). Jag gör ca 90% av all mathandling och då landar notan mellan 7500 och upp mot lite över 10000. Mycket beroende på om familjen är ute och äter nån gång eller inte. Sedan köper jag mycket erbjudanden, varor med kort datum och liknande. Finns det mycket varor till nersatt pris pga kort datum kan jag handla på mig en del och lägger det i frysen. Jag har en bakgrund som kock så det underlättar matlagningen en del skulle jag tro, då jag tycker att vi äter bra till mycket bra mat varje dag. På jobbet äter jag medhavda matlådor och så gör också min fru för det mesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt fint och nice att ha bakgrund som kock! För egen del skulle jag nog behöva öka variationen lite i det jag äter, men jag försöker experimentera mer nu när jag har mer tid :) Tack för att du delar med dig!

      Delete
  8. Två vuxna o en två åring. Matkonto drar väl ca 10k per månad. I det ingår det som handlas på matbutiken (mat,blöjor o dyl).
    Tillkommer väl 1-2k uteluncher på det.

    ReplyDelete
  9. 2000 låter lite väl snålt. Måste vara utan lunch och nästan ingen frukost?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag äter i princip aldrig frukost och ibland inte lunch heller :)

      Delete
  10. Nu anar jag inte VAD nu äter men gilet 2500/månad => 80 SEK/dag. Jag bara tittade på VAD fruit kostar på Willy's: äpplen 35-40 SEK/kg, 3 äpplen för er blir bara det 25 SEK. Vi cricket färskpressad apelsinjuice carje Morgan a 1 kg => 30 SEK. Och sen tillkommer mkt annat, 80 SEK/dag låter väldigt lite men ni går väl och handlar kort datum? Frågan är dock VAD timpenningen blir på det Vs handla lite mer sällan?

    Vi har Hemel Eran's av mat och handlar kött, grönt på marknader. Vi äter säsong så EJ lyx men visst äter jag och hustrun Ute den dag I veckan som vi går in på kongoret, en måltid där ca 10 Eur. Anar inte VAD vi spenderar, hon beställer/betalar allt. Och vi köper div lyxkonsumtion som bättre Muslim, färskpressad juice tycker säkert många är lyx.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Om jag hinner ska jag skriva ett uppföljningsinlägg på temat senast måndag :) Några snabba till dess: Vi äter sällan äpple, och definitivt inte för 40 kr per kg. Apelsinjuice är inget vi konsumerar heller.

      Om kort datum finns tillgängligt är jag gärna där och handlar. Gällande timpenningen skulle jag säga att det beror på hur man vill se det. Du brukar ju vara ute och gå med hunden. Om man gillar att promenera kan man enligt mig lika gärna snabbt ta svängen om vissa butiker, givet att man är i närheten. Så om man vill kan man se det som promenad :)

      Delete
  11. Musli och inte muslim skulle det vara😃Adroid auto spelling är inte en bra kompis till mig😟
    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
  12. En eftertanke.. bara min hunds mat kostar kring 750 SEK/månad och då äter han "no brand"/Amity hundmat till frukost och husses hemlagade till lunch som består av ris, morötter, rödbetor, kalkonkött; både färs och småbitar som är över. Som sagt, 2500 SEK låter väldigt lite.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi har ingen hund heller :) Spontant känns också husdjursägares priskänslighet vara på en annan nivå än en "snålbloggare" :P

      Delete