Pages

Friday 19 January 2024

Långt inlägg om Elon Musk

Elon Musk är en person det finns mycket åsikter och tankar om.

I helgen läste jag ut boken om Elon Musk, vilken är nyligen utgiven av Walter Isaacson. Det är en bok på 615 sidor där man får följa Elon från barndomen fram tills idag.

Boken har gett mig betydligt mer kunskap om Elon, både som person och som entreprenör. Hans otroliga driv och alla hans framgångar som entreprenör är väldigt inspirerande. På hans CV finns bland annat att han varit med och grundat PayPal, Tesla och SpaceX – för att nämna några bolag. Han har också varit med och köpt ut Twitter från börsen och toppar listan över världens rikaste personer, och mycket mer.

Han har jobbat oerhört mycket för att må denna framgång. Att jobba så hårt är något han även förväntar sig av andra. Han påstår själv att han har Aspberger. Hans sätt att kommunicera och många gånger avsaknad av empati har gjort att många personer sårats på vägen till hans framgång. Givet detta finns det såklart också saker som inte är värda att inspireras av.

Nedan bjuds på lite av mina anteckningar från när jag läste boken. Sammantaget fann jag boken väldigt intressant, välskriven och läsvärd. Boken bjuder på många anekdoter, lärdomar och betraktelser om en person som har åstadkommit mer än vad de allra flesta ens kan drömma om att (i alla fall utifrån ett entreprenöriellt perspektiv) komma i närheten av.

Elon Musk växte upp i ett våldsamt Sydafrika. Familjen hade därför schäferhundar redo att attackera personer som kom för nära huset. När Elon var 6 år gammal blev han biten av sin favorithund. Han behövde då vård, men på sjukhuset vägrade han att ta emot vård innan han blev lovad att inget negativt skulle inträffa med hunden som konsekvens av att han hade bitit Elon. Han fick gehör för sitt krav och tog sedan emot behandling. Hunden blev dock sedan, trots löftet, skjuten till döds.

Elons pappa beskrivs i boken stundom ha utsatt Elon för mental terror. Idag pratar varken Elon eller hans bror Kimbal med sin pappa. Pappan påtalar däremot att uppfostringsstilen vid den tiden var tuff och att den hårda stil han anammade är något som Elon själv har kommit att tillämpa i sitt liv – både på sig själv och på andra.

Elon var länge den yngsta och minsta killen i sin klass, vilket gjorde honom som ett villebråd bland mobbare. Sammantaget har Elon kommit att lida av PTSD från barndomen. Barndomen gav honom också en hög smärttröskel.

Ju mer Elon har att göra och ju stormigare det är, desto mer energi får han. Risktagande är något som rinner i ådrorna i flera av medlemmarna av Musk-familjen. Elons morföräldrar hade exempelvis följande som motto: ”Live dangerously – carefully”.

Bland annat var morföräldrarna de första som flög ett enmotorigt flygplan från Afrika till Australien. Elons morfar dog senare i en flygolycka när Elon var tre år. Även Elons pappa Errol gillade äventyr och att flyga, där han bland annat köpte ett eget flygplan.

Errol friade flera gånger till Elons mamma Maye. Maye litade dock inte på Errol så det blev först ingen förlovning. Sedan visade det sig att Errol var otrogen och de gick skilda vägar. Maye blev sedan i ett annat förhållande återigen bedragen av en kille som var otrogen. Hon hade då också gått upp i vikt och när Errol än en gång friade tackade hon ja, över oro att hon annars aldrig skulle bli gift.

De båda åkte på bröllopsresa till Europa. I Frankrike kunde man till skillnad från i Sydafrika köpa Playboy-tidningar, vilket Errol gjorde till Mayes stora förtret. Maye insåg då att det var ett misstag att ha gift sig och önskade göra något åt det. Hon började däremot snabbt känna sig illamående och kunde kort därefter konstatera att hon hade blivit gravid på bröllopsresan.

Elon Musk föddes den 28 juni 1971. Först tänkte föräldrarna ge sin nyfödda son namnet Nice, då det var i Nice som han kom att bli till. Till slut blev det däremot bestämt att namnet skulle vara Elon. Elon har två yngre syskon: broder Kimbal och syster Tosca.

Mamma Maye ansåg tidigt att Elon var ett ”geni”. Elon började också tidigt att experimentera med raketer och explosiva föremål. Själv har han sagt att det är ett under att han tog sig igenom barndomen med alla fingrar välbehållna.

När Elon går in för något kan han zooma ut totalt och bli i princip okontaktbar, något som föranledde att en undervisare trodde att han var ”efterbliven”. Det gjordes också tester på Elons hörsel etc för att försöka finna svar på hans ”egendomliga” beteende. I skolan hade Elon svårt att få kompisar. 

Elons föräldrar skildes när han var 8 år och när han var 10 år flyttade Elon till sin pappa efter att dessförinnan ha bott hos sin mamma sedan skilsmässan var ett faktum. Anledningen till att han flyttade till sin pappa var att han tyckte synd om pappan som behövde bo ensam. Beslutet att flytta var ett beslut han kom att ångra.

Tidigt visade sig Elon ha ett stort intresse för datorer och att vara en stjärna på programmering. När han var 13 år hade han skapat sitt eget videospel (Namnet på spelet var: Blastar). När han var 17 år blev situationen ohållbar att bo hos sin pappa. Elon beslutade sig då för att flytta till Kanada. Ingen i familjen ville åka med så han åkte själv.

Några månader senare hade dock mamma Maye och Tosca beslutat sig för att också flytta till Kanada. Alla tre flyttade då in tillsammans i en lägenhet i Toronto. Hösten år 1990 började Elon på Queen University nära Toronto. Där fick han sin första riktiga vän utanför familjen. Senare kom även hans bror att börja studera på Queen’s.

Sommaren efter fick Elon jobba med strategic planning-frågor på Scotiabank. Han lärde sig där bland annat att han inte gillade att jobba för andra. Efter sommaren hade Elon tröttnat på Queen’s då det inte var tillräckligt akademiskt utmanande för honom.

Han började då istället studera på University of Pennsylvania, där han exempelvis träffade en kille som vunnit olympiaden i fysik i Kina – vilket var den enda personen som enligt Elon själv var bättre på fysik än han själv var.

Musk var inte intresserad av att jobba på Wall Street, detta trots att han fick flera erbjudanden därifrån. Han tyckte inte advokater och bankfolk bidrog mycket till samhället. Istället drog han sommaren 1994 till Silicon Valley – där jobbade han som praktikant på två ställen samtidigt. Han blev erbjuden ett heltidsjobb på det ena stället men tackade nej då han behövde slutföra sina studier för att få arbetsvisum i USA. Elon tog sedan examen år 1995.

Elons vision/fokus är att göra saker som ”truly affect humanity”. Givet denna vision landade han då i följande tre områden: The internet, sustainable energy och space travel.

Under sommaren 1995 funderade Elon på om han skulle göra en PhD på Stanford University. Samtidigt var det en tid som präglades av internetvågens stora framfart. Med syftet att smida medan järnet var varm hade han helt enkelt inte tid för en PhD.

Elon jobbade nu tillsammans med sin bror på att göra en digital version av ”Gula sidorna” via bolaget Zip2. De hyrde ett litet kontor i Palo Alto. De första sex månaderna sov de under denna tid på kontoret och mestadels åt de mat på restaurangkedjan på Jack in the Box.

Elon har alltid jobbat väldigt hårt och han förväntar sig att andra ska göra detsamma. I januari 1999 såldes Zip2 för 307 miljoner dollar, vilket i enlighet med Elons ägarandel gav honom 22 miljoner dollar. Den största delen av pengarna använde han till att starta ett nytt bolag.

Elons andra bolag var X.com, där syftet var att distrupt:a bankmarknaden genom att lansera en digital bank. Lanseringen av X.com skedde till allmänheten vid Thanksgiving. Elon tog då med sig ett bankkort utfärdat av X.com och begav sig iväg till en bankomat för att se om det gick att ta ut pengar. Det fungerade och han hade således lanserat sin egen bank.

En tjänst som visade sig bli särskilt populär var att kunna skicka pengar via e-mejl, speciellt när det kom till eBay-transaktioner. Confinity (vilket var ett bolag grundat av Max Levchin och Peter Thiel) med sin liknande person-to-person betalningstjänst PayPal var en konkurrent till X.

Då internetbubblan började visa tecken på att kylas ned och lagen om nätverkseffekter skulle göra att endast ett bolag skulle bli vinnare inleddes förhandlingar om ett samgående bolagen emellan. Det slutade med att de båda bolagen kom att äga ”basically” 50% vardera, där Elon Musk var den största ägaren.

Tjänsten för elektroniska betalningar kom att erbjudas under varumärket PayPal. Levchin och Musk hamnade ofta i dispyter. När Elon åkte på bröllopsresa till Australien år 2000 gjordes en kupp mot honom där han avsattes som VD.

Elon fick nys om vad som hade hänt på bröllopsresans fjärde dag. Resan avbröts och han flög hem rasande – dock utan att lyckas stoppa eller ändra händelseutvecklingen. I juli 2002 såldes PayPal till eBay för 1,5 miljarder dollar, där Elons andel uppgick till 250 miljoner dollar.

När Elon hade varit med och sålt PayPal köpte han ett flygplan och lärde sig att flyga. Hans nästa stora projekt kom att bli SpaceX, där hans livsvision har kommit att bli att skapa en mänsklig koloni på mars. SpaceX grundades år 2002.

I nära förestående med lanseringen av SpaceX förlorade Elon och Justine sin förstfödda son Nevada, när han endast var några veckor gammal.

I juli 2003 grundades Tesla Motors, dock utan Elon. Grundarna var däremot i behov av mer finansiering och i mars 2004 hade de ett möte med Elon och fick med honom på tåget. Elon blev i samband med detta också bolagets styrelseordförande. Senare har historien kommit att justerats till att Elon är en av Teslas grundare tillsammans med fyra andra.

VD-byten skedde under en tid frekvent på Tesla, bland annat hade bolaget fyra VD:ar på ett år under 2007-2008, där det slutade med att Elon själv tog över VD-rollen. År 2008 skiljde sig Elon och Justine. När han gifte sig med Justine var det flera personer, t ex Elons mamma och bror som försökte stoppa honom. Han stod dock på sig och gifte sig.

Strax efter skilsmässan träffade Elon Talulah Riley på en resa i London. De fattade snabbt tycke för varandra och var förlovade efter två veckor. De gifte sig 2010 och efter en del om och men gick de slutligen skilda väger år 2016.

Finanskrisen som bredde ut sig år 2008 skapade stora problem och stress för Elon. Tesla fick slut på kapital. Han fick satsa allt på ett kort för att försöka få in pengar i bolaget, bland annat tvingades han låna pengar av vänner. Flera personer ansåg att han vid detta tillfälle var tvungen att välja mellan att rädda antingen Tesla eller SpaceX.

Även SpaceX var i trubbel vid denna tid. De tre första raketuppskjutningarna hade misslyckats och kapitalet var på väg att ta slut. För att ha råd med ett fjärde uppskjutningsförsök fick bolaget finansiering av Elons tidigare PayPal-kamrater. Det fjärde raketuppskjutningsförsöket lyckades och i juli 2008 vann SpaceX ett signifikant kommersiellt avtal med NASA.

År 2010 börsnoterades Tesla. Man var då den första amerikanska biltillverkaren att gå till börsen sedan Ford hade börsnoterats år 1956.

Under åren 2017-2018 genomgick Elon en mentalt tuff period, dels då det tog slut med hans dåvarande flickvän och dels då han fick reda på att hans pappa hade gjort sin styvdotter med barn. Elons försökte ”motverka” det dåliga måendet genom att gå in i ett manisk jobbtempo.

Elon är en hetlevrad person som ofta hamnar i bråk och argumentation. Han utmanar sina anställda med till synes orimliga deadlines och uppgifter, vilka dock ibland uppfylls. Han har däremot skapat oerhört mycket och är en fantastisk entreprenör. Han har även t ex skapat Starlink (internet i rymden).

Han sov med jämna mellanrum på kontoret och gjorde själv hands-on vad som krävs för leverans. Hans höga arbetsbelastning och många utmaningar har också inneburit mycket stress, vilket bland annat har visat sig genom magproblem och mental anspänning.

När Musk sålde aktier i Telsa var Bill Gates där och knackade på i syfte att fiska in pengar till sina välgörenhetsinitiativ. Efter att de båda entreprenörerna hade träffats fick Elon kännedom om att Gates hade kortat Tesla-aktien. Det var givetvis inget som uppskattades av Elon, varpå han inte kom att bidra med några pengar till Gates välgörenhetsprojekt

Det var i boken också oerhört intressant att få en inblick bakom kulisserna när det kommer till Elons köp av Twitter. En transaktion som han, efter att ha lagt bud på bolaget, ville dra sig ur. Sedan han tog över Twitter har han gjort sig av med en stor del av personalen.

I sann Musk-anda har han dragit ned på så mycket det bara går. Han har även hunnit med att namnändra bolaget till X (vilken han även har en son som heter). För att genomföra Twitter-transformationen tog han in en specialstyrka av ingenjörer från Tesla och SpaceX.

Vi får se om Twitter (= X) framöver kan komma att inkludera betalningsfunktionalitet, vilket då ska ta bolaget närmare den vision Elon hade när han bildade sin digitala bank för numera mer än 20 år sedan.

Lite tänkvärt från boken:

  • It is okay to be wrong. Just don’t be confident and wrong
  • When hiring, look for people with the right attitude. Skills can be taught. Attitude changes require a brain transplant
  • The only rules are the ones dictated by the laws of physics, everything else is a recommendation
  • Every year there are more referees and fewer doers. When you have had success for too long, you lose the desire to take risks
  • Awesome products grow with word of mouth
  • Radera så mycket som möjligt i en process/produkt etc. Sedan får man ofta lägga tillbaka 10% av det man tog bort, om inte det behövs är det ett tecken på att man tog bort för lite
Detta var andra boken jag har läst ut under 2024. Målet är att läsa minst 52 böcker 2024.

No comments:

Post a Comment