Pages

Friday 5 January 2024

Med blicken på stigen

”Med blicken på stigen” är en bok skriven av Gustaf Douglas och Mats Hallvarsson. Boken publicerades år 2016 och är Gustaf Douglas biografi. Ett mantra som Gustaf har är att alltid hålla blicken på stigen, utan att tappa toppen ur sikte.

Gustaf Douglas föddes år 1938. Hans pappa var diplomat, vilket föranledde att fadern till följd av resor och utlandsstationeringar var frånvarande under långa perioder under Gustafs uppväxt. Då Gustafs mamma ofta var med på dessa resor eller besökte fadern utomlands innebar det att även hon var frånvarande under perioder. Gustaf bodde som barn dock också utomlands under vissa perioder, bland annat i Madrid.

När far och mor inte var närvarande var farmor och farfar var exempel på personer som bidrog till att uppfostra Gustaf. Sammantaget hade Gustaf en på flera sätt tuff uppväxt. Han beskriver också i boken hur han på en internatskola blev utsatt för pennalism, något satte djupa spår i honom.

År 1963 förlovade Gustaf sig med sin stora kärlek Elisabeth. Strax efter förlovningen åkte han till Harvard för studier, medan Elisabeth reste till Paris för att vara au pair. På Harvard University lärde sig Gustaf bland annat att kommunikation är ”allt”. Det handlar alltid om att kommunicera så att alla förstår.

Det tog dock inte alltför lång tid efter förlovningen innan Gustaf och Elisabeth gifte sig. Efter en bröllopsresa till Stockholm, där de bodde i Elisabeths farfars etta på Strandvägen, flyttade de sedan tillsammans till Boston. Sammanlagt studerade Gustaf i USA under perioden 1962-1964. Studierna betalade han genom framgångsrika aktieaffärer.

På sitt CV har Gustaf en mängd yrkestitlar och meriter. Bland annat har han varit VD på DN och styrelseledamot för Sveriges Television. Han har också varit ordförande för Sveriges Aktiesparares Riksförbund. Gustaf har startat 26 bolag från grunden, varav de flesta inte gick särskilt bra. Han har också bland annat haft styrelseuppdrag i 25 noterade bolag och varit börs-VD.

Å DNs vägnar började han investera i aktier, vilket blev en viktig del när det kom till finansiering av koncernens investeringar för fortsatt teknisk förnyelse. Hans första aktier (en post i Ericsson) köpte han när han gick i gymnasiet. Han har således under en lång tid haft ett starkt intresse för investeringar.

Gustaf anser sig ha en relativt hög riskbenägenhet, vilken styrs av att han har mycket lättare att bli starkt positivt engagerad av möjligheter än att tänka negativt på faror. När det gäller möjligheter för en VD att ha sidoåtaganden är Gustafs grundinställning att en VD ska ägna full tid åt det företag denne är anställd. Han tillägger däremot att under rätt förutsättningar kan en VD t ex sitta i externa styrelser och ägna sig åt privata investeringar.

Privata fastighetsinvesteringar gjorde dock att Gustaf tvingades bort från DN-koncernen, på ett enligt honom oschysst sätt. Han påmindes i samband med denna händelse om vikten av prioriteringar i livet och vad som verkligen är viktigt.

Idag har Gustaf kommit att bli en ytterst framgångsrik investerare och värdeskapare. År 1985 var dock hans investerings- och företagsbygge nära att raseras i princip innan det ens hade startat, då han med kraftig belåning hade tagit för stora investeringsrisker.

Han tog sig igenom denna initiala utmaning efter mycket om och men, vilket till slut innebar att grunderna i Latour kom till. Namnet Latour myntades år 1987. Vid detta tidiga skede fanns bland annat Boliden, Trelleborg och Securitas i Gustafs investmentbolag. Bland de börsnoterade innehaven har Latour idag (=2023-12-31) störst vikt i Assa Abloy, Sweco och Tomra.

Grundläggande fokus i Latour är att ha ett långsiktigt perspektiv, något som ger lojalitet hos ledningar, anställda och aktieägare. Vidare är fokus på att investera i sunda bolag med egna produkter, stark utvecklingspotential och goda framtidsutsikter. Man lägger stor vikt vid att ha bästa tänkbara ledarskap.

Enligt Gustaf är det företagskulturen som avgör om bolaget blir framgångsrikt eller inte. Ett bolag som går bra har alltid en stark kultur. Han är också en förespråkare av att det är viktigt att ett bolag fungerar väl på den svenska marknaden (= läs: sin hemmamarknad) innan en global expansion tar vid. Det verkligt farliga för ett bolag är när produkterna inte hänger med, produktutveckling är därför oerhört viktigt.

Till skillnad mot investmentbolaget Latour blev finanskrisen på 1990-talet en ny stor utmaning för familjen Douglas. Han hade än en gång för stora skulder. På drygt en vecka tappade hans familj mer än hälften av det egna kapitalet. Gustaf lyckades ta sig ur även den krisen.

Kring IT-haussen var Latour inte delaktiga i haussen och man blev ansedd som ett tråkbolag då man inte investerade i IT-bolag. Istället hade man skapat sig en stark finansiell ställning, där man i slutet av 90-talet hade varit skuldfria i flera år.

I en årsredovisning strax innan IT-bubblan sprack skrev Gustaf följande: ”Vi har medvetet undvikit att köpa aktier i högvärderade tillväxtföretag för att undvika konsekvenserna av ett bakslag för just den typen av företag. I efterhand kan vi konstatera att detta har varit fel – hittills”. Senare kom Gustaf dock att få rätt.

Mina tankar om boken

Det var intressant att lära sig mer om Gustaf Douglas och hans gärningar. Gustaf är en stor investerare och det är därför gynnsamt att få ta del av de lärdomar och framgångar som följde i spåren av bildandet och utvecklingen av investmentbolaget Latour. Det bjöds i boken på flera intressanta anekdoter, bland annat kring viktiga och avgörande beslut i portföljbolagen och hans yrkesverksamma karriär.

Gustaf bjuder också i boken på en del tänkvärd klokskap, varvid en del summeras nedan. Även om boken innehöll flera intressanta delar tycker jag också att den stundom var lite seg, exempelvis när det gäller segmenten om diverse olika gårdar som finns inom familjens ägo.

Ytterligare klokskap från Gustaf Douglas:

  • Man blir aldrig stor genom att göra andra personer mindre
  • Misstag och omdömeslösheter ska göras tidigt i livet, inte bara för att det är lättare att bli förlåten, utan att det då gör mest nytta
  • If you don’t have humility, you will fail
  • Bekanta blir man av med när pengarna försvinner, medan vännerna består
  • Förtroende kan man inte snacka sig till
  • ”Det fungerar som hajstim, du simmar med de andra hajarna och är en kompis liksom. Man har kul tillsammans, äter upp en och annan firre som kommer i vattnet och simmar vidare. Men så råkar någon skada en och det rinner blod, och då märker man att de där jävla kompisarna, de börjar äta upp en själv istället”
  • I näringslivet utgör tur enligt Gustaf nära 50% av framgång
  • Det finns inte en ägarmodell som ger säker framgång
  • Ju mer långsiktig en investering är, desto viktigare är bolagskulturen
  • Man sårar aldrig någon inför kamrater, negativ feedback ska alltid ges i enrum
  • Man kan aldrig bli stor genom att göra andra mindre
  • Tur ska man ha, men du hjälper turen på traven genom att vara alert

Årets första bok är nu utläst. Målet är att läsa i snitt en bok per vecka under 2024.

2 comments:

  1. Han måste haft ett starkt psyke men visst har han även fått erfarenheter. Kan tänka mig att han fick språkkunskap med sig genom att bo i Spanien av att vara mycket utomlands. Intressant även att Trelle och Boliden inte är med i Latour.... Att han varit driven vet vi ju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, han har nog hunnit samla på sig många erfarenheter under årens lopp :)

      Delete